Доступність посилання

ТОП новини

До вибуху під Радою призвела терпимість до ультранаціоналізму – експерт зі США


Під час сутичок під Верховною Радою 31 серпня
Під час сутичок під Верховною Радою 31 серпня

Теракт під Радою є наслідком негласної угоди між українськими лібералами та націонал-демократами з одного боку та крайніми правими – з іншого. Про це у коментарі у «Фейсбуці» заявив дослідник вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council Адріан Каратницький.

«Україна пожинає плоди негласної угоди між лібералами та націонал-демократами з одного боку, та крайньоправими – з іншого», – зазначив Каратницький.

«Для лібералів крайньоправі були зручним джерелом грубої сили для захисту Майдану, а пізніше – для наповнення добровольчих батальйонів, коли тільки-но почалася російська агресія проти України, а збройні сили України були надто слабкими та неорганізованими. Частково провина також лежить на толерантному ставленні до культу ультранаціналізму та возвеличенні передвоєнного революційного націоналізму», – пише Адріан Каратниьцкий.

Під стінами українського парламенту в Києві 31 серпня виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців.

Київська прокуратура відкрила кримінальне провадження у зв’язку з подіями біля Верховної Ради за чотирма статтями Кримінального кодексу України. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за попередньою правовою кваліфікацією – стаття 348 (вбивство або замах на вбивство співробітника правоохоронного органу при виконанні ним службових обов’язків), частина 3 статті 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), стаття 293 (групове порушення громадського порядку) та частина 2 статті 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

Голова МВС Арсен Аваков повідомляв про затримання 30 учасників сутичок, у тому числі і мітингувальника, який кидав гранату у правоохоронців.

Унаслідок сутичок загинув один боєць Нацгвардії, ще понад сотню людей поранено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG