Доступність посилання

ТОП новини

Депутат від Радикальної партії не задекларував квартиру в Парижі (розслідування)


Він задекларував дохід у майже три мільйона гривень, але нічого не вказав про фірму, яка володіє квартирою в Парижі за майже 1,4 мільйона євро

Радикальна партія Олега Ляшка увійшла в парламент під красивими гаслами, в тому числі, і радикальної боротьби з корупцією. Але коли прийшов час зробити не словом, а ділом – наприклад, декларуючи власне майно – радикалізм якось вщух. Сергій Рибалка – колишній бізнесмен, а зараз парламентарій від партії Ляшка – минулого року забув задекларувати будинок у Франції за майже 1,4 мільйона євро. Про маєток одного зі спонсорів Радикальної партії йдеться у сюжеті програми «Схеми», спільному проекті Радіо Свобода та Першого суспільного.

Сергій Рибалка, який потрапив до Верховної ради за списками Радикальної партії Олега Ляшка, виявився досить типовим порушником антикорупційного законодавства.

За законом «Про запобігання корупції» кожен народний депутат зобов'язаний щорічно надавати інформацію про свої доходи і оприлюднювати цю декларацію.

Рибалка вважається одним із головних спонсорів цієї політичної сили. Гроші свої він заробив, торгуючи снеками – запакованим насінням соняшника, горіхами або картопляними чіпсами. За минулий рік задекларував дохід у майже три мільйона гривень. Однак, там нічого не вказав про фірму, яка володіє квартирою в Парижі за майже 1,4 мільйона євро.

Згідно з документами, які є в розпорядженні «Схем», у 2014 році Сергій Рибалка та його батько, Віктор Рибалка, засновали французьку фірму Vesta Estate, через яку були куплені апартаменти в самісінькому серці Франції – в центрі Парижа – за 1,363 мільйона євро. За сьогоднішнім курсом – це майже 34 мільйона гривень.

Інформація про те, що Сергій Рибалка і його батько – власники французької фірми Vesta Estate, прямо вказана у виписці з офіційного реєстру комерційних компаній Франції. Однак, цієї інформації немає в декларації Сергія Рибалки за 2014 рік, оприлюдненої на сайті Верховної ради. Хоча закон «Про засади запобігання і протидії корупції» прямо говорить, що декларуванню підлягає розмір внесків до статутного капіталу товариства, підприємства, організації. Але депутат не вказав, що є власником фірми, яка володіє елітною нерухомістю в Парижі.

Кореспондент Радіо Свобода вирішив на власні очі подивитися на майно українського політика в Парижі. Будинок, як виявилося, розташований на набережній біля Сени, з видом на Ейфелеву вежу. Зовсім поруч Єлисейські поля, найстаріше абатство в Парижі – Сен-Жермен-де-Пре, а також парковий комплекс з найбільшим у столиці Франції фонтаном – Трокадеро.

Агент з нерухомості паризького агентства розповідає, що тут ціни на нерухомість одні з найвищих. «Цей квартал в самому центрі Парижа користується великим попитом. Крім Ейфелевої вежі, ми ще й розташовуємось поруч із Єлисейськими полями, Трокадеро та легендарним Сен-Жермен-де-Пре. Ціни за квадратний метр тут – від 10 тисяч євро, залежно від умов, стану, ремонту помешкання», – говорить агент з нерухомості паризького агентства Consultants Immobilier Стефані Камус.

За її оцінками, у цьому місці за 1,4 мільйона євро можна придбати апартаменти житловою площею у межах 120-150 квадратних метрів. «Левова частка власників цих будинків – французькі родини, однак, тут купують нерухомість багато іноземців, заможні клієнти з інших держав, зокрема, Росії. Але ми маємо почасти й людей з України, що цікавляться придбанням нерухомості», – розповіла Стефані Камус.

За інформацією з французького реєстру, Сергій Рибалка та його батько залишалися кінцевими бенефіціарами елітної нерухомості в Парижі до середини червня 2015 року. У липні структура власності змінилася. Тоді замість Сергія Рибалки та його батька, Віктора Рибалки, новими засновниками французької Vesta Estate, на яку записані апартаменти в Парижі, стали дві офшорні фірми – Adosida Incorporation Limited та Isaola Incorporation Limited. А директором Vesta Estate стала рідна сестра матері Сергія Рибалки – Ольга Кривохатько.

Сам Сергій Рибалка на запитання про елітну нерухомість в Парижі, і яке відношення він має до французької фірми Vesta Estate, ухилився від прямої відповіді. Каже – не пам’ятає.

«Цього року я купив машину, а торік, якщо чесно, я вже й не пам'ятаю. Не буду вас обманювати. По-моєму, нічого не купував», – сказав він.

Таке ставлення до заповнення декларації народним депутатом незалежні юристи пояснюють відсутністю реального серйозного покарання. «Народний обранець, який володіє майном як в Україні, так і за кордоном, зобов’язаний відображати інформацію про це у своїй антикорупційній декларації. За невідображення інформації про це майно до 2015 року цьому народному обранцю загрожує хіба що адміністративна відповідальність», – каже Тарас Коваль, партнер Адвокатської фірми Vasko.

Але в цьому році набрали чинності зміни до антикорупційного законодавства, зокрема, до Кримінального кодексу. «Починаючи з декларування за 2015 рік, у разі, якщо народний депутат не вносить інформацію про своє майно, яке йому належить, незалежно від того, чи воно в Україні, чи за кордоном, йому загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі до двох років», – каже Коваль.

Відомий борець з корупцією Віталій Шабунін не виключає, що перереєстрація французької фірми, якою ще донедавна володів Сергій Рибалка і його батько, на офшорні фірми є спробою уникнути відповідальності в майбутньому.

«Суть декларування полягає в двох речах. Перша – відповідальність кримінальна. Тобто, чи гроші, які на купівлю цієї квартири були витрачені, зароблені чесним або не чесним шляхом, – пояснює Шабунін. – Друга відповідальність, яка випливає з брехні в деклараії виборного посадовця, – це обман власних виборців. Логічно, що, коли люди обирають когось, мають розуміти його фінансовий стан. Це прямо впливає на їхній вибір. І виходячи з цього, політичну і електоральна відповідальність такий політик мав би нести постійно, незважаючи на те, чи є кримінальна відповідальність в нормативній базі самої країні, чи ні».

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

  • Зображення 16x9

    Віталій Єреміца

    Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG