Доступність посилання

ТОП новини

«Младореформатори» Януковича нагадали про себе


Сергій Арбузов (ліворуч) та Микола Азаров. Архівне фото
Сергій Арбузов (ліворуч) та Микола Азаров. Архівне фото

Клименко закликає до примирення, Арбузов позивається до Махніцього: люди з «сім’ї Януковича» готуються повернутися в Україну?

Київ – Представники найближчого оточення екс-президента Віктора Януковича – так звана сім’я – по-різному вибудовують свої відносини з теперішньою владою. Якщо екс-міністр податків та зборів Олександр Клименко прагне повернутися до активного громадсько-політичного життя, то колишній голова Нацбанку та виконувач обов’язків голови уряду Сергій Арбузов намагається захистити свої інтереси в судовому порядку.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відеоролик, де колишній урядовець розмовляє начебто із правоохоронцем, який намагався його затримати під час втечі в Донецькому аеропорту в лютому минулого року, зараз активно демонструється як реклама в інтернет-мережах та на каналах. У цьому та іншому відеороликах і статтях Олександр Клименко каже про необхідність примирення та порозуміння.

Олександр Клименко
Олександр Клименко

Крім того, як зазначає колишня працівниця журналу «Репортер» Світлана Крюкова, у цьому виданні, головним інвестором якого є Олександр Клименко, починаючи з липня журналістам порадили менше критикувати владу.

Легалізація через Донбас і «шлях Портнова»

Віталій Бала
Віталій Бала

Щоправда, наразі незрозуміло, яким чином урядовець, якого в Україні звинувачують у заволодінні державним майном в особливо великих розмірах, може повернутися в політику? Політтехнолог Віталій Бала припускає, що легалізація Клименка може відбутися через Донбас.

Може настати момент, коли нинішнє керівництво так званих «ДНР-ЛНР» може бути усунуте в тінь, і він там з’явиться
Віталій Бала

«Може настати момент, коли нинішнє керівництво так званих «ДНР-ЛНР» може бути усунуте в тінь, і він там з’явиться. І Москва буде тиснути на українську владу, щоби сісти за перемовини з більш легітимним представником… На мою думку, повернення Клименка в українську політику не через Донбас видається, м’яко кажучи, дуже сумнівним», – вважає експерт.

Між тим, інший колишній урядовець – Сергій Арбузов – позивається до колишнього виконувача обов’язків генпрокурора Олега Махніцького. Як повідомляє прес-служба колишнього урядовця, у березні минулого року за поданням Махніцького Євросоюз запровадив санкції проти Арбузова, хоча на той момент проти останнього ще не було порушено жодного провадження.

У листопаді минулого року адвокати Сергія Арбузова навіть отримали судове рішення про розблокування його рахунків, але невдовзі генпрокуратура домоглася поновлення арешту. Між іншим, колишній перший заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов через суд домігся зняття з нього санкцій ЄС.

«Сімейні» навики до мімікрії

Олександра Клименка та Сергія Арбузова вважають людьми, близькими до Олександра Януковича – старшого сина колишнього президента. Після того, як Віктор Янукович став президентом, вони зробили карколомну кар’єру, посівши високі державні посади. Їх називали «младореформаторами». Показовим є те, що люди «сім’ї» відсутні в очолюваному Миколою Азаровим так званому Комітеті порятунку України й утримуються від публічної критики на адресу чинної української влади.

Такі люди, як Арбузов та ще ціла низка осіб, зараз неприховано кажуть про те, що готові були би повернутися. Інакше Клименко не знімав би смішні ролики і не писав би смішні статті
Кость Бондаренко

«Такі люди, як Арбузов та ще ціла низка осіб, зараз неприховано кажуть про те, що готові були би повернутися. Інакше Клименко не знімав би смішні ролики і не писав би смішні статті», – каже політолог Кость Бондаренко.

За його словами, колишні «младореформатори» упевнені, що невдовзі зможуть повернутися в Україну.

Раніше Олександр Клименко та Сергій Арбузов вже проявляли здатність іти на ідеологічні компроміси заради захисту власних інтересів. Так, після Помаранчевої революції вони стали активістами президентської партії «Наша Україна».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG