Доступність посилання

ТОП новини

«Ваша держава припинила існувати»: світова преса згадує напад СРСР на Польщу 1939 року


«Золотий вересень» коштував життя двом з половиною тисячам польських солдатів

«Радіо Польща» нагадує, що 17 вересня 1939 року Радянський Союз напав на Польщу. Цю агресію, яка в радянських підручниках називалася «Золотий вересень» і представлялася як визвольний похід Червоної армії, що несла свободу жителям Західної України і Білорусі, насправді була наслідком змови Молотова-Ріббентропа і коштувала життя двом з половиною тисячам польських солдатів, 250 тисяч потрапили в полон.

Сили Червоної армії, спрямовані до Польщі, налічували близько 1,5 мільйона солдатів, понад 6000 танків і близько 1800 літаків. Наслідками радянської агресії були Катинський злочин і масові депортації сотень тисяч поляків углиб СРСР, нагадує «Радіо Польща».

Те, як Польщі було повідомлено, що її більше не існує, нагадає українцям сучасну московську риторику щодо України:

«Польсько-німецька війна показала внутрішнє банкрутство польської держави. Протягом 10 днів бойових дій Польща втратила всі свої промислові та культурні центри. Варшава в якості польської столиці вже не існує. Польський уряд піддався розпаду і не подає ознак життя. Це означає, що польська держава і її уряд, фактично, перестали існувати. Тим самим угоди між Польщею та СРСР втратили свою силу», – заявив заступник Молотова послу Польщі в СРСР Вацлаву Гжибовському.

Польська влада закликала уникати зіткнень з Червоною армією, не визнала її наступ причиною початку війни і не розірвала дипломатичних відносин з Москвою.

Чеська газета Lidove Noviny повідомляє, що біженцю з Сирії, якого звалила з ніг угорська відео-операторка, яка знімала натовп біженців в Угорщині, і чия поведінка викликала хвилю громадського обурення, запропонували роботу в Іспанії. Футбольна школа міста Гетафе запропонувала йому позицію тренера.

В інтерв’ю журналістам, які зустрічали його на вокзалі в Угорщині, Усама Абдул Мосен сказав, що його і його синів чекає в Іспанії добре майбутнє.

«Я дуже тішуся, що мені запропонували позицію тренера в Іспанії і дуже за неї дякую», – сказав біженець із Сирії. До війни у Сирії він тренував місцеву футбольну команду в місті Дейр-ез-Зор і був щасливий, що йому запропонували роботу за фахом.

Британська газета Times тим часом повідомляє про попередження британської внутрішньої розвідки MI5 про те, що терористи можуть мати краще технічне оснащення, ніж спецслужби. Про це під час обговорення в парламенті говорив голова спецслужб Британії Ендрю Паркер, який просив парламентарів розширити можливості для законного спостереження його служби за громадянами. Він, як і його американський колега з ФБР, скаржився на те, що технології, які дозволяють закодувати повідомлення, не дають їм ефективно перехоплювати обмін інформацією між терористами.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG