Доступність посилання

ТОП новини

Впродовж місяця армія отримає українські безпілотники – Генштаб


Український військовослужбовець запускає безпілотник під час тренування поблизу Києва, 6 листопада 2014 року
Український військовослужбовець запускає безпілотник під час тренування поблизу Києва, 6 листопада 2014 року

«90% безпілотників, які нині є в українській армії, надали військовослужбовцям волонтери»

Київ – Начальник Воєнно-наукового управління Генштабу України Юрій Гусак відповідає за взяття на озброєння безпілотних літальних апаратів. Наразі, крім саморобних «коптерів» і планерів, які передають волонтери, військові користуються сучасними французькими і польським розробками. Наприкінці жовтня – на початку вересня Збройні сили України чекають на українські безпілотники – державне замовлення виконують три компанії.

В інтерв’ю Радіо Свобода полковник Юрій Гусак розповів про те, які вимоги ставляться до військових безпілотників і чим користуються фронті просто зараз.

Юрій Гусак
Юрій Гусак

«Місяць тому армія отримала французькі й польські безпілотники»

Наразі в Збройних силах України безпілотні літальні апарати є більше ніж в 30 підрозділах, які виконують бойові завдання в зоні АТО. Проте безпілотники, які ми отримали за державним замовленням – це лише 10% від того, що потрібно
Юрій Гусак

– Наразі в Збройних силах України безпілотні літальні апарати є більше ніж в 30 підрозділах, які виконують бойові завдання в зоні АТО. Частково ці апарати надані волонтерськими організаціями і частково – за рахунок держоборонзамовлення. Проте безпілотники, які ми отримали за державним замовленням – це лише 10% від того, що потрібно. Отже, волонтери досі виконують величезну роль.

За держзамовленням ми отримали польські безпілотні літальні апарати Fly Eye і французькі – Spy Arrow. Вони були закуплені в травні цього року, вже під час антитерористичної операції. Потім була довга процедура їх отримання, прийняття на озброєння, навчання операторів… Лише приблизно в серпні-вересні вони почали виконувати бойові завдання в зоні АТО. Це була спонсорська допомога.

За допомогою безпілотних літальних апаратів, які видавали волонтерські організації, особливо на першому етапі АТО, можна вести розвідку об’єктів противника. Але інші завдання вони виконують не в повному обсязі. Закордонні безпілотні літальні апарати, які є в нас на озброєнні, відрізняються суттєво, зокрема за якістю виконання. Це все ж таки серійні зразки.

Будь яка модель, яка випускається серійно, проходить комплекс випробувань. Перевіряють надійність, ергономіку, якість відеозображення, дистанцію передачі відео в режимі онлайн, конструктивне виконання самого безпілотника і станції, яка приймає і передає. Є в них і додаткові функції. Наприклад, можливість корегування вогню артилерії, передачі точних координат об’єктів і можливість робити їх автоматичне розпізнавання.

«Держзамовлення на виробництво безпілотників отримали три українські компанії»

Нам потрібні безпілотні літальні апарати не гірші, ніж є на озброєнні провідних армій світу
Юрій Гусак

– Близько року тому державний концерн «Укроборонпром», Міністерство оборони і Генеральний штаб провели нараду, куди запросили українських розробників безпілотників. До нас прийшло більше 15 організацій, які себе так позиціонували, й отримали наші вимоги до безпілотних літальних апаратів, причому це були спрощенні вимоги. Взагалі нам потрібні безпілотні літальні апарати не гірші, ніж є на озброєнні провідних армій світу. Але ми розуміли, що вітчизняні розробники не зможуть такі створити, тому коли розпочалася російська агресія, було прийнято рішення про спрощення загальних вимог.

Свої апарати показали лише три організації – «Атлон-Авіа» показав безпілотник А1-С «Фурія», «Політек-Аеро» – Spectator, а державне підприємство «Дослідно-конструкторське бюро авіації загального призначення» – безпілотний літак «Рама»
Юрій Гусак

Ми запропонували розробникам на одному з українських полігонів продемонструвати дослідні зразки. З усіх розробників свої апарати показали лише три організації – «Атлон-Авіа» показав безпілотник А1-С «Фурія», «Політек-Аеро» – Spectator, а державне підприємство «Дослідно-конструкторське бюро авіації загального призначення» – безпілотний літак «Рама».

Міністр оборони підписав рішення про закупівлю на дослідну експлуатацію безпілотних літальних апаратів «Фурія» і Spectator. Крім того, прийнято рішення про закупівлю на дослідну експлуатацію комплексів Patriot RV010 від фірми Eyetech.
Юрій Гусак

Ми почали працювати із цими зразками, і міністр оборони підписав рішення про закупівлю на дослідну експлуатацію за держоборонзамовленням безпілотних літальних апаратів «Фурія» і Spectator. Крім того, прийнято рішення про закупівлю на дослідну експлуатацію комплексів Patriot RV010 від фірми Eyetech.

Зараз налагоджується їх серійне виробництво, серійні зразки суттєво за своїми можливостям мають відрізнятися від дослідних зразків. Ми плануємо отримати їх в кінці жовтня – в середині листопада.

В рамках держоборонзамовлення підприємствам були виділені гроші на вдосконалення дослідних зразків і зараз вони свої апарати доводять до наших вимог. Це стосується, наприклад, вимог стосовно камер високої роздільної здатності, можливість встановити тепловізори, використання закритих каналів передачі даних тощо.

Нові апарати коштуватимуть декілька десятків тисяч доларів, але основна складова вартості – цільове навантаження, камери і тепловізори. Сам собою безпілотний літальний апарат коштує значно дешевше.

«Волонтерські безпілотники пройшли величезний шлях»

Зараз ми зацікавлені у безпілотному апараті «Лелека-100», ми ведемо переговори із виробником
Юрій Гусак

– Ми зараз активно співпрацюємо із волонтерами, періодично «Укроборонпром» і Міністерство оборони проводять демонстративні польоти, запрошують, зокрема, розробників і волонтерів. Просто зараз ми зацікавлені у безпілотному апараті «Лелека-100», ми ведемо переговори із виробником.

Волонтерські організації сьогодні представляють апарати, які більше відповідають нашим вимогам
Юрій Гусак

З’явився дослідницький і виробничий досвід. Отже, волонтерські організації сьогодні представляють апарати, які більше відповідають нашим вимогам. Раніше вони не ставили якісні автопілоти, бортові комп’ютери чи якісні камери і використовували шифровані канали зв’язку.

Потреба в безпілотних літальних апаратах визначена і відома. Вона складає більше 500 безпілотників різних класів і розробники безпілотників про це знають. Ми їм завжди кажемо орієнтовну потребу в безпілотниках, відповідно до класів, і вони формують своє виробництво.

На цю ж тему:

15.10.2015
Якщо контракт не підпишуть, піду на війну «туристом» – «Алефтiн»

90% безпілотників в армію досі поставляють волонтери – Генштаб далі

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG