Доступність посилання

ТОП новини

Українці дозріли до парламентських перевиборів – соціологи


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Верховної Ради ще є внутрішні резерви, аби покращити роботу – політологи

Київ – Майже половина українських громадян виступає за розпуск та переобрання Верховної Ради, кажуть соціологи. Експерти вважають дострокові парламентські вибори малоймовірними, але не виключають такої можливості, особливо, якщо в наступному році соціально-економічна ситуація в країні погіршуватиметься, а протестні настрої – зростатимуть.

Українці дозріли до парламентських перевиборів – соціологи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

47% опитаних громадян підтримують ідею дострокових парламентських виборів. Тих, хто вважає, що чинна Верховна Рада має і надалі працювати, лише 40%. Крім того, 13% не визначилися з цього приводу. Про це свідчать дані дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 3-12 жовтня (опитано 3 000 осіб віком від 18 років, похибка не перевищує 1,8%).

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Ще року не минуло відтоді, як на дострокових виборах обрали чинний парламент. Розчарування роботою народних обранців зумовлене насамперед тим, що вражаюча парламентська коаліція у понад триста голосів попервах виявилася малодієвою, а потім і взагалі почала розвалюватися.

«А що в коаліції було спільне бачення конституційних змін? Ні! Було спільне ставлення до мінських домовленостей? Ні! Єдине, в чому коаліція була єдиною – це питання європейської інтеграції», – зазначає політолог Володимир Фесенко.

Коаліційну угоду виконали лише на 30% – Порошенко

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Невдоволені роботою парламенту не лише пересічні громадяни, а й президент Петро Порошенко.

Дуже раджу проаналізувати виконання коаліційної угоди. За підсумками року маємо зробити максимум того, що там записано
Петро Порошенко

«Дуже раджу проаналізувати виконання коаліційної угоди. Уже наближається рік, і за підсумками року маємо зробити максимум того, що там записано. Бо, за моїм аналізом рівень, на жаль, сягає лише 30%», – заявив глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

Значна частина депутатів – особливо мажоритарники – будуть думати: а навіщо мені знову йти на вибори, знову витрачатися?
Володимир Фесенко

Утім, чинна влада якраз не зацікавлена в розпуску парламенту, адже навряд чи внаслідок перевиборів зможе посилити свої позиції. Тож, найбільші парламентські фракції – пропрезидентський «Блок Петра Порошенка» та пропрем’єрський «Народний фронт» намагатимуться стабілізувати ситуацію у Верховній Раді та не допустити її розпуску. Проти перевиборів також налаштована абсолютна більшість депутатів-мажоритарників.

«Значна частина депутатів – особливо мажоритарники – будуть думати: а навіщо мені знову йти на вибори, знову витрачатися? І чи оберуть мене знову, чи ні?», – вважає Володимир Фесенко.

Місцеві вибори можуть стати сигналом для дострокових парламентських

У дострокових парламентських виборах зацікавлені ті політичні сили, які внаслідок їх проведення зможуть істотно посилити своє представництво в парламенті. Наскільки активізуються їхні зусилля, стане зрозуміло вже наступного тижня – після місцевих виборів. Якщо опоненти чинної влади матимуть добрі результати, то вони підводитимуть ситуацію до перевиборів.

Євген Магда
Євген Магда
Будуть використовувати тиск знизу, ставлячи президента перед дилемою: чи дострокові парламентські вибори, чи дострокові президентські
Євген Магда

«Ті, хто всередині коаліції, будуть прагнути з неї вийти. А ті, хто не представлений у парламенті чи представлені окремими депутатами, будуть використовувати тиск знизу, ставлячи президента перед дилемою: чи дострокові парламентські вибори, чи дострокові президентські», – припускає політичний експерт Євген Магда.

Зараз позиції тих політичних сил, які виступають проти перевиборів, виглядають переконливіше. Утім, якщо економічна ситуація в країні погіршуватиметься, а протестні настрої наростатимуть, то влада змушена буде піти на такий крок, аби знизити напругу в суспільстві.

«Але на такий сценарій президент піде, коли не залишатиметься іншого виходу», – наголошує Володимир Фесенко.

Депутатська дисципліна, як внутрішній резерв коаліції

Зараз проблеми парламенту загострилися через проведення місцевих виборів. Після них стане зрозуміло: чи вдасться стабілізувати його роботу. Як зазначають оглядачі, попри очевидні проблеми, чинна Верховна Рада ще не вичерпала можливості для покращення свої роботи. Внутрішнім резервом, який міг би активізувати роботу парламенту, може стати посилення дисципліни у двох найбільших фракціях, конструктивніший діалог між фракціями більшості та покращення роботи над законопроектами.

«Якщо «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» зуміють створити законодавчий кулак у 210 голосів хоча б, то ще 20-25 голосів, необхідних для ухвалення рішень, вони добиратимуть без особливих проблем», – вважає Євген Магда. Зараз у зазначених фракціях 223 депутати, а для ухвалення рішення необхідно щонайменше 226 голосів.

Позачергові парламентські вибори в Україні відбулися 26 жовтня минулого року, а її перше засідання відбулося 27 листопада. Обрана на дострокових виборах Верховна Рада не може бути переобрана впродовж року.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG