Доступність посилання

ТОП новини

«Вони причаїлись, але вони точно не мертві» – Саакашвілі


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, чому не відповідає кремлівським стереотипам та почувається в Одесі, «як риба у воді»

Ця розмова з Міхеїлом Саакашвілі відбулася на території Одеського аеропорту. Він приїхав інспектувати будівництво нового терміналу. Для Саакашвілі це принципово – до Одеси повинні літати десятки міжнародних авіакомпаній, і квитки до Одеси повинні бути за найдоступнішими цінами. Поговоривши з журналістами, будівельниками та співробітниками аеропорту, голова Одеської області поїхав. Як виявилося, поїхав зовсім недалеко, до ВІП-зали старого Одеського аеропорту, звідки він вийшов на ґанок спеціально, щоб дати інтерв'ю Радіо Свобода. Наш оператор був настільки приголомшений зовнішнім виглядом Саакашвілі, що не відразу натиснув кнопку запису. Він каже, що навіть його не впізнав! Справа в тому, що Саакашвілі не тільки встиг переодягтися в камуфляж, але на ньому були берет і темні окуляри. На жаль, під час інтерв'ю він зняв і берет, і окуляри, тому нашим читачам доведеться повірити нам на слово, що ми його бачили і таким.


– Пане Саакашвілі, Росія «обзаздрилась» свого часу, що Ви перемогли корупцію в Грузії. Це відоме досягнення. Чи вірите Ви, що тут, в Україні, це вдасться? Чи позаздрять Одесі росіяни так само, як вони позаздрили свого часу Грузії?

Всі українські чиновники – це корумпований сьомий вид якихось істот, які залягли, вдали із себе мертвих, але вони точно не мертві

– Ми летимо до прикордонників, тому що ми зараз намагаємося закрити дірки для контрабанди. Але ця контрабанда – не просто фізична присутність прикордонників, це те, що тут чиновники на всьому цьому промишляли. Зараз відбувається така атака серйозної групи нових українських чиновників (в основному, українського походження, але є і грузини серед них) на старих чиновників. Старі чиновники дуже люблять залягати. Є шість видів тварин, які в період небезпеки залягають. Ось усі українські чиновники – це корумпований сьомий вид якихось істот, які залягли, вдали із себе мертвих, але вони точно не мертві.

– Відбувається полювання на них?

– Так. Реально вони обов'язково спробують все це підірвати.

– В Одесі я чула небанальну, нестандартну точку зору, що, якщо вийняти корупцію – стрижень, на якому тримається місто, – все завалиться. Тому що все корумповане, всі зв'язки...

– Ми думали те ж саме про Грузію. Це дійсно так, що дуже багато талановитих людей, тому що інших можливостей не було, пішли в контрабанду, вдалися до усіляких махінацій, схем. А що робити? Інакше не можна було тут працювати. Це на диво підприємливі люди. Вони створюють багатство для себе, куди не подивишся. У багатьох особистий статок є, але це не створює багатство для суспільства. У чому відмінність корумпованої системи від відкритої системи? У відкритій системі люди, працюючи на себе, збагачують суспільство. А тут так не відбувається. Якщо на них подивишся, у них там у всіх квартири, машини, хороші аксесуари, але по місту цього не видно: погана інфраструктура, водна система, каналізація – все це треба міняти.

– В Одесі це вдасться?

На прикладі Одеси ми намагаємося проштовхувати українські реформи

– Я думаю, що в цілому по Україні вдасться. У окремо взятого артиста не може вдатися на прем'єрі. А на прикладі Одеси ми намагаємося проштовхувати українські реформи.

– Чому, на Вашу думку, Вами лякають росіян? Ми жодного випуску новин без Вас не бачимо.

– Я дізнаюся, що одеська міліція призначила там якусь колишню модель прес-секретарем. Ось, Саакашвілі призначив якусь модель. Який стосунок я маю до одеської міліції?! Я дізнаюся такі пікантні новини про Одесу через те, що хтось подивився це по російських каналах. Це смішно. Це означає, що у країни немає власного життя. Як заздрісні сусіди: свого життя немає, так підглядають у щілину, стежачи за життям інших, і хочуть, щоб у інших було все погано, оскільки їм самим не вдається. Я думаю, що у всіх мусить вдаватися – і у росіян, і в українців.

– Вони Вас бояться?

Я тут себе почуваю як вдома, як риба у воді

– Ні! А чого мене боятися?! Тут така історія – це російськомовне місто. Я тут себе почуваю як удома, як риба у воді. Я не відповідаю всім стереотипам, які вони для себе створили у своїй кремлівській пропаганді.

– Я мала на увазі російську владу.

– Я про це і говорю. Це факт, що ми можемо тут спокійно пересуватися, перебувати, спілкуватися і бути підтриманими людьми.

– Ваші особисті політичні перспективи і перспективи міста? Чи пов'язані вони?

Я відчуваю себе частиною України.. В цілому я не просто грузин, але я ще європеєць, значить, я одесит, я українець

– Я люблю досягати результатів, тим більше для тих людей, яких я дуже люблю і частиною яких я себе відчуваю. Я відчуваю себе частиною України. Я дуже люблю Україну. Я багато років свого життя провів тут. Я розмовляю українською мовою. В цілому я не просто грузин, але я ще європеєць, значить, я одесит, я українець. Це все суміщається.

– Якщо у Вас будуть якісь інші кар'єрні зміни, інші сходинки, вони будуть в Україні?

– Побачимо. Усі варіанти відкриті.


Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG