Доступність посилання

ТОП новини

Служба безпеки України намагається зняти з ефіру програму «Схеми» про корупцію її співробітників


Служба безпеки України здійснює тиск на програму розслідувань «Схеми», спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», щоб не допустити виходу в ефір програми, яка розслідує корупцію в лавах самого СБУ.

За кілька годин до ефіру, коли випуск був повністю змонтований і зміни внести вже технічно було неможливо, Радіо Свобода отримало листа за підписом голови начальника управління СБУ в Києві та Київській області Михайла Глуговського із застереженням про порушення законодавства в разі виходу програми в ефір.

Підлеглі Глуговського вчинили напад на знімальну групу «Схем» 2 жовтня. Військова прокуратура Київського гарнізону відкрила кримінальне провадження щодо інциденту за перешкоджання законній роботі журналістів.

СБУ намагалася зупинити репортаж авторства Михайла Ткача, над яким команда «Схем» працювала понад місяць, присвячений елітним автомобілям, на яких їздять співробітники СБУ.

2 жовтня під час зйомок біля СБУ силовики вчинили напад на знімальну групу. Того ж дня голова служби Василь Грицак публічно пообіцяв свою допомогу в розкритті та ідентифікації оперативних співробітників задля їхньої безпеки, а також корупціонерів у службі, проте реальних дій після цього не було.

Радіо Свобода надсилало офіційний запит до СБУ з проханням допомогти ідентифікувати героїв сюжету.

Відповідь від СБУ прийшла після того, як виробництво програми було завершене і були вичерпані технічні можливості вносити зміни.

«Ми розцінюємо дії СБУ як шантаж і шоковані тим, що керівництво служби використовує таку тактику проти журналістів», – говорить Катерина Горчинська, керівник проектів розслідувань Радіо Свобода. – Виглядає, що СБУ намагається покрити корупціонерів власними оперативними співробітниками – за рахунок їхньої безпеки».

Програма виходить в ефір щочетверга на телеканалі «UA:Перший» о 21:50.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG