Доступність посилання

ТОП новини

Київ закрив авіапростір для військової авіації Росії в напрямку Сирії (світова преса)


Розвідка США повідомила, що свіжі супутникові знімки вказують на накопичення російських озброєнь, техніки та вояків на західному узбережжі Сирії

Західна преса активно пише про рішення Києва закрити український авіапростір для російської військової авіації, яка здійснює рейси з озброєнням та вояками до Сирії. Також увагу викликала і заява прем’єра Арсенія Яценюка проти будівництва нової додаткової гілки проект «Північний потік», яким газ подається з Росії прямо до Німеччини. І також пишуть про словесні випади глави Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі проти Яценюка, але єдиної думки – чи справді Саакашвілі має прем’єрські амбіції – наразі немає.

Газета The Los Angeles Times пише про те, що Україна приєдналася до західних країн, які забороняють польоти російської військової авіації до Сирії своїм авіапростором. Цим кроком Київ приєднався до країн НАТО, які заборонили польоти російської авіації зі зброєю та вояками до Сирії, де, за даними західних спецслужб, Кремль нарощує військову потугу.

Рішення українських офіційних осіб спонукало Москву звинувати Київ у «капітуляції» перед США і що, мовляв, Україна «стає на бік терористичних сил у Сирії».

Американська розвідка повідомила газеті, що свіжі супутникові знімки вказують на накопичення російських озброєнь, техніки та вояків на західному узбережжі Сирії і, як виглядає, готуються виступити на захист сирійського президента Башара аль-Асада та вірних йому сил.

Видання посилається на ізраїльського міністра оборони, який заявив, що Росія вже направила військових радників та «активну групу», завданням якої є створення авіабази в сирійській провінції Латакія, яка є малої батьківщиною родини Асадів.

Російський міністр закордонних справ заявив, що нічого нового у факті перебування російських військових у Сирії немає – вони, мовляв, там багато років. «Їхнє перебування пов’язане з поставками озброєнь сирійській армії, на яку ліг тягар війни з тероризмом, зокрема з «Ісламською державою» та іншими екстремістським групами», – заявив Сергій Лавров, якого цитує американська газета.

Латакія є територією, де проживає меншість алавітів, яка є шиїтським теологічним відгалуженням і звідки походить родина Асадів, яка вже 40 років править переважно сунітською Сирією.

Раніше член НАТО Болгарія закрила свій авіапростір для російської військової авіації в напрямку до Сирії на, як повідомлялося, прохання США. Грецькі представники також підтвердили, що Вашингтон звернувся з аналогічним проханням і до Афін.

Більш прямим маршрутом із Росії до Латакії та російської морської бази в сирійському Тартусі є маршрут через Чорне море і Туреччину.

Але Анкара, пише видання, три роки тому змусила сісти російський пасажирський літак, на борту якого виявилось обладнання для протиповітряної оборони. Це спонукало Москву шукати інших шляхів для перекидання озброєнь та оснащення для своїх сирійських союзників.

Агентство The Associated Press, пишучи про візит цього тижня до Словаччини українського прем’єра Арсенія Яценюка, виділяє засудження главами урядів двох країн недавньої угоди щодо побудови другої черги газопроводу «Північний потік», яким газ подається з Росії дном Балтійського моря прямо до Німеччини.

Після зустрічі з главою словацького уряду Робертом Фіцо, Яценюк назвав «Північний потік-2» «антиєвропейським, антиукраїнським проектом».

Він попередив, пише агентство, що проект становить загрозу для поставок газу до південно-східних членів ЄС і в результаті його реалізації ціни на газ зростуть.

Фіцо зі свого боку заявив, що проект суперечить рішенням ЄС допомагати Україні і що сама Словаччина відчуває себе зрадженою.

«Вони нас просто в дурні шиють», – сказав словацький прем’єр, додавши, що підніме це питання на Раді ЄС.

Раніше цього місяця російський «Газпром» підписав угоду з енергетичними компаніями із західноєвропейських членів ЄС, серед яких E.ON, OMV, Royal Dutch Shell та інші компанії щодо розширення «Північного потоку».

Нова гілка має запрацювати у 2019 році. Газопровід оминає території України та Словаччини, які є традиційними маршрутами для експорту російського газу. Яценюк сказав, що Україна втратить 2 мільярди доларів, а Словаччина 800 мільйонів доларів через зменшення транзитних газових зборів. Проект також критикувала і Польща, зазначає агентство.

Рік тому, йдеться у статті, Словаччина почала подавати газ до України із Західної Європи у реверсному режимі на тлі того, як Київ постав перед загрозою припинення російських поставок газу.

«Якби (словаки) цього не зробили, то Україна не пережила б зими», – сказав Яценюк у Братиславі.

Газета The Christian Science Monitor пише про недавню перепалку між главою Одеської облдержадміністрації Міхеїлом Саакашвілі та прем’єром Арсенієм Яценюком і вказує, що Саакашвілі нібито має прем’єрські амбіції.

«Міхеїл Саакашвілі ніколи не цурався боротьби. Як президент своєї країни він боровся з поширеною корупцією, але використовував авторитарні методи, в результаті чого проти нього порушено кримінальну справу в його рідній країні», – пише газета.

«Він також розпалив війну з Росією у 2008 році, намагаючись повернути військовим шляхом підтримувану Москвою Південну Осетію. І коли він приїхав до України раніше цього року, аби стати губернатором в інфікованій корупцією чорноморській Одесі, він мав публічні чвари з найпотужнішим олігархом – Ігорем Коломойським», – зазначає видання.

«Але минулого тижня Саакашвілі почав боротьбу з неочікуваним для всіх опонентом – прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком із прицілом на те, що може посісти його посаду», – зазначає газета.

Саакашвілі, який говорить українською і вчився в Києві, здійняв хвилі, коли звільнив голову Одеського порту, зменшив бюрократію і почав боротьбу з Коломойським. «Багато експертів кажуть, що наразі ще важко судити про ефективність тримісячного керування колишнім грузинським лідером Одесою», – пише видання.

Але минулого тижня на «5-му каналі», яким володіє президент Порошенко, Саакашвілі здійснив словесний напад на кабінет Яценюка.

За кілька днів на офіційному сайті президентської адміністрації з’явилась електронна петиція щодо призначення Саакашвілі прем’єр-міністром України.

Петиція вже має на тисячу голосів більше від мінімальних потрібних 25 тисяч для офіційного розгляду президентом цього питання, вказує видання.

«Українські експерти поділені в питанні, чи справді Саакашвілі мітить на вищу посаду чи просто його використовує Порошенко як пса, який нападає на головного суперника президента – Яценюка», – пише The Christian Science Monitor.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG