Доступність посилання

ТОП новини

Уряд має «зайві гроші» і пустить їх на підвищення зарплат і пенсій


Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр фінансів Наталія Яресько та міністр екуономічного розвитку Айварас Абромавичус
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр фінансів Наталія Яресько та міністр екуономічного розвитку Айварас Абромавичус

Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку Держказначейство назвало найбільшим за два останні роки

Київ – Український уряд накопичив рекордну кількість коштів на рахунках, звітують у Державному казначействі. Прем’єр Яценюк вважає, що це є результатом економічної стабілізації та дає підстави збільшити зарплати і пенсії. Економісти, зі свого боку, вважають велику кількість коштів на державних рахунках ситуативною. На їхню думку, це свідчить не про відновлення економіки, а лише про відсутність помітного падіння.

Уряд має «зайві гроші» і пустить їх на підвищення зарплат і пенсій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Залишки коштів на єдиному казначейському рахунку становлять 45 мільярдів 853 мільйони гривень, що на 32 мільярди більше, ніж було 1 вересня рік тому. Про це повідомила прес-служба Державної казначейської служби України. За її даними, лише за серпень 2015 року обсяг коштів на єдиному казначейському рахунку зріс на 12,6 мільярда гривень, а за два попередні місяці – на 20 мільярдів.

Єдиний казначейський рахунок (ЄКР) є основним місцем накопичення та розподілу державних коштів, саме з нього уряд робить основні виплати для виконання бюджету.

Український уряд стабілізував економічну ситуацію та наповнення бюджету, і завдяки цьому накопичив додаткові кошти. Так пояснює нинішню ситуацію прем’єр Арсеній Яценюк.

«Протягом дев’яти останніх місяців уряд робить все, щоб стабілізувати економічну ситуацію в Україні, в умовах, коли вона потерпає від російської агресії. Нам вдалося домогтися списання 20 відсотків державного боргу. Це дає змогу Україні далі формувати подушку економічної стійкості та залучати інвесторів», – наголошує прем’єр.

Саме ця «подушка безпеки», накопичена казначейством та Нацбанком України, а також краща податкова дисципліна в державі дають змогу підвищити зарплати й пенсії з першого вересня, переконує прем’єр.

Закон передбачав, що зарплатня і пенсії зростуть із 1 грудня. Але ми працювали над тим, щоб зробити це з вересня
Арсеній Яценюк

«Ми разом з президентом ухвалили рішення про підвищення соціальних стандартів. Чинний закон передбачав, що зарплатня і пенсії зростуть із 1 грудня. Але ми працювали над тим, щоб зробити це з вересня. Для реалізації цього наміру був потрібен додатковий ресурс у понад 10 мільярдів гривень, і ми такий ресурс знайшли», – звітує Яценюк.

Держава має кошти для того, щоб уперше за півтора роки підвищити соціальні стандарти, про це говорить не лише прем’єр Арсеній Яценюк, а й міністр соціальної політики Павло Розенко. Міністр анонсує швидкі зміни до закону про бюджет, які закріплять підвищення зарплат і пенсій з вересня, яке вже анонсувала влада.

Це не зростання економіки, це відсутність падіння – експерти

Великий залишок коштів на рахунку Держказначейства свідчить не так про відновлення економіки, як про відсутність катастрофічного падіння, зазначає економіст Олександр Жолудь в коментарі Радіо Свобода.

У бюджет 2015 року закладалася менша інфляція, але вона зростає, тому зростають і бюджетні надходження, зростає залишок на рахунку
Олександр Жолудь

«Основна причина зростання залишків на ЄКР в тому, що в бюджет 2015 року закладалася менша інфляція, але вона зростає, тому зростають і бюджетні надходження від експорту в гривні й номінально (в гривні, а не у перерахунку на іноземну валюту) зростає залишок на рахунку. Вважати це ознакою зростання економіки некоректно – це лише свідчить про те, що ми не маємо її відчутного падіння. Адже залишок залежить як від стану економіки й бюджету зокрема, так і від рівня інфляції», – пояснює економіст.

Накопичення коштів на єдиному казначейському рахунку є наслідком швидшого наповнення бюджету, однак його нині викликало не економічне зростання, а інші чинники, пояснює Радіо Свобода інший економіст Дмитро Боярчук.

Профіцит держбюджету відбувається переважно за рахунок місцевих. Місцева влада побоюється витрачати ці кошти, тому вони накопичуються
Дмитро Боярчук

«Профіцит державного бюджету відбувається переважно за рахунок місцевих. Місцева влада побоюється витрачати ці кошти, тому вони накопичуються, – констатує Боярчук. – Але доходи бюджету нині почуваються непогано. Не скажу, що це є здоровим зростанням, бо бюджет наповнюється швидшими темпами, зокрема через надходження з НБУ і завдяки зміні ситуації зі збором та відшкодуванням ПДВ. Наступне півріччя може бути не таким позитивним: буде сплеск бюджетних відрахувань на субсидії».

З іншого боку, Боярчук не виключає, що Мінфін дійсно має підстави очікувати кращої економічної ситуації, і бачить додаткові ресурси, потрібні для індексації зарплат і пенсій. Адже 10 мільярдів додаткових коштів, про які говорить Яценюк, – не така вже велика сума, у порівнянні з загальним обсягом державного бюджету, визнає Боярчук.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG