Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв пообіцяв або побороти корупцію, або піти з посади голови Нацради з антикорупційної політики


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Новий орган займатиметься виробленням рекомендацій у боротьбі з корупцією та імплементацією західного досвіду

В Україні створено новий орган боротьби з корупцією – Національна рада з антикорупційної політики. Її очолив відомий дисидент, громадський діяч та один із лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Рада буде займатись імплементацією західного досвіду та виробленням рекомендацій для державних агенцій.

Голова Національної ради з антикорупційної політики Мустафа Джемілєв тричі пообіцяв звільнитися, якщо він побачить, що на новій посаді не може нічого зробити з корупцією. 6 жовтня він провів перше засідання новоствореної ради , яке пройшло в Адміністрації президента України.

Джемілєв буде боротися із корупцією, щоб допомогти Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00


За словами Джемілєва, який також обіймає посаду уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу, ефективна боротьба з хабарництвом необхідна у тому числі і для повернення Криму.

Головною метою мого життя буде звільнення моєї території, моєї країни, мого народу від окупації та побудови нової автономної республіки в складі України
Мустафа Джемілєв

«Головною метою решти мого життя буде, напевно, звільнення моєї території, моєї країни, мого народу від окупації та побудови нової автономної республіки в складі України. А я знаю, що це можна реалізувати лише, якщо в нашій країні все буде в порядку. І в першу чергу, якщо ми звільнимось від нашої головної зарази – корупції», – наголосив Джемілєв.

На його думку, головним сьогодні є імплементація західних методів в Україні, а також координація як із іншими урядовими агенціями, так і з громадським сектором.

Джемілєв визнає, що реальна боротьба із корупцією так і не почалася – він погоджується із більшістю бізнесменів, із якими знайомий. Все залишилося, як при Януковичі, лише деякі держслужбовці почали брати більше за ризик, сумно жартує він. Масштаби корупції в Україні просто колосальні, говорить Джемілєв.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Проте, згідно зі статистикою, яка була озвучена президентом України Петром Порошенком перед першим засіданням Національної ради, за останні 2 місяці до кримінальної відповідальності за статтями, пов’язаними із корупцією, притягнули більше ніж 500 осіб, 492 з яких засудили, у тому числі до позбавлення волі. Лідерами за кількістю засуджених корупціонерів є Київ, Дніпропетровська, Одеська, Запорізька, Харківська та Закарпатська області.

Рекомендації по боротьбі з корупцією вироблятимуть міжнародні організації

Порошенко також наголосив, що створення нового органу пов’язано, у тому числі, із обов’язками України перед західними партнерами, зокрема боротьба із корупцією сприятиме прискоренню введення безвізового режиму для українців, які хочуть поїхати до Шенгенської зони. Він також заявив, що Верховна Рада дещо не допрацювала в питаннях протидії корупції.

«Якщо б Верховна Рада проголосувала мої пропозиції, вже підтримані Конституційним судом та включені в порядок денний, про відміну депутатської недоторканності та недоторканності з суддів, роботу по боротьбі із корупції можна було б виконувати ефективніше», – заявив президент. Він також заявив, що чекає від парламенту ухвалення закону, який би забороняв виходити під грошову заставу держслужбовцям, які обґрунтовано підозрюються у хабарництві.

Порошенко чекає від Верховної Ради більш активної боротьби із корупцією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00


До Національної ради також увійшли представники урядових агенцій, а також таких міжнародних та українських організацій, як Американська торговельна палата в Україні, Група держав Ради Європи проти корупції, Європейська бізнес-асоціація, Всеукраїнська спілка ветеранів АТО та інші. Рада буде займатися не стільки репресивною діяльністю, скільки готувати рекомендації щодо боротьби з корупцією для державних органів та інших структур. Однією з рекомендацій вже стала пропозиція підвищити зарплати для працівників правоохоронних структур.

При Януковичі подібний орган майже повністю контролювався президентом – експерт

На думку виконавчого директора Transparency International Україна Олексія Хмари, такого органу і справді не вистачало Україні. Аналог працював ще за часів Януковича, але у ньому майже усіх членів контролював Янукович, а сам орган збирався лише тричі за весь його термін. Із новою радою все по іншому, впевнений Хмара.

Створення такої інституції передбачається законом про антикорупційну стратегію
Олексій Хмара

«Задача цього органу раз на місяць, раз на квартал максимум, збирати за одним столом організації, установи та фахівців, для того, щоб звіряти годинника та пульс по тому, чи є антикорупційні зусилля в Україні, чи немає. Створення такої інституції передбачається законом про антикорупційну стратегію, саме такого дорадчого органу фахівців, які на цьому питанні знаються», – зазначив Хмара.

За його словами, також Національна рада може взятися за реалізацію деяких ініціатив, які провалив чи відклав на наступний рік уряд, зокрема моніторинг декларацій та стилю життя чиновників.

Це орган без конкретних повноважень – Центр протидії корупції

Дар’я Каленюк
Дар’я Каленюк

Проте виконавчий директор профільної громадської організації «Центр протидії корупції» Дар’я Каленюк нагадує, що при створенні цьому органу не надали конкретних повноважень.

«Це була найпростіша вимога. В ідеалі, якщо президент захоче, ця рада могла б виявляти, що працює, що не працює на практиці стосовно втілення антикорупційних законів. Але все залежить від президента – якщо він не захоче, щоб це був дієвий орган, люди просто не будуть збиратися», – говорить експерт. Вона також зазначає, що створення подібного дорадчого органу було найпростішою вимогою Євросоюзу в сфері боротьби із корупцією.

Каленюк також вказує, що ця рада – це фактично лише група людей, які мають радити президентові, та називає створення нового органу кроком без чітких повноважень.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG