Доступність посилання

ТОП новини

Вигнання Шлосберга: як у Росії мстять за правду про війну в Україні


Лев Шлосберг
Лев Шлосберг

Він був одним із перших, хто оприлюднив інформацію про загибель десантників із Пскова у війні на Донбасі

(Рубрика «Точка зору»)

Журналіст із Пскова Лев Шлосберг був одним із перших, хто оприлюднив інформацію про загибель десантників із його рідного міста у війні на Донбасі. Розслідування, що було оприлюднено у створеній Шлосбергом газеті «Псковская губерния», мало свої передбачувані наслідки: журналіст був жорстоко побитий. Зловмисників, звичайно, так і не знайшли.

Через рік колеги Шлосберга по Псковським обласним законодавчим зборам позбавили його депутатських повноважень. Рішення – абсолютно незаконне – було підготовлено депутатами від усіх чотирьох фракцій «шахраїв і злодіїв» – «Єдиною Росією», «Справедливою Росією», ЛДПР і комуністами. Кожна з цих партій – по суті, не партія, а злочинне співтовариство. Кожна підтримала анексію Криму і війну проти України. Кожна – банда корупціонерів, що яскраво продемонстрував арешт всієї верхівки «Єдиної Росії» в Республіці Комі. І зрозуміло, що позиція Шлосберга – лідера місцевого відділення опозиційної партії «Яблуко» – не могла їм сподобатися.

Стверджують, що «останньою краплею» стала публікація у «Псковской губернии», яка розповідала про можливу причетність місцевого губернатора Олега Турчака до побиття відомого журналіста Олега Кашина. Московські ЗМІ чимало писали про цю гучну історію, а в Пскові вирішили її не помічати. Але я думаю, що «чорна мітка» Шлосбергу була виписана давно – і не у Пскові, а у Москві.

Полювання на нього почалося після оприлюднення фактів про жертви «гібридної війни» – адже ми пам’ятаємо, як наполегливо Путін хотів приховати участь росіян у ній. А потім був пошук приводу, який дозволив би – нехай і дуже сумнівно – позбавити Шлосберга депутатських повноважень. Бо на його прикладі влада переконалася, що в депутатському корпусі – навіть місцевому – не повинно бути буквально жодної порядної людини. І звідусіль, де це можливо, їх виганяють. Навіть коли люди голосують за чесних людей, а не за негідників, що підтримують Путіна.

Варто нагадати, що вбитий автор доповіді про участь російських військових у підлій війні на Донбасі Борис Нємцов теж був депутатом регіональних законодавчих зборів Ярославської області.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG