Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент ініціює список винних у Росії за судилища проти українців


Депутати Євросоюзу вимагають звільнити Савченко, Сенцова й Кольченка і заборонити візи росіянам, винним у затриманні й судах

Страсбург – Жовті стрічки носили у четвер європейські депутати на знак солідарності з політичними в’язнями в Росії, а саме – Надією Савченко, Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та естонським офіцером Естоном Кохвером. У резолюції, ухваленій під час пленарного засідання в Страсбурзі, парламентарі закликали ЄС створити окремий санкційний список щодо відповідальних за ув’язнення й незаконні вироки. Аби запобігти новим подібним судам і припинити беззаконня, необхідно реагувати конкретно й практично на ці грубі порушення прав людини в путінській Росії, заявляють євродепутати.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Жертвами політичних ігор Росії, провокаціями та «гангстерськими» методами російської судової системи називають депутати Європарламенту справи естонського офіцера Естона Кохвера та українців Надії Савченко, Олега Сенцова й Олександра Кольченка.

Про те, що парламентарі додадуть до спершу доволі поміркованої резолюції поправку із закликом створити єдиний санкційний список російських посадовців, що несуть відповідальність за незаконне ув’язнення і засудження естонця та громадян України, не було сумніву ще протягом дебатів.

Такі дії Росії слід не лише засуджувати, але й реагувати на них конкретними діями: слід на ділі відповісти реальними кроками відносно тих осіб, які винні в цих засудженнях і ув’язненнях
Павел Телічка

«Це справді низькі гангстерські методи, які не мають нічого спільного із суспільством, де поважаються людські права, – закликав чеський євродепутат Павел Телічка, не шукаючи дипломатичних висловлювань. – Тож такі дії Росії слід не лише засуджувати та суворо критикувати, але й реагувати на них конкретними діями: слід на ділі відповісти реальними кроками відносно тих осіб, які винні в цих засудженнях і ув’язненнях. Треба засвідчити, що кроки у відповідь – неминучі, якщо щось подібне знову трапиться».

«Не запитуй, за ким дзвонить дзвін, бо він дзвонить по тобі» – зі свого боку цитує Хемінґуея польський парламентар Ришар Чарнецький, застерігаючи, що на місці цих в’язнів може опинитися будь-хто у країнах-сусідах Росії. Дехто з його співвітчизників, польських депутатів навіть закликав так само затримувати й ув’язнювати, скажімо, російських шпигунів, яких у ЄС діє чимало, бо, мовляв, «Москва розуміє тільки мову сили».

Єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства Димітріс Аврамопулос
Єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства Димітріс Аврамопулос

«Припиніть клімат погроз, ненависті та нетерпимості до різних думок» – єврокомісар

На різке погіршення політичної атмосфери в Росії, переслідування правозахисників та грубі порушення засадничих свобод також звернув увагу єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства Димітріс Аврамопулос, який закликав негайно звільнити всіх громадян, незаконно ув’язнених в Росії.

Нашу стурбованість ми також висловлюватимемо на міжнародному рівні – в ООН, Раді Європи та ОБСЄ
Димітріс Аврамопулос

«Російській владі слід дотримуватися міжнародних і європейських зобов’язань у сфері прав людини. Вона має припинити клімат підозр, ненависті та нетерпимості щодо різних думок у суспільстві. А ми маємо бути на боці тих, хто захищає в Росії права людини. Нашу стурбованість ми також висловлюватимемо на міжнародному рівні – в ООН, Раді Європи та ОБСЄ. Ми продовжимо обговорення цих справ із представниками всіх рівнів влади», – зазначив Аврамопулос.

Відповісти на ці засудження й вироки твердо й переконливо просив колег і Тюне Келам, парламентар від Естонії, співвітчизник викраденого та ув’язненного на 15 років естонського поліцейського Естона Кохвера. «Це елементарні порушення міжнародного права й стандартів», – наголошує євродепутат.

«Список Сенцова»

Зрештою, протягом голосувань у резолюції з’явився пункт щодо створення персонального «чорного списку» російських посадовців, відповідальних за незаконне ув’язнення і засудження громадян України та інших.

«Європарламент закликає створити спільний європейський список посадових осіб відповідальних за викрадення, незаконне утримання під вартою і засудження Естона Кохвера, Надії Савченко, Олега Сенцова і Олександра Кольченка». Як уточнює резолюція, санкції мають передбачати заборону на видачу віз цим російським посадовцям та замороження їхніх фінансових активів на території ЄС.

Характерно, що Європарламент своєю резолюцією також закликає президента Європейської ради і голову європейської дипломатії представити всеохоплюючу політичну стратегію, яка ініціюватиме в ЄС провадження значно чіткішої політики щодо Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG