Доступність посилання

ТОП новини

Російська авіабаза – це війна і загроза анексії – білоруська опозиція


Плакат на протесті проти розташування російської військової авіаційної бази у Білорусі. Мінськ, 4 жовтня 2015 року
Плакат на протесті проти розташування російської військової авіаційної бази у Білорусі. Мінськ, 4 жовтня 2015 року

«Росія сьогодні є агресором, провадить агресивну політику щодо Сирії, України» – Володимир Некляєв

Мінськ – Росія нав’язує Білорусі свою військову авіаційну базу. Розпорядження про розташування бази вже віддав президент Росії Володимир Путін. Зі свого боку президент Білорусі публічно на цю тему не висловлюється. Мовчать також в МЗС та Міноборони Білорусі, а білоруська опозиція влаштувала мітинг протесту та акції у соціальних мережах.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Ні війні! Ні російський базі» – сотні людей в неділю вийшли у центрі Мінська протестувати проти планів Росії збудувати свою авіабазу у Білорусі.

Ідея створення такої бази вперше була озвучена ще у 2013 році, але після початку російської агресії в Україні ці плани були фактично заморожені.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко зволікав із реалізацією попередніх домовленостей. Але останнім часом із Москви відчутний особливий тиск, зокрема від президента Путіна та прем’єра Медведєва. Вже кажуть про чисельність та місце розташування бази – у місті Бобруйську Могильовської області.

Може бути, як у Криму -- опозиція

Росія сьогодні є агресором, провадить агресивну політику щодо Сирії, України
Володимир Некляєв

Білоруська опозиція вважає, що така база нестиме загрозу суверенітету Білорусі, так само, як база Чорноморського флоту Росії призвела до анексії українського Криму. Опозиціонери вимагають від президента Лукашенка не підписувати цієї угоди.

«Білоруси поки що не розуміють усієї небезпеки, яка стоїть за цим проектом. Росія на сьогодні є агресором, вона провадить агресивну політику не тільки щодо Сирії, але і найближчих наших сусідів – до України. Там агресію не закінчили», – говорить один із лідерів білоруської опозиції Володимир Некляєв.


Військовий аналітик із Мінська Олександр Алесін переконаний, що Олександр Лукашенко після виборів піде на створення російської авіабази в обмін на економічну допомогу Москви, яка дуже потрібна офіційному Мінську. Але якоїсь загрози суверенітету від цієї бази він не бачить, на базі має бути всього 24 літаки, 300 солдатів та офіцерів, це не порівняти з тим, що було у Криму.

«Цих сил недостатньо, щоб втілити захоплення Білорусі. І навіть міста Бобруйська», – зауважує він.

Це загроза і для Києва

Виступаючи на мітингу в Мінську, один із лідерів білоруської опозиції Микола Статкевич заявив, що російська база у Бобруйську призначена проти Києва. Він закликав, щоб із білоруської землі не йшла небезпека для «братнього українського народу».

Із урахуванням дальності польотів Су-27/СМ3, більш логічно стверджувати, що їх можуть використати для дії у глибині Польщі, Німеччини, не кажучи вже про країни Балтії
Олександр Алесін

Однак експерт Алесін каже, що і цей сценарій маловірогідний: «Я гадаю, що це навряд чи реально. Сучасна авіація має таку дальність, що, аби дістатися Києва – легше літати з території Росії, з того ж Криму, з Ростовської області. Там Росія може розміщувати що завгодно, ні з ким не погоджуючи. Із урахуванням великої дальності польотів винищувачів Су-27/СМ3, більш логічно стверджувати, що їх можуть використати для дії у глибині території Польщі, Німеччини, не кажучи вже про країни Балтії. Тобто це засіб проти НАТО, проти України вони щось простіше вигадають».

База буде інструментом впливу Росії на внутрішню політику Білорусі. Це абсолютно реальна загроза
Андрій Паротников

Інший військовий експерт Андрій Паротников теж переконаний, що Росії тепер потрібна не окупація Білорусі, а збереження там свого домінантного впливу, її неоколоніального статусу.

«Те, що база буде інструментом впливу Росії на внутрішню політику Білорусі, це однозначно. Це абсолютно реальна загроза», – зазначає він.

Світовий досвід показує, що іноземну базу дуже легко впустити на свою територію, але дуже важко її потім виселити, переконаний мінський експерт Андрій Паротников.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG