Доступність посилання

ТОП новини

Наука Чорнобиля: тваринам шкодить не так радіація, як людина


Інтернаціональний знак радіоактивності біля Рудого лісу у зоні відчуження. Архівне фото. (©Shutterstock)
Інтернаціональний знак радіоактивності біля Рудого лісу у зоні відчуження. Архівне фото. (©Shutterstock)

У Чорнобильській зоні, де практично немає людей, зростає число диких тварин, попри радіаційне забруднення, з’ясували вчені

Через майже 30 років після Чорнобиля територія навколо аварійної атомної електростанції перетворилася з зони катастрофи на унікальний природний заповідник. Дикі тварини розмножуються не менш чи й навіть більш успішно, ніж у звичайних заповідниках, і радіаційне забруднення не заважає їм, свідчать результати нового дослідження.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Коли з природи прибрати людину, природа розквітає – навіть після найгіршої у світі атомної катастрофи, каже професор Джон Сміт, фахівець із екології Портсмутського університету у Великій Британії і один із авторів нового дослідження, оприлюдненого днями в журналі Current Biology.

Це не означає, що радіація сприятлива для дикої природи – просто вплив діяльності людини – полювання, сільське господарство, лісівництво – значно гірше впливає на дике життя, каже фахівець.

Ба більше, додає він: схоже, що чисельність диких тварин у Чорнобильській зоні нині значно більша, ніж була до катастрофи.

Такі результати аналізу даних, що їх група вчених із декількох країн збирала протягом кількох років на великій частині Чорнобильської зони відчуження в Білорусі.

Що в Білорусі, що в Україні – людина страшніша за атом

Але така сама ситуація і в українській частині зони, каже Радіо Свобода Сергій Гащак, заступник директора Міжнародної радіоекологічної лабораторії з науки, начальник відділу радіоекологічних досліджень у Чорнобильському центрі з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології.

Тварини почуваються добре, бо для них найважливіше, що немає людини: ніхто їх не турбує, і вони можуть жити, як їм забажається
Сергій Гащак

«Абсолютно немає ніякої різниці, що білоруська частина, що українська – однакові і за природними умовами, і за рівнем забруднення. І там, і тут тварини почуваються добре, бо для них найважливіше, що немає людини: ніхто їх не турбує, і вони можуть жити, як їм забажається», – каже український еколог.

Сергій Гащак також іще раз підтверджує висновок колег, які порівнювали вплив на природу радіації і людини: «Радіація – це вже такий чинник, який має значення лише в дуже специфічних умовах – може, найперший час після аварії, коли дуже багато радіоактивних речовин, коли дуже високі рівні (забруднення). А вже багато років тварини нічого не відчувають, і для них важливіше те, що немає людини».

За даними дослідження групи вчених, відносна численність лосів, рудих оленів, сарн і диких свиней у Поліському державному радіаційно-екологічному заповіднику (білоруській частині Чорнобильської зони) нині практично така сама, як і на не забруднених радіацією територіях заповідника «Брянський ліс» у Росії, а численність вовків навіть усемеро більша. Тенденція до зростання чисельності цих тварин у зоні почала виявлятися вже в терміни від одного до десяти років після катастрофи.

За висновками дослідників, їхні результати унікальні, бо вперше засвідчили: незважаючи на потенційний вплив радіації на окремих тварин, Чорнобильська зона відчуження сприяє життю численної групи ссавців нині, через майже три десятки років перебування цих тварин в умовах хронічного радіаційного опромінення. І головним чинником, який сприяв тваринам у цьому, стала саме відсутність впливу людини, вважають учені.

Чорнобильський лис готує сніданок

Чорнобильський лис готує сніданок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG