Доступність посилання

ТОП новини

Кремлівська «Новоросія» провалилася – екс-міністр Швеції Більдт


Карл Більдт
Карл Більдт

«Кремль очікував, що заснує «Новоросію» аж до Одеси. Цей план провалився. Це – успіх української політики»

Україні треба орієнтуватися на досягнення миру крок за кроком, і доки інструментом обрано саме мінські домовленості, треба працювати над їхнім втіленням. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. Він вважає, що за останній рік Україна внесла свої корективи у плани Росії, і має, найперше, працювати над зміцненням самої себе – навіть в умовах зовнішньої агресії.

Карл Більдт: провал проекту «Новоросія» – успіх української політики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

– Все вже не буде на 100 відсотків таким, як було раніше. Є шлях вирішити цю кризу. Але, думаю, це займе трохи часу і вимагатиме багато терпіння, сильної політики. Не можна втрачати надію. Всі ці люди, 2,5 мільйони переселенців, за даними ООН, більшість із них сподіваються одного дня повернутися додому.

– Хто має шукати рішення? Український уряд? Міжнародна спільнота? Вже були певні пошуки, ми бачимо результати, але чи можна вважати їх ефективними?

Я кажу про гуманітарну допомогу. Міжнародна спільнота допомагає, але може робити і більше

– Треба відстежувати ефект, це займе трохи часу. Те, що потрібно робити вже – це простягнути руку допомоги цим людям (переселенцям – ред.) Я кажу про гуманітарну допомогу. Міжнародна спільнота допомагає, але, на мій погляд, може робити і більше, адже донині не було належної оцінки того, про яку кількість людей ідеться.

Ми також маємо мінський процес – пошук політичного вирішення конфлікту на сході України. Зрештою, треба буде зробити так, щоб усі ці люди, які хочуть повернутися додому, могли зробити це. З огляду на досвід інших конфліктів ми знаємо: не всі повертаються. Але вони повинні принаймні мати таку опцію.

– Ви згадали про мінські домовленості. Будьмо відвертими: ця угода працює на короткий проміжок часу, після чого кровопролиття на сході відновлюється. Можливо, треба вигадати інший формат – такий, який міг би покласти край протистоянню?

Зараз те, що ми маємо, – це мінські домовленості. Нам треба працювати над тим, щоб втілювати їх

– Зараз те, що ми маємо, – це мінські домовленості. Нам треба працювати над тим, щоб втілювати їх. Так, їх порушують. Так, Росія не дотримується ключових умов. Але якщо буде єдність і сила України і Заходу, то крок за кроком ми отримаємо можливість ці домовленості втілити.

– Де шукати ключ до припинення цього конфлікту?

– У Москві, це очевидно.

– Стільки надій покладали на санкції, на те, що вони чинитимуть на Путіна належний тиск. Але він не припинив робити те, що робить уже півтора року.

– Санкції мали чинити тиск на Путіна, і цей тиск був, був ефект. Але найперше, на мій погляд, – це сила і єдність самої України. Реформи, демократія, консолідація зусиль.

Кремль очікував, що заснує «Новоросію» аж до Одеси. Цей план провалився. Це – успіх української політики

Повернімося на рік назад. Кремль очікував, що заснує «Новоросію» аж до Одеси, причому, дуже швидко. Цей план провалився. Зараз про «Новоросію» вже й не чути майже нічого. Це – успіх української політики. Але все одно: лишається частина Донецької і Луганської областей (під контролем бойовиків – ред.) Це також погано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG