Доступність посилання

ТОП новини

Діями в Сирії Путін відволікає увагу від конфлікту в Україні – Брідлав


Політична карикатура
Політична карикатура

«Путін намагається продемонструвати, що Росія досі залишається ключовим гравцем на міжнародній арені»

Майбутнє взаємин між Україною та НАТО залежить від дій самих українців та того, що вони проситимуть – про це заявив командувач об’єднаних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав у Вашингтоні. Він також додав, що тліючий конфлікт на сході України вигідний Кремлю, оскільки через його наявність офіційний Київ не може приділяти увагу проведенню реформ та залученню інвестицій для відновлення економіки країни.

Постійна підтримка Москвою сепаратистів на сході України має на меті виснажити Україну, вважає командувач об’єднаними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав.

«Якщо ситуація на південному-сході України нестабільна, то це відлякує іноземні інвестиції. Це змушує українські збройні сили постійно бути присутніми в регіоні, що є не лише фінансовим тягарем для українського уряду, але й демонструє громадянам України, що їхній уряд не в стані взяти там ситуацію під контроль. Така дестабілізація відволікає увагу уряду від проведення реформ, відновлення економіки та залучення інвестицій», – заявив генерал Брідлав.

Одним зі шляхів стабілізації ситуації, вважає генерал Брідлав, є виконання Кремлем мінських угод, зокрема у частині повернення Україні контролю над східним кордоном.

У Мінських угодах є кільках ключових моментів. Один з них – це відновлення кордону України, визнаного у світі
Філіп Брідлав

«У Мінських угодах є кільках ключових моментів. Один з них – про який я постійно говорю – це відновлення кордону України, визнаного у світі. Відновлення суверенної юрисдикції України у межах цих кордонів. Кордон перетнуло понад 1 500 одиниць бронетехніки, які зараз перебувають у східній Україні. Росіяни розмістили там системи протиповітряної оборони. На сході України розмістилися російські структури командування. Окрім цього, там знаходяться склади з обладнанням для підтримки військових підрозділів. На відновлення контролю над кордоном підуть місяці», - додав командувач об’єднаних сил НАТО в Європі.

Головнокомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі переконаний, що Володимир Путін своїми діями в Сирії намагається відволікти увагу від конфлікту в Україні та продемонструвати світові, що Росія досі залишається ключовим гравцем на міжнародній арені. Однак, розміщення російських літаків та іншого військового спорядження в Латакії, викликають питання про справжні наміри Москви, каже генерал.

Мене турбує те, що відбувається у Сирії. Ми бачимо появу надзвичайно складних і потужних систем протиповітряної оборони. Вони не спрямовані проти ІДІЛу, вони спрямовані проти чогось іншого
Філіп Брідлав

«Мене турбує те, що відбувається у Сирії. Ми бачимо появу надзвичайно складних систем протиповітряної оборони на аеродромах. Ми бачимо появу літаків класу «повітря-повітря». Я не бачив щоб ІДІЛ літав на літаках, боротьба з якими потребувала б наявності комплексів «Тор» чи «Панцир 1С». Я завжди дивлюся на потужності та можливості, які створюються, щоб визначити, для чого вони будуть використовуватись. Так ось, потужні ППО не спрямовані проти ІДІЛу. Вони спрямовані проти чогось іншого», – заявив він.

Росія також провокує напруження на східних кордонах НАТО, переконаний генерал. Москва розміщує системи ППО у Криму та Калінінграді і створює так звані обмежені для доступу зони.

«Як ми повинні на це реагувати? По-перше, у мирний час ми повинні проводити навчання та оперувати у цьому повітряному просторі, щоб переконатися, що ми заявили про відкритість доступу до Балтійського моря і Чорного моря. Ви бачили, що ми проводили навчання як в Балтії, так і в Чорному морі. Ми повинні мати доступ до цих регіонів, щоб заявити, що вони не є закритими. По-друге, як альянс ми повинні зробити крок назад і переглянути нашу здатність відповісти на створення закритих зон. Це, в свою чергу, вимагає певних фінансових інвестицій, тренувань та ресурсів», – сказав генерал Брідлав.

Саме військові можливості країн-членів НАТО зупиняють Володимира Путіна від серйозної ескалації ситуації у країнах Балтії, вважає генерал Брідлав. Він переконаний, що найкращою відповіддю на дії Росії є спільні дії країн-членів альянсу та посилення Східного стратегічного напрямку, діяльність якого спрямована на протидію реваншистським крокам Кремля.

Дивіться також: Обама уточнив, що може бути у Сирії з Путіним

На цю ж тему:

02.10.2015
«Сирія – наша земля»: як в Росії пояснюють бомбардування сирійських міст

«Якщо ми захищаємо Асада, не можна вибрати, кого ми зараз бомбимо, «Ісламську державу» або інших» далі

01.10.2015
Кого Росія бомбардує в Сирії?

Міністр оборони США звинуватив Росію в тому, що вона «підкидає хмизу до вогню» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG