Доступність посилання

ТОП новини

На виборах у Харкові лідирує команда Кернеса – соціологи


Ілюстрація спільноти «Твій голос»
Ілюстрація спільноти «Твій голос»

«Євромайдан не зміг сформувати у Харкові громадянське суспільство» – експерт

Харків – Місцеві вибори на Харківщині можуть принести успіх колишнім регіоналам, соратникам чинного мера Геннадія Кернеса. Такий прогноз дають соціологи. Конкуренція за мандат депутата Харківської обласної ради становить 10 кандидатів на місце. А у міській раді за 84 депутатських крісла змагається понад тисяча претендентів. Як стверджує один із експертів, навіть Євромайдан не зміг сформувати у Харкові громадянське суспільство.

На виборах у Харкові лідирує команда Кернеса – соціологи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними різних соціологічних опитувань, на Харківщині зі значним відривом лідирує в перегонах партія «Відродження», кандидати якої можуть набрати до сорока відсотків голосів. Друге місце за соцрейтингами посідає партія «Наш край» із майже дев’ятьма відсотками. На третьому місці в рейтингу – «Самопоміч», у якої прогнозується більше семи відсотків виборців. Президентську партію «Блок Петра Порошенка «Солідарність» готові підтримати на Харківщині більше чотирьох відсотків виборців. Результати решти політсил – нижче прохідного балу. В останньому соціологічному дослідженні від Агенції моделювання ситуацій не згадувалася політична сила Михайла Добкіна «Опозиційний блок», бо до останнього було незрозуміло, чи зареєструє облвиборчком її кандидатів.

Геннадій Кернес
Геннадій Кернес

Експерти передбачають, що команді Геннадія Кернеса (а це передусім колишні регіонали) з легкістю вдасться набрати потрібну кількість депутатських багнетів для більшості у міській раді та обласній. Сам Кернес крім того, що балотується в мери, є також першим номером у списках партії «Відродження» як до міськради, так і обласної ради.

Натомість деякі опонента мера дорікають нинішньому голові області Ігореві Райніну, який очолює БПП «Солідарність», за здачу інтересів євромайданівців і сприяння Кернесу та його команді. Деякі політологи припускають, що це нібито могло статися тільки за домовленістю самого Кернеса, Ігоря Коломойського, з яким пов'язують партію «Відродження», та адміністрацією президента.

«У нас немає з Кернесом політичних розмов» – Райнін

Ігор Райнін
Ігор Райнін

Зі свого боку, Ігор Райнін категорично відкидає існування таких домовленостей і заперечує намагання створити так-звану «ширку» – широку коаліцію.

«У нас немає з Кернесом політичних розмов. Я би застеріг, щоб хтось фантазував до результатів голосування», – заявляв Радіо Свобода Ігор Райнін.

У харківській команді «Відродження» є чимало кандидатів у депутати, які продовжують наполягати, що в Україні триває «братовбивча війна», натомість вони відмовляються бачити у ній російського агресора. Андрій Лесик, кандидат у депутати міськради від «Відродження», розповідає про це на зустрічах з виборцями.

«Це братовбивча війна, яка допомагає збагачуватися Київській владі», – наголошує Андрій Лесик, який каже, що в Харкові представляє інтереси «Українського вибору» Віктора Медведчука. Так само з «Відродженням» йде кандидат, який разом з депутатами Харківської облради незадовго до втечі у Росію президента Януковича вдягав у сесійній залі футболку з написом «Беркут» на підтримку спецпідрозділу, який протистояв активістам Євромайдану.

Сергій Чернов, екс-член Партії регіонів, голова Харківської облради і досі не цурається, що приєднався до акції, запропонованої Михайлом Добкіним – запеклим антимайданівцем.

«Я не виправдовую цей акт, але не можна знову підходити до цього штампами. У «Беркуті» були люди, які, мабуть, винуваті, доведіть їхню вину і передайте до суду, і мабуть серед «Беркуту» були чесні люди, які після цього захищали нашу країну на Сході. Так ми теж їх зберемо і поставимо на них штамп?» Таким чином відреагував Сергій Чернов на згадку про вдягання футболки «Беркуту».

«Моя хата скраю – це особливість людини»

Соціологи твердять, що харківський виборець готовий голосувати передусім за тих, кого впізнає. Але півтора року тому харків'яни під час Євромайдану сходилися тільки в одній вимозі: боротьба з корупцією у владних органах, протидія монополізації послуг тощо. І тепер стара команда Геннадія Кернеса знову може взяти владу в Харкові. Опоненти Кернеса цікавляться: чому Євромайданівські активісти і політики не змогли або не забажали створити потужну силу, якій би міг повірити електорат. Натомість волонтерів і активістів розхапали різні політичні проекти. Свій погляд із цього приводу висловлює соціолог, доцент університету імені Каразіна, Сергій Аксьонов.

Навіть Євромайдан не зміг сформувати в місті Харкові громадянське суспільство. Моя хата скраю – це особливість людини
Сергій Аксьонов

«Навіть Євромайдан не зміг сформувати в місті Харкові громадянське суспільство. Ви можете подивитися статистику, в пік майдану в Харкові виходило 400, 500, 1000 – кілька тисяч вийшли в Харкові тільки 22 лютого, коли з Києва втік Янукович. А реально в місті проживає півтора мільйона, от тепер і порівняйте відсотки. В Харкові та області не сформувалося поняття громадянської активності – моя хата скраю – це особливість людини», – наголошує соціолог.

Харківська журналістка Марина Ніколаєва зауважує – якщо подивитися на обличчя людей, які вступили у передвиборчі перегони, то складається враження, що всім наплювати на одну з головних вимог Євромайдану – про очищення влади від корумпованих чиновників, які працювали за часів президента Януковича.

У нас є маса партій, які позиціонують себе як центристські партії і навіть продемократичні, в яких ми зустрічаємо людей з минулого
Марина Ніколаєва

«У нас є маса партій, які позиціонують себе як центристські партії і навіть продемократичні, в яких ми зустрічаємо людей з минулого. Це не обов’язково люди, які були запеклими регіоналами, але це ті люди, які доволі зручно почувалися під час режиму Януковича. Ці люди безумовно є в «Нашому краї», де крім нардепа Фельдмана йде ціла плеяда його працівників, це той кістяк, який завжди представляв інтереси Фельдмана в міськраді чи в облраді незалежно від того, в якій партії він був. Ми зустрічаємо старих людей в списках партії «Солідарність». Здавалося б, партія президента. Згадати тут хоча б Віктора Суботіна – директора «Турбоатому». З ним йдуть на вибори інші керівники Турбоатому. Невже вони так потерпали за часів Януковича, що тепер йдуть від продемократичних сил? Я вже навіть не хочу говорити про «Нову державу» колишніх комуністів, там так само старі обличчя», – стверджує Марина Ніколаєва.

За підрахунками голови облради Сергія Чернова, загалом на 1522 мандати до обласної, міських та районних рад регіону від партій зареєструвались понад 9 тисяч кандидатів. У середньому – шість претендентів на один мандат.

XS
SM
MD
LG