Доступність посилання

ТОП новини

Українцям обіцяють знизити тарифи на газ і тепло


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Низька рента на газ: полегшення для простих українців чи для власників свердловин?

Київ – Українцям обіцяють вже цього року знизити тарифи на газ і тепло за рахунок зменшення податків на видобуток газу. Відповідний законопроект Верховна Рада ухвалила за основу. Його співавтори, депутати від «Батьківщини», вважають, що зменшення ренти на видобуток газу викличе економічне зростання в газовому секторі та поліпшить добробут українців. Втім, частина видобувників та експертів називають такий крок популізмом, та грою на користь окремих фінансово-промислових груп.

Українцям обіцяють знизити тарифи на газ і тепло 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Українцям обіцяють знизити тарифи на газ і тепло 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українці зможуть менше платити за газ вже під час нинішнього опалювального сезону, стверджується в законопроекті, який за ініціативи «Батьківщини» парламент підтримав у першому читанні. У документі йдеться про зниження ренти на видобуток газу з 70% до 29%, а для глибоких свердловин – до 14%, окрім того він передбачає зменшення податків та зборів, які закладаються в газовий тариф для населення.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Цей законопроект ухвалили з другої спроби, після запеклих дискусій. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, зокрема, заявила, що майбутній закон прибере «приховане оподаткування» простих українців.

Тарифи, які виставила влада для українців – це прихована система додаткового оподаткування людей
Юлія Тимошенко

«Насправді тарифи, які виставила влада для українців на рівні 7 тисяч 188 гривень за тисячу кубометрів – це прихована система додаткового оподаткування людей. Це – не компенсація вартості видобутку. Наш законопроект передбачає 70% ставки, які є для всіх без винятку видобувних підприємств, встановити для глибоких свердловин 29% ренти, а для надглибоких – 14%. Таким чином, ми відкриємо можливість інвестування в галузь», – заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Оскільки в результаті зменшення рент передбачається суттєве зниження ціни на природний газ, що постачається населенню, уряд матиме підстави перерахувати обсяги коштів, які мають виділятися на субсидії громадянам в 2015 році, – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Водночас тарифи визначає не той чи інший закон, а Нацкомісія з регулювання енергетики, підзвітна президентові, уточнюють більшість експертів, з якими поспілкувалося Радіо Свобода. Відтак, на їхню думку, навіть ухвалення в цілому закону про нижчі податки для газового сектору не означатиме автоматичного здешевлення газу в квартирах та у приватних будинках.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Водночас урядовий законопроект, який передбачає зниження ренти для частини видобувних компаній, парламент не підтримав. Хоча саме він, на думку міністра енергетики Володимира Демчишина, краще враховує нинішню ситуацію в у газовому та в комунальному секторах.

Щодо високої ренти для державної компанії «Укргазвидобування» – то вона має залишитися, оскільки саме за рахунок неї виплачуватимуться субсидії
Володимир Демчишин

«Я як міністр мав би відстоювати зниження ренти. Але урядовий законопроект підтримали в уряді після довгих дискусій, і до його розробки долучалися західні експерти. Щодо високої ренти для державної компанії «Укргазвидобування» – то вона має залишитися, оскільки саме за рахунок неї виплачуватимуться субсидії та робитимуться, навіть вже робляться, інвестиції у державний видобуток газу», – заявив Демчишин у парламенті.

Подробиці урядового «газового» законопроекту одна з його розробників, заступник міністра фінансів Олена Макеєва, виклала на своїй сторінці у Facebook.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Що ж до законопроекту від «Батьківщини», то він написаний не для простих громадян, а в інтересах газових олігархів, і є прямим ударом по малозабезпечених громадянах, заявив прем’єр Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що відповідно до проголосованого проекту закону пропонується знизити ренту для підприємств, які працюють на засадах так званої «спільної діяльності»: свердловина належить державі, а видобуває газ з неї – приватна компанія.

«Ця «спільна діяльність» контролюється виключно газовими олігархами України, обслуговує тіньовий енергетичний сектор і отримує тіньові доходи… Ми з боями добилися того, щоб на початку поточного року оподаткувати ренту для «спільної діяльності», підняти її до 70%, щоб витягнути наддоходи з кишень газових олігархів», – додав Яценюк.

Прем’єр доводить, що урядова версія зниження газових податків не несе цих ризиків.

Сергій Соболєв
Сергій Соболєв

Натомість заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв зауважив, що Яценюк не читав ухваленого за основу законопроекту. І додав, що там знижується рента лише для тих, хто інвестує у видобуток. Ті ж видобувники, які працюють за угодами про спільну діяльність, і далі платитимуть 70% уточнює Соболєв. Однак наразі він не пояснює, як визначатиметься, хто інвестує і має право на знижену ренту, хто – ні.

«Уряд вирішив заробити на високих рентах. Думав, галузь витримає, а вона скоротилася» – експерт

Зниження податкового тиску на газову галузь, за яке проголосував український парламент, навіть самі видобувники сприймають неоднозначно.

Так, Сергій, керівник однієї з недержавних газовидобувних компаній в Україні, запевнив Радіо Свобода, що зниження ренти в неурядовому законопроекті більше нагадує популізм.

«Є дві речі: популізм та професіоналізм. Урядовий законопроект готувався півроку, за участю іноземних експертів. І тут раптово вигулькує законопроект від «Батьківщини», – обурюється Сергій. – Видають себе за рятівників економіки і пенсіонерів. Почати треба з цін на газ. Їх у державі декілька. В цих умовах або всі намагаються купити дешево, або перепродають дешевий газ дорожче. І так в Україні весь час».

За словами Сергія, влада у гонитві за «легкими грошима» кидається від підвищення ренти до її зниження, а страждає від цього газова галузь.

Внаслідок минулорічного підвищення рент ми змушені були скоротити штат удвічі. Минулого року ми пробурили п’ять свердловин, цього року – жодної
Сергій, представник однієї з газовидобувних компаній

«Рента за минулий рік підвищувалася тричі. Це виглядає так, ніби під час футбольного матчу між таймами гри судді змінюють правила, бо одна зі сторін занадто програє. Внаслідок минулорічного підвищення рент ми змушені були скоротити штат удвічі. Минулого року ми пробурили п’ять свердловин, цього року – жодної. Дороге обладнання, бурова вишка та інші пристрої – стоять без діла, іржавіють під парканом. А це були б інвестиції у виробництво труб, обладнання, будматеріалів – у низку галузей, пов’язаних з газовою».

Георгій Гелетуха
Георгій Гелетуха

Натомість експерт з питань енергетики, голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха вважає позитивом те, що парламент знижує газову ренту для всіх категорій підприємств, бо високі платежі вже викликали скорочення видобутку.

Тільки глибокі свердловини, які належать ДТЕК та іншим великим компаніям, показали зростання видобутку
Георгій Гелетуха

«Рік тому рентні платежі в нас були розумні. Але їх підняли (для угод про спільну діяльність – до 70%). Думали, що галузь витримає. Уряд вирішив «підзаробити», сектор у відповідь скоротився, і уряд цим коштом докупив імпортного газу. Тільки глибокі свердловини, які належать ДТЕК та іншим великим компаніям, показали зростання видобутку, бо рента для них не змінилася. Але вигідніше, щоб держава мала свій видобуток. Тому позитивом є зниження ренти для всіх видобувників, в тому числі для угод про спільну діяльність, для яких 70% були непідйомними».

За словами Гелетухи, Україна вже найближчим часом відчує ефект від зниження рент, але він стосуватиметься не так цін на газ для населення, як обсягу видобутку блакитного палива. Експерт прогнозує, що з новими ставками ренти падіння видобутку газу зупиниться, а потім обсяги почнуть зростати.

З 1 квітня мінімальний тариф на газ для населення підвищили більш ніж утричі, до 3600 гривень за тисячу кубометрів – лише в опалювальний період, для тих, хто споживає до 200 кубічних метрів на місяць. В усіх інших випадках вартість газу для українців перевищує сім тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Для тих, хто не може самостійно оплатити комунальні послуги, уряд пропонує оформлення субсидій. Частина ж експертів і політиків уже назвали такі ціни завищеними.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG