Доступність посилання

ТОП новини

Україну можуть позбавити статусу країни, вільної від поліомієліту – USAID


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Через політизацію питання вакцинації і здобуття рейтингів різними політками, населення було спантеличене чутками про небезпеку вакцини – імунолог

Київ – Україна неналежно відреагувала на спалах поліомієліту. З того часу, як у серпні стало відомо про спалахи вірусу у Закарпатській області, вакцинація двох мільйонів дітей віком до 5 років мала розпочатися протягом наступних трьох тижнів. Про це каже координатор USAID у справах ліквідації поліомієліту у світі Еллін Оґден. Та цього не сталося, і міжнародне медичне товариство застерегло керівництво України – без подальшої належної реакції країну позбавлять статусу держави, вільної від цієї хвороби.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна може заплатити ціну за свою неналежну реакцію на спалах, заявила координатор USAID у справах ліквідації поліомієліту у світі Еллін Оґден. За її словами, Україна має довести, що вірус не циркулює країною і що необхідні кроки для ліквідації спалаху дійсно ведуться.

«Якщо Україна цього не зробить, Європейський комітет із сертифікації ліквідації поліомієліту у світі позбавить її статусу країни, вільної від цієї хвороби. Цього раніше ніколи не робили. Це буде чорна пляма на тлі України і сигнал про те, що країна не може забезпечити мінімального захисту з контролю за хворобою і покаже, що у цієї країни гірші показники імунізації населення навіть від найменших і найбідніших країн світу», – сказала Еллін Оґден.

Україна заплатить, якщо належно не відреагує на спалах вірусу - USAID
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00


Вакцинація почнеться найближчим часом – міністр охорони здоров’я

Вакцина проти поліомієліту в Україні є ще з травня 2015 року. Її надав уряд Канади в рамках гуманітарної допомоги від ЮНІСЕФ. Перший транш надійшов у вигляді 600 тисяч доз інактивованої поліовакцини. Та застосувати її вчасно не вдалося через те, що умови зберігання вакцини нібито не були забезпечені і вона була зіпсована. На цей факт відреагувало Міністерство внутрішніх справ, і почалося розслідування.

Зокрема, віце-президент організації «Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів» Віктор Сердюк поширив заяву про неналежні умови заморозки вакцини від канадського уряду.

«Про те, що вакцина приїде в Україну наприкінці квітня-початку травня, було відомо мінімум за три місяці. Всі підготовчі роботи мали бути зроблені заздалегідь, щоб на наступний же день після прибуття відправити вакцину в регіони. У процесі доставки вакцина була розморожена. Сумнівна вакцина повинна бути знищена», – сказано в заяві.

Варто зазначити, що сторінка у Фейсбуці організації «Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів» «виставлена на продаж», а номери телефонів, заявлені на сайті, не обслуговуються.

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Саме перевірка гуманітарної допомоги і викликала затримку з початком вакцинації дітей, стверджує міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі і називає організації, через які розпочалося розслідування, сумнівними.

«Були питання, для мене абсолютно необґрунтовані, стосовно зберігання партії вакцин, які ввезли в країну у травні. Хоча і виробник, і ЮНІСЕФ, і ВОЗ запевняли, що ніяких проблем нема. Я розумію, що цим дуже незадоволено міжнародне співтовариство. Та партія, яка приїхала пізніше і зараз уже є в регіонах – там немає ніяких питань. Чи це чиїсь інтереси, якихось груп, я не знаю, хто у цьому був зацікавлений, ми це питання повністю закриємо. Масштаби вакцинації, яку ми маємо розпочати, дуже великі», – запевнив міністр.

Всі регіони забезпечені вакцинами - міністр охорони здоров'я
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00


Він також запевнив, що для рутинної вакцинації необхідні препарати є. А те, що подарував канадський уряд – запаси для того, щоб вакцинувати всіх, хто не зробив цього з 2008 року. Він анонсував негайну кампанію термінового реагування на випадки спалаху вірусу. Зокрема, Кабмін вже підписав указ про план дій, що дозволяє якнайшвидше видавати інструкцію з вакцинації у поліклініки. За словами Олександра Квіташвілі, це важливо, щоб показати всім, що Україна серйозно ставиться до цієї проблеми.

Одним із показників хорошого інвестиційного клімату є контроль за інфекційними захворюваннями – імунолог

За даними представників Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, у 2014 році вакцину проти поліомієліту в Україні зробили більше ніж 40% дітей. Статистика за поточний рік – 40-70%. Проте у деяких регіонах ця цифра сягає всього 10%, каже представниця ВООЗ в Україні, доктор Доріт Ніцан.

«Це неймовірно мало, у це просто важко повірити. Нині ми можемо порівнювати такі дані хіба що з даними тих країн, які потерпають від вірусу Ебола», – заявила доктор Доріт Ніцан.

Головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій називає декілька причин, чому так відбувалося.

Через політизацію питання вакцинації і здобуття рейтингів різними політками, населення було спантеличене чутками про небезпеку вакцини
Федір Лапій

«По-перше, у нас був дефіцит фінансування і недостатня закупівля вакцин. Друге – через політизацію питання вакцинації і здобуття рейтингів різними політками, населення було спантеличене чутками про небезпеку вакцини. Навіть при наявності вакцини, вони цього часто не роблять», – розповідає експерт.

У коментарі для Радіо Свобода Федір Лапій зазначив, що для попередження подальшого розвитку вірусу потрібно досягти максимального рівня охоплення населення. Багато чого залежить від політиків – важливо, щоб вони перестали спекулювати на цьому питанні. Крім того, необхідна також інформаційна підтримка ЗМІ.

За його словами, у разі втрати Україною статусу «вільної від поліомієліту», це може вплинути на її інвестиційну привабливість.

«Одним з показників для хорошого інвестиційного клімату є контроль за інфекційними захворюваннями, прихильність населення до вакцинації. Коли ми говоримо про імідж країни, то Україна може остаточно його втратити», зазначив імунолог.

Він також звернув увагу на те, що окупаційна влада Криму вже провела додаткову вакцинацію проти поліомієліту місяць тому – у зв’язку з повідомленнями про спалахи циркулюючих споріднених вірусів на Закарпатті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG