Доступність посилання

ТОП новини

Російський слід у Сирії: як реагує Україна


Російські солдати у Сирії на тлі плакату з Башаром Асадом і Володимиром Путіним (архівне фото)
Російські солдати у Сирії на тлі плакату з Башаром Асадом і Володимиром Путіним (архівне фото)

Якщо Росія глибше «влізе» в сирійський конфлікт, це змусить її менше втручатися у конфлікт на Донбасі – експерт

Україна засудила збільшення російської військової присутності у Сирії, на території якої триває конфлікт між владою, демократичною опозицією та ісламістами. Одночасно український уряд закрив небо для російських літаків, які прямують до Сирії. Такі ж кроки паралельно з Україною зробили США, НАТО та низка країн ЄС – що вже викликало обурення російського МЗС. Українські ж експерти вважають такі кроки слушними, водночас, припускають, що втягування Росії в сирійський конфлікт згодом може змусити Кремль зменшити свою військову активність на Донбасі.

Присутність російських військ у Сирії призводить до зростання насильства на Близькому Сході, заявив президент України Петро Порошенко, виступаючи на 12-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) у Києві.

Російські так звані «зелені чоловічки» сотнями висаджуються в Сирії
Петро Порошенко

«Незаконна анексія Росією Криму, яка не отримала негайної потужної відповіді міжнародної спільноти, підштовхнула Кремль до наступного кроку агресії. Цими днями російські так звані «зелені чоловічки» сотнями висаджуються в Сирії, інспіруючи зростання насильства на Близькому Сході і провокуючи подальше збільшення кількості біженців до Європейського союзу», – наголосив Порошенко.

Порошенко про російських «зелених чоловічків» в Сирії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Тим часом, Україна закрила повітряний простір для російських літаків, які прямують до Сирії. Про це 10 вересня на зустрічі з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо заявив його український колега Арсеній Яценюк.

Повітряний простір над нейтральними водами особливо контролюється
Арсеній Яценюк

«Я дав зранку доручення «Украероруху» посилити контроль із «Євроконтролем» щодо пересування будь-яких російських літаків до Сирії. Зараз повітряний простір над Україною взагалі закритий, а повітряний простір над нейтральними водами особливо контролюється», – зазначив Яценюк.

Раніше свій повітряний простір закрили Болгарія та інші країни ЄС, через територію яких могло відбуватися авіаційне сполучення Росії та Сирії. Як заявили в МЗС Болгарії, відмова пов’язана з тим, що інформація, яку отримала болгарська сторона, дає підстави поставити під сумнів заяви російської сторони про мету цих польотів і вантажі для перевезення.

Зі свого боку, Міністерство закордонних справ Росії визнало присутність російських військових радників у Сирії. Речниця зовнішньополітичного відомства Марія Захарова заявила 9 вересня, що ці експерти допомагали з постачанням російських озброєнь до Сирії, яке, стверджує Москва, має на меті «боротьбу з тероризмом».

Вона також назвала прохання США до Греції та Болгарії закрити свій повітряний простір для російських польотів до Сирії прикладом «міжнародного хамства».

У соціальних мережах публікують у зв’язку з цим усе нові фотографії російських кораблів із військовою технікою, що прямують із Чорного моря через Босфор на південь, у напрямку до Сирії, і знімки російських військових у сирійському портовому місті Тартусі.

Там розташований пункт матеріально-технічного забезпечення Військово-морського флоту Росії, в якому російські військові перебувають відповідно до двосторонньої угоди ще з 1971 року.

Політолог: Путін – кішка на дереві: злізти боїться, і тому лізе вище

Заяву Петра Порошенка щодо Сирії та рішення уряду не пускати туди російські літаки політолог Олексій Голобуцький вважає адекватною реакцією. На прохання Радіо Свобода він пояснив, які цілі переслідує Кремль, збільшуючи свою участь у сирійському конфлікті, та як ці дії можуть вплинути на Україну.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький
Росія не може, якою б великою державою вона не була, безпечно для себе лізти в кілька авантюр одразу
Олексій Голобуцький

«Україна реагує так, як може. Адекватно, але без надмірного фанатизму, оскільки має власні великі проблеми. Росія не може, якою б великою державою вона не була, безпечно для себе лізти в кілька авантюр одразу. Путін як кішка на дереві – боїться злізти, і від того лізе ще вище. Сирія – це підвищення ставок. Адже військове втручання Росії в Україні ставить під сумнів безпеку в Європі та зобов’язання самої Росії перед міжнародною спільнотою. Влізання в сирійський конфлікт – це ризик розпалити величезну війну у важливому регіоні, – порівнює політолог. – Підтримуючи Асада і, водночас, пропонуючи свої послуги для боротьби з угрупованням «Ісламська держава», Путін намагається виторгувати собі поступки, зокрема, і в ситуації з Україною, можливо – домогтися зняття санкцій».

В соцмережах Голобуцький звертає увагу на те, що Росія перекидає війська до Сирії демонстративно.

Однак, прогнозує Голобуцький, такі спроби навряд чи матимуть успіх, оскільки, на його думку, Путін «діє методами 20-го століття». Нарощування військової присутності, як головний політичний важіль, – навряд чи буде ефективним у наш час, підсумовує аналітик.

Тієї реакції, яку продемонстрував Київ у відповідь на російське втручання у сирійський конфлікт, наразі достатньо, запевнив Радіо Свобода директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос
Формально – уряд вчинив правильно. Що ще можна зробити?
Ігор Семиволос

​«Україна закрила повітряний простір, хоча Росія навряд чи захотіла б літати до Сирії через Україну. Формально – уряд вчинив правильно. Що ще можна зробити? Біженці – ті прямують нині до Західної Європи, оминаючи Україну. За роки конфлікту в Сирії біженці приїздили і до України. Однак це були ті, хто має тут родичів, або навчався, ці люди є краще інтегрованими, ніж нинішні біженці в ЄС, тому проблем з ними не виникло», – вважає Семиволос.

Київ має відслідковувати російську присутність в Сирії й надалі, оскільки нині є загроза ще більшого втягування Росії в сирійський конфлікт, наголошує аналітик. І додає, що такий сценарій певною мірою був би вигідний Україні: вводячи війська у Сирію, Кремль, на думку Ігоря Семиволоса, буде просто змушений приділяти менше уваги підживленню українсько-російського збройного протистояння на Донбасі.

Днями закордонні ЗМІ поширили інформацію про ймовірну присутність і посилення російської військової активності в Сирії. Повідомляли, що Росія може посилювати свої позиції у Сирії для бойової підтримки режиму Башара аль-Асада в боротьбі з його супротивниками – і екстремістським угрупованням «Ісламська держава» та місцевим відділенням «Аль-Каїди», і, з іншого боку, з демократичною опозицією, що має підтримку Заходу і країн арабського світу. Росія заперечує будь-яку підвищену військову присутність у Сирії, заявляючи, що військова техніка постачається туди ще за старими контрактами часів до початку громадянської війни і призначається для боротьби з тероризмом. Режим Асада називає «терористами» всіх своїх супротивників.

Водночас, нарощування присутності російських військ у Сирії вже засудили США і НАТО. 9 вересня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ сказав: якщо підтвердиться участь Росії, то це «не сприятиме вирішенню конфлікту».

Держсекретар США Джон Керрі схожі перестороги висловив російському очільнику МЗС Сергієві Лаврову.

Прес-секретар держсекретаря Джон Кірбі сказав, що Керрі дав зрозуміти Лаврову: присутність російських військ в Сирії «може призвести ще до більшого насильства і не допоможе взагалі» зусиллям міжнародного співтовариства з припинення конфлікту.

10 вересня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров визнав присутність російських військових на території Сирії. За його словами, вони перебувають там «багато років». У західній пресі припускають, що Кремль сприймає Сирію як один із останніх «рубежів оборони» у намаганні зберегти свій вплив на важливий близькосхідний регіон.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG