Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори 2015: найменш змістовні з відкритим підкупом і аномальною кількістю виборців – експерти


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Комітет виборців України та громадська організація «Опора» розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів

Київ – Цьогорічна виборча кампанія характеризується «беззмістовністю», оскільки кандидати часто ідуть на місцеві вибори з нейтральними або просто з беззмістовними гаслами, говорять представники профільних неурядових організацій. Причиною цього є надзвичайно короткий термін кампанії, що також спричинив активну діяльність партій лише у конкретних регіонах. Крім того, певні кандидати, окрім як робити ставку на «добрі» комунальні справи, не цураються й відкритого підкупу, констатують спостерігачі.

Жодна із 142 партій, що братимуть участь у місцевих виборах, не працює у всіх регіонах України, як би це мало бути, а зосереджується лише на тих областях, де у них найбільша кількість потенційних виборців. Так, на півдні України зосередились «Опозиційний блок» та партія «Наш край», на сході – партія «Відродження», а також вже згадані «Опозиційний блок» і «Наш край», на заході – «Солідарінсть» та «Свобода». У центрі та на півночі лідерами за активністю є партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Укроп». Саме у ці регіони партії вкладають найбільшу кількість як офіційних, так і неофіційних грошей.

Не поступаються парламентським силам і деякі регіональні сили. Наприклад, Львівську область намагається завоювати «Українська галицька партія», Тернопільську – партія під назвою «Добрий самарянин», Вінницьку – партія «Вінницька європейська стратегія», Черкаську – ВО «Черкащани», Одеську – партія міського голови «Довіряй ділам», а Хмельницьку – партія «За конкретні справи».

Та попри таку активність, прихильність виборця окремі кандидати на місцях намагаються здобути без передвиборчих програм, кажуть у Комітеті виборців України.

Ці вибори можуть стати найменш змістовними за багато років виборчої історії України
Олексій Кошель

«Більшість використовує нейтральні гасла. Беруть результати соціологічних досліджень і дивляться, що у людей на першому місці: здоров’я, безпека чи мир – і на основі цього будуть свої виборчі кампанії. Відтак, на превеликий жаль, ці вибори можуть стати найменш змістовними за багато років виборчої історії України», – каже генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

На підтвердження своїх слів він наводить результати обдзвону 35 виборчих штабів кандидатів в мери великих міст, який показав, що у більшості кандидатів передвиборчої програми немає. Інша ж частина кандидатів в мери чи депутати досі не зареєструвались, спеціально для того, щоб вести незаконну агітацію і не нести за неї відповідальність.

Проблема незаконної агітації має місце в усіх регіонах
Олексій Кошель

«Проблема незаконної агітації має місце в усіх регіонах. Суб’єктам виборчого процесу дешевше і простіше заплатити штраф, ніж оплачувати рекламній фірмі кошти за переклейку зовнішньої реклами та реклами у ЗМІ з вихідними даними замовника і накладу такої реклами», – пояснює Кошель.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Продовжують ширитись технології відкритого підкупу і дискредитації конкурентів, наголошують у КВУ і напряму пов’язують це із безкарністю на довиборах у Чернігові.

Кандидати навіть не приховують, що від їх імені роздаються продуктові набори
Олексій Кошель

«Кандидати навіть не приховують, що від їх імені роздаються продуктові набори і реалізовуються технології добрих справ: прибирання дворів у футболках із символікою, надання послуг внутрішнього туризму тощо», – перераховує гендиректор КВУ.

Що ж до механізму формування ТВК, то наразі замінений був кожен 14-й член комісії, що не є великим показником. Натомість у тих регіонах Донецької і Луганської областях, де вибори таки відбудуться, існує формування ТВК у мінімальному складі.

«Це дуже загрозлива тенденція. Так, у Луганській області 6 із 11 районних виборчих комісій були утворені у складі 9 людей. У Донецькій області таких комісій є 4 із 10. Що це означає на практиці? Якщо хоча б один член вибуває і поки не відбудеться заміна, районна виборча комісія не може проводити свої засідання. Якщо в переддень виборів будуть такі масові відмови, це поставить під загрозу проведення місцевих виборів», – пояснює керівник юридичного відділу Комітету виборців України Святослав Пікуль.

Більше половини ТВК досі не замовили засоби опечатування і опломбування (спеціальні сейф-пакети для протоколів з мокрими печатками, індекаторні пломби та наліпки для опечатування), скаржиться і президент Асоціації виробників систем опломбування Ростислав Цирень. (За процедурою, територіальні виборчі комісії повинні зробити замовлення, передати документи в казначейство і ЦВК забезпечує гарантовану субвенцію з державного бюджету на покриття цих видатків).

«Це дуже поганий дзвіночок, адже він може свідчити, по-перше, про некомпетентність, а по-друге, про підготовку до фальсифікацій», – зауважив він.

В свою чергу громадянська мережа «Опора» зафіксувала масове відхилення у кількості виборців, прив’язаних до територіальних виборчих округів.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«До прикладу, рівень відхилення для районних рад подекуди перевищує 700%. Тобто масштаб, кількість виборців, які є в одному територіальному виборчому окрузі, порівняно з іншим територіальним виборчим округом в межах цієї громади подекуди в 7, майже у 8 разів відрізняється за кількістю виборців», – повідомила координатор парламентських і виборчих програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Наприклад, на Львівщині відхилення між округами у 8-9 разів, у Запорізькій – різниця майже у 3 рази, а в Харківській – у 3,5 рази.

Допустиме відхилення від середньої кількості виборців в окрузі, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, складає не більше 15%. Тож нерівномірний розподіл округів перед місцевими виборами в Україні впливає і на вагу мандату.

«Вага мандату, отриманого в одному окрузі, буде меншою за вагу мандату в іншому. Один округ в Харківській області буде 5 тисяч виборців, а в іншому – 60», – додала Айвазовська.

Із 294 зареєстрованих в Україні партій у місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня, братимуть участь 142 партії. Втім зареєструватись кандидати ще можуть до 30 вересня.

В Україні, за винятком територій Криму та Донбасу, які українська влада не контролює, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Внутрішньо переміщені особи права голосу на цих виборах не матимуть.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG