Доступність посилання

ТОП новини

В Україні гаряча політична осінь (світова преса)


«Українські політики мають навчитися коаліційним справам: домовленостям, контролю і противагам та навичкам збереження реноме»

У пресі є коментарі про непрості осінні місяці для України – зокрема через складну економічну, а також і політичну ситуацію. Також є публікації про плани України збудувати мережу швидких заправок для електричних автомобілів, ці плани спонукали Росію поспіхом оголосити про такі ж плани, аби не відставати від українців. І також є розповідь про бразильського голкіпера, який змушений був завершити кар’єру в Україні і перебратися до Англії через війну на Донбасі.

Експерт Європейської ради зовнішньої політики Яна Кобзова вмістила коментар на сайті ради, що нинішня політична осінь буде гарячою для України через те, що економіка країни в жалюгідному стані, а ознак скорого завершення війни на сході наразі не видно.

Автор пише, що найкраще на що може сподіватися Україна в наступні 12 місяців – що конфлікт буде палати лише на нинішніх теренах і не пошириться на інші регіони країни. Насильство під стінами парламенту, а також стрілянина в липні в Мукачеві на Закарпатті продемонстрували, що влада втрачає монопольне право на застосування сили, пише Кобзова, додаючи, що політична криза також поглибилась із виходом Радикальної партії з правлячої коаліції.

«Але на тлі підвищення градусу в Києві, звичайно, стан справ не виглядає таким уже й песимістичним, як може здатися. Насильство під Верховною Радою не було підтримано широким загалом. Громадськість переважно стала на бік уряду та правоохоронців», – йдеться в статті. Загальна реакція може зводитись до такої: країна не потребує громадянської війни на тлі війни з Росією, яка все ще триває.

Вихід Радикальної партії Олега Ляшка з коаліції стався після того, як парламент ухвалив у першому читанні конституційні зміни, які делегують більше повноважень регіонам (включно – в довшій перспективі – й територіям, які нині під контролем сепаратистів після вільних виборів там). Але Радикальна партія, як і зараз «Батьківщина» Юлії Тимошенко, була серед найменш численних у коаліції, а обидві партії, йдеться у статті, сильно педалюють на популістських гаслах і часто критикують уряд.

І все ж вихід «радикалів» із коаліції – серйозна річ, оскільки надає іншим двом меншим партнерам у правлячій коаліції – «Батьківщині» та «Самопомочі» – більше ваги в коаліції. Також це змушує «Блок Порошенка» та «Народний фронт» шукати партнерів у ручному режимі перед кожним важливим голосуванням. Як от, наприклад, потреба заручитися голосами «Опозиційного блоку» при голосуванні за децентралізацію.

«Вихід одного з партнерів не означає кінця правлячої коаліції. Але це підкреслює потребу для українських політиків серйозно ставитись до коаліційних справ, з усіма складнощами: домовленостями, контролем та противагами, навиками збереження реноме», – зауважує Кобзова.

Інтернетне видання Quartz опублікувало статтю під заголовком: «Росія відкриває новий фронт проти України – фронт електромобілів».

«На війні між Росією та Україною з’явився новий фронт», – пише видання, пояснюючи, що швейцарська компанія «ABB» оголосила раніше цього року про плани встановити станції швидкої підзарядки електромобілів в Україні.

Спеціальні станції зможуть повністю заряджати електричну автівку за 20 хвилин – замість кількох годин, як це займає зазвичай.

Одна з українських мереж звичайних заправок, ОККО, повідомила, що встановить ці швидкі електро-підзаряджувачі на всіх своїх 34 заправках в Україні.

Нині ж, щоб не виглядати країною, яка відстає, російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв, – пише видання, – розпорядився встановити підзаряджувачі для електромобілів на всіх автозаправках у Росії. «Медведєв відверто не сказав, що діє так, реагуючи на Україну, але, може бути, що це й не пов’язано», – зазначає видання.

«Якщо це, власне, станеться, то Росія буде першою країною, що матиме таку розгалужену мережу», – пише Quartz, додаючи, що наразі Данія, Норвегія та Нідерланди мають найбільші мережі заправок електромобілів, пропорційно населенню цих країн.

Електромобілі не є поширеними ані в Росії, ані в Україні. Росія, за даними видання, має лише 500 електромобілів на всю країну. Але нерозвинутість мережі електрозаправок – особливо швидкісних – можливо, є однією з причин цього. Згідно з даними мобільного додатку chargemap.com, який допомагає шукати електрозаправки, в Росії нараховується лише 67 таких станцій на таку велику територію.

Сайт BBC Sport пише про бразильського футболіста, який грав в Україні, але через війну на Донбасі змушений був перебратися до Англії.

Ідеться про голкіпера Евандро Рашоні, який грав в Україні за любительський клуб «Ретро». Він залишив Бразилію, де грав за відомий клуб «Флуміненсе» через молодий вік і бажання пограти за кордоном. Спочатку грав в Анголі і навіть став чемпіоном країни. Тоді там також грав і колишній кращий гравець світу бразилець Рівалдо.

Нині ж, через війну в Україні, Евандро вирішив перебратись до Англії. «Хоча виступ у сьомій лізі англійського футболу не є тим, про що мріяв він, залишаючи колись Бразилію в пошукати слави та багатства. Але з іншого боку, коли є загроза з боку людей у балаклавах на тлі просування колони танків – це, ймовірно, теж не входило в його плани», – пише спортивний сайт «Бі-Бі-Сі».

Нині бразильський голкіпер виступає за маловідомий англійський клуб «Ілкестон» у маленькому містечку в графстві Дербишир і попереду в нього перший матч розіграшу Кубку Англії.

«Тут тихо, немає чим особливо зайнятися, але це означає, що я можу сконцентруватися на футболі», – сказав 25-річний воротар, який виростав у бразильському мегаполісі Ріо-де-Жанейро.

Його завжди в футбольному плані вабила Європа, оскільки в Бразилії дуже популярні телевізійні перегляди матчів європейської Ліги чемпіонів.

В Україні він спочатку грав за київський «Арсенал», але там почались фінансові проблеми і клуб оголосили банкрутом. «(В Україні) є «Шахтар», «Динамо» (Київ), «Металіст» і «Дніпро», але «Арсенал» також вважається пристойним», – каже голкіпер, який після «Арсеналу» грав за клуб «Ретро».

Евандро зауважив, що були випадки, коли командою вони їхали на ігри в Україні, то часом бачили колони з півтсотні танків. «Можливо, інші хлопці звикли до цього, але для мене це було незвично, важко було на це дивитися. Важко собі уявити, щоб бойові танки рухались у вашому напрямку», – сказав Евандро.

Але коли одного разу озброєні люди в балаклавах – проросійські бойовики – увійшли до їхнього автобусу по дорозі на матч, то був момент, коли воротар вирішив, що час залишати Україну.

«Я був один бразилець в автобусі, а всі решта були з України – то було неприємне відчуття», – каже голкіпер.

Перебравшись до Англії, Евандро захищатиме ворота «Ілкестона», стадіон якого має усього лише 3 тисячі місць. Але він не журиться, оскільки завжди хотів спробувати сили в розиграші Кубку Англії, вважаючи цей турнір одним із напрестижніших у світі.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG