Доступність посилання

ТОП новини

Візит Асада до Москви: чому таємно?


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та президент Сирії Башар Асад під час зустрічі у Москві. 20 жовтня 2015 року
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та президент Сирії Башар Асад під час зустрічі у Москві. 20 жовтня 2015 року

«Зустрілися дві самотності, як співається у пісні»

Москва – Сьогодні стало відомо, що напередодні ввечері в Москві пройшли переговори між президентами Росії та Сирії Володимиром Путіним і Башаром Асадом. За офіційною інформацією, візит сирійського лідера був робочим. Однак, експерти звертають увагу на те, що підготовка зустрічі в Москві проходила в обстановці секретності, нехарактерній для подібного роду заходів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як повідомив журналістам у середу прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, переговори між Асадом і Путіним пройшли «у вузькому та розширеному» складах за участю представників вищого керівництва Росії. Пєсков зазначив, що під час зустрічі лідери обговорили хід російської військової операції в Сирії, боротьбу з тероризмом, різні аспекти двосторонніх відносин.

Асад провів переговори з Путіним у Москві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00


У вівторок, коли Путін зустрічався з Асадом, правозахисники оприлюднили дані, за якими за три тижні повітряної операції Росії в Сирії загинули 370 людей, серед яких третина – цивільні жителі, а з них 36 – діти. З дня початку бомбардувань, 30 вересня, світова спільнота неодноразово звинувачувала Росію в ударах по мирному населенню і табору опозиції. Керівництво Росії стверджує, що її авіація атакує всіх «терористів», які ведуть боротьбу з урядовими військами Асада.

Неординарний візит

Олександр Шумілін
Олександр Шумілін

Директор Центру аналізу близькосхідних конфліктів Інституту США і Канади Російської академії наук Олександр Шумілін називає візит Асада неординарним і каже, що до нього не застосовні жодні протокольні звичаї. Таємність, з якою готувався і проходив візит, на думку Шуміліна, говорить про те, що в своїй країні у сирійського лідера є підстави побоюватися за свою безпеку. Що ж стосується оприлюднених підсумків переговорів, то їхній адресат, вважає Олександр Шумілін, живе в Росії.

«Це робота на російську публіку, в першу чергу, в меншій мірі – на аудиторію інших країн. І зовсім не так на аудиторію в Сирії. Від сирійців це тримали в секреті», – зазначив Шумілін.

Було б краще, якби Асад і не повертався додому – премєр Туреччини

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Політолог Станіслав Бєлковський також називає однією з причин секретності візиту Асада в Росію його безпеку. Бєлковський зазначає, що Москва залишилася чи не єдиним місцем у світі, куди може приїхати сирійський президент.

Путін є світовим лідером, якого всі побоюються. Асад є суцільним ізгоєм пейзажу сучасної світової політики
Станіслав Бєлковський

«Зустрілися дві самотності, як співається у пісні. Володимир Путін є світовим лідером, якого всі побоюються. Башар Асад є суцільним ізгоєм пейзажу сучасної світової політики. Башар Асад дуже страждає від клаустрофобії, він не знає, куди їздити. Ну звичайно, останнє місце, де він може знайти себе – це Москва», – сказав Бєлковський.

Несподіваний візит до Москви Башара Асада прокоментував і прем'єр-міністр Туреччини – країни, що має спільні кордони як з Росією, так і з Сирією. Ахмет Довутоглу побажав Асаду подовше залишатися в Росії, «щоб сирійський народ міг зітхнути вільно». Насправді, додав турецький прем'єр, було б краще, якби він взагалі не повертався додому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG