Доступність посилання

ТОП новини

Як американська розвідка прогледіла російську операцію в Сирії?


З чотирьох кораблів Каспійської флотилії ВМФ Росії було випущено 26 ракет по Сирії. 7 жовтня 2015 року
З чотирьох кораблів Каспійської флотилії ВМФ Росії було випущено 26 ракет по Сирії. 7 жовтня 2015 року

Раніше спецслужби проґавили підготовку захоплення Криму російськими військами та китайську воєнну експансію у Південно-Китайському морі

Сирійські урядові війська за підтримки російської авіації та обстрілів з російських бойових кораблів розпочали широкомасштабний наступ, намагаючись відбити територію у сил сирійської опозиції та так званої «Ісламської держави». Частина російських ударів відбувалася з кораблів, розташованих у Каспійському морі. Тим часом у Вашингтоні американські законодавці запитують, яким чином американська розвідка не оцінила вчасно майбутній масштаб російської військової операції в Сирії.

Як розвідка США прогледіла російську операцію в Сирії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сирійська армія розпочала наступ на позиції опозиційних сил на заході країни за підтримки російських ракет системи «земля-земля» та російської авіації, повідомляє агентство Рейтер з посиланням на місцевих повстанців та базовану в Британії сирійську опозиційну групу Спостерігачів за дотриманням прав людини. Вони повідомили, що їм вдалося збити військовий гелікоптер в провінції Хама, але з’ясувати, чи це був російський, чи сирійський вертоліт, поки не вдалося.

За словами сирійських керівників, було запущено найбільший контрнаступ за понад чотири роки конфлікту, в результаті якого загинуло понад 250 тисяч осіб та мільйони людей стали біженцями.

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, виступаючи в Брюсселі у четвер, ще раз наголосив, що порушення Росією повітряного простору Туреччини є неприпустим.

«НАТО буде продовжувати пильно стежити за розвитком подій. Ми повністю солідарні з Туреччиною. У Сирії ми вважаємо, що потрібне політичне вирішення кризи і НАТО підтримує зусилля ООН та інших організацій, у намаганні знайти рішення через політичні переговори», – сказав генеральний секретар НАТО.

«Проспали» Крим, китайську експансію, сирійський наступ?

Тим часом в Америці законодавці ставлять питання про те, як вийшло так, що американська розвідка не попередила про широкомасштабну російську військову операцію в Сирії. Про це «Рейтер» повідомляє з посиланням на джерела в американському Конгресі.

Як каже кореспондент агентства Марк Гойзенбол, його джерела вважають, що і найвище американське керівництво не мало достовірної інформації про серйозність розвитку подій, а тому критики президентові США Бараку Обамі не уникнути.

«Я отримував, швидше за все, таку саму інформацію, як і президент Обама, що на перших порах ні про що особливе не йдеться, що росіяни у щось вв’язуються і не завжди розуміють, що з того буде», – говорить журналіст.

Він наголошує, що запитань до американської розвідки накопичилося чимало, адже спецслужби звинувачують у тому, що вони проґавили підготовку захоплення Криму російськими військами та китайську військову експансію у Південно-Китайському морі.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG