Доступність посилання

ТОП новини

Зростання економіки України має початися вже цього року (світова преса)


Світовий банк передбачає підйом української економіки вже наприкінці 2015 року, а в 2016-му можна очікувати на зростання ВВП на рівні одного відсотка

Світові агентства новин активно пишуть про початок відведення Україною легких озброєнь на Донбасі в руслі мирних домовленостей. Також чималу увагу звертають на доповідь Світового банку, який передбачає економічне зростання в Україні вже наступного року. І агентство Bloomberg повідомляє, що міністри фінансів України та Росії мають обговорити вже цього тижня проблему боргу Києва Москві, сплата якого припадає на грудень.

Агентство Reuters пише про початок відведення легких озброєнь Україною від лінії зіткнення на Донбасі.

Стаття посилається на українських військових речників, які кажуть, що легкі озброєння відводяться наразі в Луганській області.

Україна та лідери сепаратистів погодили минулого тижня розширити відведення озброєнь на Донбасі, що сепаратисти називають «кінцем війни» з українським урядом, пише агентство.

Руслан Ткачук, український військовий речник, написав на Фейсбуці, що в понеділок об 11:00 в Луганській області почалося одночасне відведення танків Т-64 та Т-72 і в деяких інших місцях антитанкових артилерійських гармат D-48 та D-44, а також мінометів.

Україна має 360 танків у зоні конфлікту та 1400 бронетранспортерів, згідно військових даних, що були оприлюднені у серпні.

Ткачук також повідомив, що відведення озброєнь було погоджено з представниками ОБСЄ і має бути завершене протягом двох тижнів.

Агентство також зауважує, що обидві сторони дотримуються режиму припинення вогню і порушень нині немає або майже немає.

Минулої суботи чільний представник сепаратистів-заколотників сказав, що вони почнуть відводити власні озброєння після 18 жовтня «за умов, що ситуація буде тихою», повідомив один із сепаратистських сайтів.


Видання World Bulletin пише про доповідь Світового банку, яка бачить ознаки економічного одужання України.

У статі йдеться, що Світовий банк передбачає підйом української економіки вже наприкінці цього року, а в 2016 році можна очікувати на зростання ВВП України на рівні одного відсотка.

«Але Банк не переглянув свій прогноз щодо падіння економіки на 12 відсотків за підсумками 2015 року», – зауважує водночас видання.

«Банк також попередив, що його передбачення залежать від здатності уряду втілити давно обіцяні заходи економії та боротьби з корупцією, як основоположні речі для довготривалого зростання», – пише World Bulletin.

Видання також цитує регіонального директора Світового банку Кіміао Фана, який сказав журналістам: «Ми справді очікуємо, що зростання почнеться пізніше цього року. В 2016 році ми передбачаємо зростання ВВП приблизно на один відсоток».

Минулої суботи Міжнародний валютний фонд повідомив, що, за його прогнозами, падіння економіки України цього року становитиме 11 відсотків, а зростання наступного року передбачається на рівні двох відсотків.

«Економісти вважають, що розперезана війною колішня радянська республіка досягла економічного дна протягом цього літа, коли бойові дії на сепаратистському Сході вщухли», – пише видання.

Спад промислового виробництва уповільнився до 5,8 відсотка у серпні, порівняно з 13,4 відсотками у липні цього року.

Річний рівень інфляції також знизився в Україні – так, на початку року він становив понад 60 відсотків, а в серпні скоротився до 52,8 відсотка, пише видання.


Агентство Bloomberg пише про намір України та Росії провести переговори цього тижня щодо питання врегулювання українського боргу Москві.

Bloomberg посилається на російського міністра фінансів Антона Силуанова, який заявив, що планує цього тижня зустрітися з главою українського Мінфіну Наталією Яресько для обговорення питання сплати Києвом 3 мільярдів доларів кредиту, що його надала Москва режиму Януковича вже під час Революції гідності.

Посередником на переговорах виступає Німеччина і зустріч міністрів відбудеться в перуанській столиці Лімі в рамках зустрічі G-20.

«Силуанов сказав, що обговорення стосуватиметься різних питань, включно з боргом, сплата якого припадає на грудень», – пише агентство.

Зустріч, веде далі Bloomberg, буде першою на рівні міністрів фінансів після того, як Україна оголосила у січні про намір реструктурувати свої міжнародні борги, включно з боргом, який вона винна Росії.

Влада у Москві, яка наполягає на повній і вчасній сплаті боргів по євробондам, наразі відкидає заклики приєднатися до реструктуризації боргу України обсягом 18 мільярдів доларів, про що було погоджено з найбільшими кредиторами України.

Агентство повідомляє, що наразі йому не вдалося отримати коментар із Міністерства фінансів України, але Київ наполягає, що всі його кредитори – включно з Росією – мають бути в однакових умовах у процесі реструктуризації, і що 3-мільярдний доларовий борг Росії не може бути сплачений повністю.

Україна попросила Росію та інших власників українських євробондів проголосувати до 14 жовтня щодо угоди про реструктуризацію боргу, яка містить положення про 20-відсоткове списання боргів та низку інших умов.

Євробонди були куплені Росією за часів Януковича перед його усуненням від влади у лютому 2014 року і перед анексією Криму російським президентом Володимиром Путіним, нагадує агентство.

«Оскільки Росія наполягає, що вона не є приватним кредитором, і бачить себе в ролі державного кредитора, тому питання реструктуризації у таких випадках завжди вирішується на двосторонньому рівні, заявив Силуанов 23 вересня», – пише агентство, додаючи, що російський міністр наразі наполягає на сплаті боргу Києвом до кінця цього року.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG