Доступність посилання

ТОП новини

Чехам розповіли жахи: в Україні діє «олігархат-убивця»


Вікторія Шилова під час зустрічі у Празі
Вікторія Шилова під час зустрічі у Празі

«Маргінальний політик місцевого рівня» зустрілася з чеськими депутатами

Оксана Пеленська, Іванна Трутненко

До Чехії завітала лідер українського руху «Антивойна» Вікторія Шилова. Дніпропетровський політик, яка змінила не одну політичну партію, в Празі розповідала про «звірства» українського «олігархату-вбивці». Із занепокоєнням через заяви Шилової виступило українське посольство в Чехії. Як з’ясувало Радіо Свобода, у Празі український політик не лише з’явилася на телебаченні, але й зустрічалася з чеськими депутатами-комуністами.

На депутата Дніпропетровської обласної ради, яка активно виступає проти мобілізації в Україні, відкрили кримінальну справу, розповіла чехам про свої поневіряння Вікторія Шилова. У чеській столиці 8 жовтня вона провела зустрічі під назвою «Війна або мир? Або Україна-2015».

Виступ був наповнений звинувачуваннями президента України Петра Порошенка, гаслом «олігархат-убивця», порівнянням його та інших політиків із угрупованням «Ісламська держава», та запевненнями, що Європі загрожує міграційний потік не лише із Сирії та Африки, але й мільйони переселенців з України у разі продовження конфлікту.

Зустріч відбулася в центрі Праги в Клубі техніків. Хто насправді був організатором акції, дізнатися так і не вдалося. Проте на місці виявилося кілька осіб, які заявили, що не належать до жодної організації, серед них Зденек Кратохвіл, який назвав себе підприємцем.

Вікторія Шилова на зустрічі із слухачами
Вікторія Шилова на зустрічі із слухачами

Друга особа, за сприяння якої виступала Вікторія Шилова, – Марек Обртел. У минулому він чеський військовий лікар, відомий своєю критикою закордонної політики США щодо Росії та підтримкою чеського президента Мілоша Земана. Свою службу в армії НАТО Обртел назвав службою в «злочинній організації на чолі зі США».

Під час виступу презентували відеокліп, який створили, за словами Шилової, «наші друзі з Росії». Зі сльозами на очах вона стверджувала, що діти, яких показали в стрічці, її організація вивозила з підвалів Донбасу на реабілітацію в Крим. Однак назвати цю інформацію підтвердженою – складно, як і достовірність побачених кадрів.

На запитання Радіо Свобода, хто ж її запросив до Чехії, Вікторія Шилова не відповіла. Натомість сказала, що запізнюється на літак, і послалася на складність вимови чеських прізвищ людей, які її запросили. Проте ми дізналися, що дорогу їй оплатили «українські комерсанти», ім’я яких вона не може оприлюднити через «страх перед СБУ».

Серед публіки знайшлося чимало прихильників Вікторії Шилової. Ці люди під час виступу погоджувалися, кивали головами, один чоловік прийшов у футболці з портретом Путіна і написом «Найввічливіший президент», а дехто пішов обійматися.

Українські дипломати занепокоєні

На виступі про події в Україні, крім Марії Прокоп’юк, голови «Об’єднання українок в Чеській Республіці», не було представників інших українських громадських організацій. Так, зокрема, Богдан Райчинець, голова найбільшого українського громадського об’єднання «Українська ініціатива», повідомив Радіо Свобода, що запрошення на зустріч не отримав.

Дніпропетровська діячка, яка часто є гостем російських телеканалів, 7 жовтня з’явилася і на чеському громадському телебаченні, у вечірній програмі інформаційного каналу ČT24 «Події, коментарі».

Українське посольство в Чехії висловило своє занепокоєння цим фактом і звернулося до редакції телеканалу із проханням «більш ретельно підходити до вибору гостей програм, зокрема, для коментування української тематики». Дипломати називають Шилову «маргінальним політиком місцевого рівня», яка відома симпатіями до кремлівського режиму.

У комітеті зі закордонних справ парламенту Чехії Радіо Свобода повідомили, що у Празі Вікторія Шилова мала неформальну зустріч із заступником голови нижньої палати парламенту Чехії, головою Комуністичної партії Чехії і Морави Войтєхом Філіпом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG