Доступність посилання

ТОП новини

Громадянство України як примарна нагорода за участь у війні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада ухвалила законопроекти, які дозволяють іноземцям служити за контрактом в Україні та спрощують надання їм українського громадянства

Відтепер іноземці можуть легально воювати на боці України, якщо служитимуть у Збройних силах за контрактом. Відповідний законопроект ухвалила Верховна Рада. Більше того, депутати ще й запустили процес спрощення бійцям з інших країн процедури отримання українського громадянства, знову ж таки за умови співпраці зі Збройними силами України. Самі бійці-іноземці такому фактові раді, кажуть, що чекали і вимагали цього вже давно, втім додають: всіх проблем нові закони не вирішать і тому необхідно ухвалити інший документ.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Надати громадянство іноземцям, що воювали та воюють в зоні АТО, президент Петро Порошенко публічно обіцяв ще у грудні минулого року.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Хочу передати вітання моїм бойовим побратимам. Ваше звернення щодо надання українського громадянства білорусам, росіянам, які зі зброєю в руках захищали честь і незалежність держави… Як я і обіцяв, підпишу указ про надання громадянства. Вони пройшли це випробування», – казав він тоді під гучні оплески депутатів.

Та ні громадянства, ні своєї легалізації бійці з інших країн (здебільшого з Росії, Білорусі та Польщі) в переважній більшості досі не отримали. Щоб нагадати про небезпеку бути депортованими, а потім і арештованими за найманство, іноземці записували відеозвернення, скликали прес-конференції, організовували мітинги і підписували відповідні петиції. Та за цей час Вадим із позивним «поляк», який на українське громадянство чекав понад 9 місяців, вже встиг розчаруватись і відмовитись від своєї затії.

«Дев’ять місяців тому я надав документи, і підлеглий Авакова сказав, що міністр підписав усі документи, але я дізнався, що це обман, і ті документи нікуди не пішли. Якщо немає бажання надати це громадянство, допомогти людям, які приїхали допомогти Україні, вигадають будь-що, аби не дати. А якщо хочуть надати, як, наприклад, пані Гайдар, яка нічого для України не зробила, можна надати його за два дні», – зауважив він у коментарі Радіо Свобода.

«Мені це громадянство обіцяли дев’ять місяців» – Вадим «Поляк»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00


Та врешті після майже року очікування, обіцянку президента частково виконали депутати. Верховна Рада 6 жовтня ухвалила два закони, що стосуються іноземців на війні. Перший документ дозволяє громадянам інших країн служити за контрактом у Збройних силах України, а другий спрощує процедуру отримання українського громадянства для тих, хто перебуває в Україні на законних підставах і служить в ЗСУ «в установленому законом порядку». Але жоден з них не вирішить проблеми добровольців, адже підписувати контракт із ЗСУ можуть люди, які законно перебувають на території України. Однак переважна більшість добровольців-іноземців перебувають тут як нелегали.

«Таким чином, ті особи без громадянства та іноземці, які в перші дні російської агресії виступили на захист українських інтересів, не мають права за цим законом отримати українського громадянства. А проблема в основному полягає саме в них, у тих, хто вже майже рік не може повернутися на батьківщину, бо там на них очікує кримінальне переслідування, і хто перевищив 90 днів, які дозволено легально перебувати в Україні», – зауважував депутат від «Радикальної партії» Юрій Чижмарь.

Залишився незадоволеним голосуванням депутатів і білоруський доброволець із «Правого сектору» Рустам Док, який за громадянство України з міграційною службою «воює» вже майже стільки, скільки на фронті.

«Закон не відміняє необхідності поїздки в Білорусь для отримання нового паспорту серії РР, який необхідний для отримання українського громадянства. А якщо у людей паспорт за три роки закінчиться чи в бою згорить? Їм в Росію чи в Білорусь в тюрму їхати, а потім до вас назад?» – обурливо відреагував Док.


Хоча б частково вирішити проблему бійців-іноземців може законопроект №1901, продовжує білорус. Його депутати вже ухвалили у першому читанні і йдеться у ньому про те, що особи, які воювали, мають подати рішення суду, яким встановлено факт безпосередньої участі особи в антитерористичній операції чи військових діях. А ті люди, які зазнають утисків і переслідувань через захист України у себе на батьківщині, разом із клопотанням подають належно завірені копії офіційних документів, які свідчать про порушення їхніх громадянських прав і свобод у державі постійного проживання. Тоді українське громадянство надаватиметься за 2 місяці.

Сьогодні ж усі бійці з інших країн ставати українцями повинні на загальних підставах і відповіді від міграційної служби можуть чекати більше ніж рік.

Чинне українське законодавство передбачає, що загальними умовами прийняття до громадянства України є: подання декларації про відсутність іноземного громадянства, отримання дозволу на імміграцію, безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п’яти років та володіння державною мовою.

Наразі відомо лише про кілька випадків отримання добровольцями громадянства – це, зокрема, боєць батальйону «Київська Русь» Крістіан Жерегі, «правосек» та екс-офіцер ФСБ Росії Ілля Богданов, а також білоруський боєць полку «Азов» Сергій Коротких.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG