Доступність посилання

ТОП новини

Допит потерпілих у справі Савченко викликає ще більше питань – журналіст


Надія Савченко під час засідання суду у російському місті Донецьк. 29 вересня 2015 року
Надія Савченко під час засідання суду у російському місті Донецьк. 29 вересня 2015 року

У російському Донецьку триває судовий процес над Надією Савченко

У російському Донецьку триває судовий процес над громадянкою України, депутатом Верховної Ради Надією Савченко. У четвер, 1 жовтня, суд продовжив допитувати потерпілих у справі. Між тим, Міністерство юстиції Росії повідомило, що повернення Надії Савченко в Україну може обговорюватися за умови визнання Києвом рішення російського суду. У відповідь міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що це свідчить про вже заготовлене рішення російського суду. За ситуацією стежить кореспондент Російської редакції Радіо Свобода Антон Наумлюк, який розповів про перебіг судового засідання 1 жовтня у справі Савченко.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Суд продовжив опитувати потерпілих. Це сім’я Талалаєвих, мешканців Луганської області, які 17 червня 2014 року намагалися евакуюватися з селища Металіст до Луганська, оскільки на околицях селища розпочалися бої між бійцями української армії та бойовиками майбутнього угруповання «ЛНР». Сім’я пересувалася по дорозі у напрямку Луганська. Там вони зустріли людину з камерою, яка назвалася оператором одного з російських телеканалів. І вони всі разом потрапили під обстріл. Ніхто з мешканців Луганської області не постраждав, а ось оператор, це якраз той загиблий журналіст, чию смерть ставлять у провину Надії Савченко.

Це були бойові дії, а не спеціальний удар по місцевих мешканцям, як це намагається представити звинувачення

Допит цих потерпілих викликав більше запитань, ніж якось прояснив ситуацію. У допитах різних потерпілих з’являються якісь нові особи, які з ними йшли, інші їх не пам’ятають. Не зовсім зрозумілим залишається склад потерпілих. Також було сказано, що разом з місцевими жителями були озброєні люди, бойовики, сепаратисти, які вели бойові дії, воювали з українською армією. Тобто, обстріл, під який потрапили потерпілі, швидше за все був спрямований на блокпост, де знаходилися озброєні люди. Відтак, це були бойові дії, а не спеціальний удар по місцевих мешканцям, як це намагається представити звинувачення.

– У Міністерстві юстиції Росії заявили, що розглянуть питання екстрадиції Надії Савченко в Україну після визнання Києвом її провини і гарантій покарання засудженої на батьківщині. Міністр юстиції України заявив, що це свідчить про вже заготовлене рішення російського суду. Що про це говорять сторони судового процесу?

Антон Наумлюк
Антон Наумлюк

– Я поставив сьогодні це питання стороні захисту, яка теж вважає, що якщо така версія озвучується офіційно через Мінюст чи підконтрольні засоби масової інформації, це означає, що вирок справді вже визначений, і суд, процес, який триває, насправді мало що означає для терміну та обвинувального вироку, який очікується. Адвокати з цим цілком погоджуються. Вони тільки уточнили, що процедура передачі Савченко на територію України можлива тільки після того, як набуде чинності вирок, а це означає, що після апеляції.

Є один нюанс. Приймаюча сторона і сама Савченко повинні погодитися з вироком, а це означає фактично визнати вину

Адвокат Ілля Новіков запевнив мене, що апеляцію вони подаватимуть у будь-якому випадку, якщо вирок буде мати обвинувальний характер. Тільки після цього можна казати про передачу Савченко на територію України. Але тут є один нюанс. По-перше, приймаюча сторона і сама Савченко повинні погодитися з вироком, а це означає фактично визнати вину.

– Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін пропонує українській стороні погоджуватися на це, а потім звільнити її від відбування покарання. Як він пояснює таку позицію?

– Він завжди запевняв, що з огляду на політичний та замовний характеру цього процесу, це єдиний шлях доставити Савченко на територію України і забрати її з рук російських спецслужб. Тут немає нічого нового. Але ці нюанси, на мій погляд, будуть достатньо суперечливими під час ухвалення рішення Києвом та самою Савченко.

Судовий процес ведеться досить інтенсивно. Суддя дуже поспішає. Це нагадує процес Сенцова та Кольченка

– Коли варто очікувати вироку суду у справі Надії Савченко?

– Судовий процес ведеться досить інтенсивно. Суддя дуже поспішає. Це нагадує процес Сенцова та Кольченка. Там суддя також дуже поспішав при розгляді справи. Тому Ілля Новіков учора припустив, що до початку листопада або вже упродовж жовтня судовий процес може завершитися.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG