Доступність посилання

ТОП новини

В Україні розпочався осінній призов строковиків


Дніпропетровський військовий комісаріат
Дніпропетровський військовий комісаріат

Призов, що розпочався 1 жовтня, триватиме до 30 листопада. Кожен десятий призовник має бути з Дніпропетровської області

Дніпропетровськ – 1 жовтня в Україні розпочався осінній призов чоловіків на строкову військову службу до армії. Під час призовної кампанії, яка триватиме до 30 листопада 2015 року, на військову службу відправлять понад 11 тисяч новобранців. Такий план передбачив Кабінет міністрів України. Понад 5 тисяч новобранців має служити у лавах Збройних сил України, приблизно стільки ж – у Національній гвардії, решта – у Держспецтрансслужбі. Лише сто людей вирушать на проходження строкової служби з Луганської області − це найменший показник по країні. У Києві планують призвати 400 осіб. Водночас кожен десятий строковик буде взятий до війська з Дніпропетровської області, тут планується набрати понад тисячу чоловіків.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Підготовка до осіннього призову на Дніпропетровщині розпочалась півтора місяці тому. За цей час чимало юнаків призовного віку – від 20 до 27 років – встигли не тільки отримати повістки, а й з’явитись до військкоматів, пройти медичну комісію й отримати висновок – «придатний».

Володимир – один із тих, кому належить поповнити лави українського війська цієї осені. Хлопець, цьогорічний випускник одного із дніпропетровських коледжів, каже: на відміну від своїх однолітків повістки чекав спокійно й без сумнівів.

«Хотів служити, так. Із 16 років. Настрій бойовий. Однолітки якось боялись ходити до військкомату, а я – навпаки. Хочу служити, нічого дивного тут нема», – зазначив призовник.

«Я ж чоловік, чому я маю боятись?»

Серед чоловіків призовного віку, з якими ми поспілкувались на вулицях Дніпропетровська, про своє бажання служити відверто говорили не всі. Дехто заявляв, що не проти піти до війська, якщо Батьківщина покличе, дехто – звертав увагу на методи, якими цей «заклик» може бути переданий потенційному призовникові.

«Я ж чоловік, чому я маю боятись? Всі ж ходять до школи, навчаються. От і армія – це друга школа. Мої дід і прадід, служили, ходили в армію. Чому я маю бути гіршим за них? Теж хочу захищати батьківщину», – говорить Сергій.

«Мене обурюють відловлювання біля магазинів, біля торговельних центрів з виписуванням повісток «на коліні». Це суперечить законодавчим і людським нормам. Хай викликають цивілізованим шляхом», – зазначив Андрій.

«На вулицях ми нікого не ловили, патріотичні настрої – найголовніший мотив»

Під час осінньої призовної кампанії у таких методів, як виловлювання чоловіків під магазинами та на вулицях, не застосовували, заявляють в обласному військовому комісаріаті. І хоча області належить забезпечити найбільшу кількість новобранців – понад 1 тисячу – у військкоматах впевнені, що план виконають.

Сергій Полуциган
Сергій Полуциган

Заступник Дніпропетровського обласного військового комісара по роботі з особовим складом, підполковник Сергій Полуциган каже: більшість юнаків, які отримали повістки, самі хочуть служити у війську. Він наголошує: солдати-строковики не підлягають відправленню до зони АТО.

До того ж, є певні матеріальні стимули йти на службу: під час осіннього призову держава обіцяє вже в перший же день служби перерахувати на картки строковиків по дві мінімальні заробітні платні – приблизно по 2 тисячі 700 гривень. Окрім того, удома за ними зберігатимуть робочі місця, щомісяця виплачуватимуть зарплату тощо.

Однак, зауважує Сергій Полуциган, найвагоміша мотивація новобранців у регіоні – патріотичні почуття.

Чимало хлопців раніше не мали можливості піти на військову службу, хоча хотіли. Призовники йдуть, бо і перспективу бачать, і патріотичні настрої є
Сергій Полуциган

«Не плутайте мобілізаційні заходи і заходи призову, це зовсім різні контингенти. Хлопці у більшості своїй йдуть добровільно на строкову службу, вони бажають того. Ви знаєте, у нас певний час не було призову на строкову службу. І тільки навесні цього року відновили призов. Чимало хлопців раніше не мали можливості піти на військову службу, хоча хотіли. Повістки надсилали за місцем проживання чи роботи. На вулицях ми нікого не ловили, бо в цьому не було необхідності. Звичайно, призовники йдуть, бо і перспективу бачать, і патріотичні настрої є: вони вважають, що треба захищати свою батьківщину, не бути пасивними спостерігачами. Патріотичні настрої – найголовніший мотив того, що люди йдуть на строкову службу. Дніпропетровська область раніше лідирувала в показниках щодо мобілізаційних заходів, так і зараз показує найкращі результати, і нам виставлені найбільші планові показники щодо призову на строкову військову службу», – сказав Радіо Свобода Сергій Полуциган.

На запитання про те, чому ж в регіон «спустили» найвищі планові показники щодо призову, у військкоматах зазначають: урядові розпорядження повинні не коментувати, а виконувати.

Під час призову все більше уваги звертають на «якість» новобранців. Одна з головних вимог держави – не допускати до строкової служби осіб, що не мають повної середньої загальної освіти. Як і раніше, цієї осені діють відстрочки для низки категорій, приміром, студентів. До того ж, якщо у родині потенційного новобранця є загиблі в зоні АТО, його можуть взяти до війська тільки за його власним бажанням.

Перші 62 призовників із Дніпропетровщини відправляться на строкову службу 7 жовтня. Більшості з них доведеться служити за межами області, територіальний принцип комплектування військових частин наразі не діє. 30 найдостойніших юнаків із регіону поповнять елітні підрозділи – президентський полк та бригаду охорони Генерального штабу.

За даними з розпорядження Кабінету міністрів України, у рамках призовної кампанії, яка має пройти в жовтні-листопаді 2015 року, на строкову військову службу планують призвати 11 тисяч 6 громадян. Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ та Державній спеціальній службі транспорту наказано забезпечити новобранцям безкоштовне харчування та перевезення до місць служби.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG