Доступність посилання

ТОП новини

Оксфордське видавництво зобразило Крим «частиною Росії». Вже пообіцяло виправитися


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Київ закликає британське видавництво виправити помилку щодо належності Криму

Посольство України у Лондоні висловлює занепокоєння щодо того, що британське видавництво Oxford University Press випустило підручник, в якому Крим позначено частиною Росії. В українському посольстві заявили, що це вводитиме студентів в оману щодо статусу півострова.

Територіальні суперечки завжди є головним болем для картографів. Цього разу у цій ситуації опинилося видавництво Oxford University Press у зв’язку з анексією Росією українського Криму.

У вівторок, 13 жовтня, посольство України у Лондоні надіслало листа видавництву зі скаргою на те, що четверте видання підручника з географії презентує Крим як нібито «частину Росії». Київ вимагає виправити помилку.


В оксфордському підручнику згадується посилання на так званий «референдум», проведений 24 березня 2014 року, який міжнародна спільнота не визнає, наголошує українська сторона.

«Влада Великої Британії засуджує цей «референдум», незиваючи його незаконним. Лондон неодноразово закликав Кремль дотримуватися міжнародного права і повернути Крим Україні», – мовиться у листі посольства України. Київ також наголошує, що резолюція Генеральної асамблеї ООН не визнає анексії Криму Росією.

В Oxford University Press обіцяють врахувати позицію ООН

Речник видавництва Oxford University Press у розмові з Радіо Свобода заявив, що підручник розрахований на «учнів віком від 11 до 14 років» і базується на «дослідженні політичної, соціальної та економічної ситуації на момент публікації, враховуючи рівень учнів та поставлену мету».

При цьому він наголосив, що фахівці Oxford University Press переглядають свої публікації у зв’язку зі зміною ситуації та отримання інформації з різних джерел.

Ми вноситимемо зміни щодо цього і також врахуємо позицію ООН

«Ми вноситимемо зміни щодо цього і також врахуємо позицію ООН», – сказав речник Oxford University Press у четвер, 15 жовтня.

У новому оксфордському підручнику Крим стоїть у парі з Калінінградом, який колись був частиною Німеччини і включений у склад СРСР після Другої світової війни. Ці території підручник визнає як «ексклави Росії». У підручнику Крим описується як територія, «яку Росія захопила в України у 2014 році».

Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Російські ЗМІ не залишилися осторонь

Скандал навколо підручника, виданого Oxford University Press, привернув увагу англомовних державних російських ЗМІ. У сюжеті російського телебачення RT йдеться про те, ніби це британське видавництво «визнало Крим частиною Росії, згідно з нормами міжнародного права» (тоді як «визнання» Криму як частини Росії прямо суперечить нормам міжнароднього права).

У сюжеті російських журналістів мовиться, що у листі до найбільшого британського видавництва посольство України вимагає негайно виправити помилку у підручнику і «погрожує скандалом».

Насправді ж лист української сторони є набагато дипломатичнішим.

«Сподіваємося, що останнє видання підручника буде негайно оновлене і всі помилки будуть виправлені, щоб через це Oxford University Press не зіпсувало репутації», – наголошується у листі української сторони.

Росія заявила про анексію Криму у березні 2014 року. Україна і майже вся міжнародна спільнота, зокрема, ООН цього не визнають і вважають півострів тимчасово окупованою українською територією.

---------------------

Крім того, після українського протесту почало виправлятися і відоме французьке виданвицтво Larousse, яке теж помилково позначило український Крим як «частину Росії», повідомило агентство «Укрінформ». За цим повідомленням, помилку наразі виправлено на сайті видавництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG