Доступність посилання

ТОП новини

Україна наблизилась на крок до відновлення миру – екс-посол США в Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В інтерв’ю «Голосу Америки» Стівен Пайфер прокоментував рішення проросійських сепаратистів скасувати заплановані у себе вибори і перенести їх на наступний рік

Україна наблизилася на крок до відновлення миру, але залишається побачити чи дотримаються Росія та сепаратисти взятих на себе обіцянок – заявив в інтерв’ю «Голосу Америки» колишній посол США в Україні, старший експерт Інституту Брукінґса Стівен Пайфер.

Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

«Ми ще мусимо побачити як відбудеться імплементація домовленостей, які були досягнуті у Парижі у п’ятницю. Це позитивний крок, якщо сепаратисти скасовують заплановані у себе вибори. Але є й також багато запитань. Чи будуть вони організовувати вибори відповідно до українського законодавства, чи відведуть вони важке озброєння і чи дадуть повний доступ спостерігачам ОБСЄ на утримуваних територіях», – зауважує Пайфер.

Росія, як виглядає, робить кроки, щоб заспокоїти ситуацію на сході України, втім Стівен Пайфер не переконаний у щирості намірів Кремля.

Чи справді Росія намагається знайти вирішення кризи на сході України, чи це просто зміна тактики з метою, можливо, скасувати деякі санкції Заходу проти Росії
Стівен Пайфер

«Чи справді Росія намагається знайти вирішення кризи на сході України, чи це просто зміна тактики з метою, можливо, скасувати деякі санкції Заходу проти Росії? Я не думаю, що ми можемо впевнено відповісти на ці питання», – каже експерт.

Стівен Пайфер також не вірить, що мінські домовленості будуть повністю імплементовані Росією і сепаратистами до кінця року, а тому він не очікує того, що Європа та США підуть на пом’якшення санкцій проти Москви. Також Кремль не отримав жодних переваг у переговорах щодо України, розпочавши військову кампанію у Сирії, переконаний експерт.

«Я особисто не бачу жодного прямого зв’язку між тим, що Росія робить у Сирії і, що росіяни роблять в Україні. Кожний західний уряд – Сполучені Штати, Німеччина, Велика Британія, Франція – усі жорстко критикують рішення Росії розпочати військову операцію у Сирії. Вони не бачать це як намір розв’язати ситуацію у Сирії… Я не бачу, що росіяни можуть зробити у Сирії такого, щоб західні уряди сказали: «а, добре, тепер ми винні щось Росії в Україні», – наголосив він.

Російська позиція на міжнародній арені послабилася. Москва наражає себе на великий ризик бути втягнутою в тривалу, виснажливу і неуспішну військову кампанію
Стівен Пайфер

«Російська позиція на міжнародній арені послабилася. Росію критикують у всіх західних столицях, в Саудівській Аравії, в Туреччині, в країнах регіону Перської затоки. Це не посилює міжнародні позиції Росії. Навпаки, Москва наражає себе на великий ризик бути втягнутою в тривалу, виснажливу і неуспішну військову кампанію», – заявив старший експерт Інституту Брукінґса Стівен Пайфер.

Дивіться також: Від українських волонтерів з камерами до лауреатів Оскара – як створювався фільм «Зима у вогні»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG