Доступність посилання

ТОП новини

Кримський блюз: прокремлівському джазменові пригадали громадянство США


Ігор Бутман під час фестивалю Koktebel Jazz Party в окупованому Росією Криму. 30 серпня 2015 року
Ігор Бутман під час фестивалю Koktebel Jazz Party в окупованому Росією Криму. 30 серпня 2015 року

Відомий російський джазист і громадянин США Ігор Бутман, відомий як прихильник Кремля, потрапив під критику після виступу в окупованому Криму

Відомий російський джазист Ігор Бутман, який водночас є членом керівництва прокремлівської партії «Єдина Росія», потрапив під критику російської опозиції після концерту в окупованому Криму. Як розповідав сам Бутман, Вашингтон просив його утриматися від цього концерту – бо музикант і не заперечує, що є американцем за паспортом.

Критики Кремля звинувачують Ігоря Бутмана в лицемірстві. Відомий музикант, якого колишній президент США Білл Клінтон назвав найулюбленішим із сучасних саксофоністів, має американське громадянство – і при цьому є членом вищої ради по суті владної в Росії партії «Єдина Росія» і їздить концертувати до окупованого Криму.

Відомий російський опозиційний діяч Олексій Навальний нагадав і про те, яку клятву давав Бутман, коли отримував громадянство США.

Олексій Навальний
Олексій Навальний

«Член вищої ради владної партії Росії офіційно зрікся вірності і відданості Росії, поклявшись захищати США зі зброєю в руках», – написав Навальний, цитуючи на своєму сайті переклад клятви натуралізованого громадянина США: «Я клянуся й заявляю, що я абсолютно і цілковито зрікаюся будь-якої відданості й вірності будь-якому іноземному князеві, монархові, державі чи суверенові, яким я досі був підданим чи громадянином, що я буду підтримувати і захищати Конституцію і закони Сполучених Штатів від усіх ворогів, зовнішніх і внутрішніх, що я буду щиро вірний і відданий їм, що я візьму в руки зброю за Сполучені Штати, коли цього вимагатиме закон…»

«А іноземний агент усе одно ти», – звернувся Навальний до читачів, згадуючи про російський закон про визначення «іноземними агентами» неурядових організацій, що займаються політичною діяльністю й отримують кошти з-за кордону.


Музика Бутмана: коли хоче, понад політикою, коли хоче, в політиці

Ігор Бутман, чи не найвідоміший сучасний російський джазист, який є членом керівництва «Єдиної Росії», хоча вже багато років прожив у США, власне, не приховував, що давно отримав американське громадянство. Але досі воно йому якось миналося, незважаючи на наростання антиамериканських настроїв у Росії.

Та наприкінці серпня про попередження від Держдепартаменту США з рекомендацією не їхати до окупованого Криму повідомив журналістам сам Бутман. «Музика стоїть понад політикою», – заявив він тоді.

Але в лютому той самий Ігор Бутман, коментуючи широку міжнародну критику дій Росії, стверджував прямо протилежне – що «музика не може залишатися поза політикою».

Іще в березні 2014 року, коли Росія робила спробу анексії окупованого нею Криму, Бутман був серед понад півтисячі російських діячів культури, які підписали відкритого листа на політичну підтримку позиції президента Росії Володимира Путіна щодо цієї анексії, при цьому заявляючи: «Ми хочемо, щоб спільність наших народів і наших культур мала міцне майбутнє».

Бутман проти американських заборон і проти відмови від паспорта США

Державний департамент США наразі не відповів на запит Радіо Свобода щодо того, чи Вашингтон дійсно звертався персонально до Бутмана щодо його участі у фестивалі Koktebel Jazz Party.

Але ще в серпні посольство США в Україні нагадало громадянам своєї країни, що за законом їм «заборонено надання послуг на території Криму», що Україна може заборонити в’їзд будь-якому іноземцеві, який відвідував окупований Крим без проходження офіційного українського контрольно-пропускного пункту і про те, що Держдепартамент США рекомендує громадянам країни утриматися від подорожей на Кримський півострів.


Фестиваль «Джаз Коктебель» проводився в селищі Коктебелі в українському Криму вже багато років; нині, після окупації півострова, він переїхав до селища Затоки під Одесою. У Криму ж російська окупаційна влада влаштувала йому власну альтернативу під назвою Koktebel Jazz Party, на який і приїжджав усупереч попередженням російський джазист із американським громадянством.

Ігор Бутман же каже, що не має наміру відмовлятися від американського громадянства – адже, каже він, із паспортом США можна вільно пересуватися світом…

Над матеріалом працювали: Carl Schreck, Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG