Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори – референдум щодо правління Порошенка (світова преса)


«Ставки високі, але мають місце все ті ж брудні технології та цинізм, які були притаманні політичній системі країни протягом двох минулих десятиліть»

Британська газета The Guardian аналізує місцеві вибори в Україні, кажучи про прогрес в політичній системі, яка водночас зберігає ще дуже багато старих кланових і корумпованих рис. Видання Buzzfeed пише про те, що прем’єрові Арсенію Яценюку, не дивлячись на декларації, не вдалося потужно вгамувати корупцію навіть серед свого найближчого оточення. І видання The Wall Street Journal пише, що США передадуть Україні в середині листопада два контрбатарейні радари, але вони будуть дещо змінені в модифікації «щоб не дратувати Росію».

Лондонська The Guardian вміщує статтю про українські місцеві вибори, які відбудуться найближчої неділі, говорячи, що ставки на них високі, але в запеклій боротьбі використовуються брудні технології.

Газета також вважає, що місцеві вибори є референдумом щодо правління президента Петра Порошенка, а також змаганням за владу між олігархами.

Кореспондент газети Шон Вокер починає матеріал із заяв кандидата на мери Києва і лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана.

«Ми маємо створити спеціальні оперативні групи в стилі «Мосаду», які б пробралися до Росії і викрали б Януковича та людей з його оточення і привезли сюди, щоб вони постали перед судом», – заявив Корбан газеті, якого журналіст описує як людину трохи вище півтора метра, яка говорить пошепки і зазвичай курить сигарету.

Партія також хоче вішати корумпованих чиновників, хоча один із представників керівництва «Укропу» визнав, що «це може бути незаконним».

«Виборча лихоманка явно присутня в Україні цього тижня на тлі наближення до голосування в неділю. У Києві та інших містах розвішані білборди і мають місце живі політичні дебати», – пише The Guardian, додаючи, що Корбан є одним із кандидатів в мери Києва, хоча очікується перемога колишнього боксера й нинішнього мера Віталія Кличка.

Немає сумніву, що боротьба на виборах запекла через півтора року після Майдану, який вимагав ширшого представлення в політиці. «Але якщо придивитися пильніше, сплеск здорової конкурентної демократії, можливо, не є тим, чим виглядає. Ставки високі, але оглядачі кажуть, що мають місце все ті ж брудні технології та цинізм, які були притаманні політичній системі країни протягом двох минулих десятиліть, вони нікуди не поділися», – зауважує кореспондент газети.

«На цих місцевих виборах, майже півтора року після перемоги Петра Порошенка на президентських виборах, переважно змагаються на загальнонаціональних питаннях замість місцевих – як-то діряві дороги чи стан дитсадків. Вибори є і референдумом щодо правління Порошенка і змаганням за владу та вплив між олігархічними та бізнесовими кланами, які все ще домінують в Україні», – пише The Guardian.

«Укроп» Корбана обіцяє націоналізацію і деолігархізацію у майбутньому. «Все це добре і гарно, але критики Порошенка кажуть, що він досягнув незначного поступу у вгамуванні олігархів та їхнього впливу на політику. Єдина проблема – це біографія самого Корбана. «Форбс» оцінює його статки, щодо яких він сам визнає, що заробив «рейдерством» компаній у 1990-і роки, приблизно в 150 мільйонів доларів», – зауважує видання.

Корбан є давнім бізнес-партнером мільярдера Ігоря Коломойського, якого усунули з посади голови Дніпропетровської ОДА раніше цього року і якого багато хто вважає найпроблемнішим з усіх олігархів, додає газета.


«Людина Вашингтона в Україні не може зупинити корумпованих дружків у своїй країні» – під такою назвою вмістило статтю про корупцію в Україні американське видання Buzzfeed, маючи на увазі під «людиною Вашингтона» прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Західні союзники України підтримали Арсенія Яценюка, коли він став прем’єр-міністром і обіцяв оголосити війну підкупам. Але на тлі того, що боротьба з корупцією зупинилася, багато хто в Києві дивиться на його уряд як на частину проблеми, зауважує видання.

Нині український прем’єр бореться за своє політичне майбутнє, однак він повільно просунувся в реформах, а його союзники самі потрапили під звинувачення в корупції, пише Buzzfeed

Швейцарські прокурори розслідують справу одного з чільних парламентарів за підозрою у хабарництві при побудові атомної станції. Чиновниця, яка відповідала за повернення незаконно виведених з країни активів, постала перед кримінальним переслідуванням через шикарні маєтки у Британії та Франції. Журналісти, які займаються розслідуваннями, виявили, що пов’язаний з Яценюком мільярдер використав політичні зв’язки для перемоги в державному тендері за магазини безмитної торгівлі в аеропорту Бориспіль. Ось моменти, які перераховує видання і які, на його думку, можуть свідчити про корупцію довкола прем’єра та його команди.

«Розпач через повільні реформи в Україні та (недостатня) боротьба з корупцією вносять розкол у прозахідну правлячу коаліцію, утворюючи тріщини у відносинах зі США та ЄС», – пише видання.

«Народний фронт» Яценюка мав такі погані соціологічні показники, що вирішив взагалі не брати участь у місцевих виборах – лише через рік після несподіваної найбільшої кількості місць у парламенті на виборах минулого року.

Видання також наводить соціологічні дані, які говорять, що лише три відсотки українців задоволені темпом змін в країні, а вражаючий 51 відсоток вважає, що уряд усунутого в результаті протестів і підозрюваного у привласненні мільярдів державних коштів Віктора Януковича, «краще боровся з корупцією».

«Прем’єрський термін Яценюка виявив труднощі та суперечності, які постали перед Україною, що намагається залишити позаду кланову політику, яка роз’їдала її ось уже понад 20 років після здобуття незалежності. У його уряді є нові обличчя, англомовні міністри, які запевняють, що рухаються до прозорої, західного стилю системи урядування. І все ж Яценюк та президент Петро Порошенко самі є політиками з глибоким корінням у тій корумпованій, тіньовій, клановій політиці, яку, як вони кажуть, самі хочуть зруйнувати», – пише видання.


Газета The Wall Street Journal пише, що США передадуть Україні конрбатарейні радари, які здатні протидіяти артилерійським обстрілам, але США дещо переробили ці радари, щоб радіус площі їхнього стеження не заглибився на територію Росії.

Ця модифікація радарів викликала критику з боку сенатора-республіканця Джона Маккейна, який вважає, що це є невиправданою спробою адміністрації Обами задобрити президента Володимира Путіна.

Президент Барак Обама підписав розпорядження 29 вересня щодо передачі Україні двох радарних систем, кожна з яких коштує 10 мільйонів доларів. Американські представники повідомили цього тижня, що системи прибудуть на український військовий полігон «Яворів» у середині листопада, зазначає газета.

Представники армії США сподіваються, що контрбатарейний радар дасть Україні нові можливості для зупинки артилерійського вогню та ракетних обстрілів у разі, якщо такі відновляться на Донбасі. «Інші представники кажуть, що така передача надішле сигнал Києву, що підтримка з боку Вашингтона його структур, віджповідальних за безпеку країни, залишається сильною», – пише видання.

«Але на тлі перемир’я у Східній Україні та кардинального зменшення артилерійських обстрілів США не хочуть, аби це обладнання розлютило Росію. Модифікація радарів має на меті впевнитись, що українські сили не підуть на ескалацію цього конфлікту, використовуючи нові системи для подавлення вогню на російській території», – пише The Wall Street Journal.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

XS
SM
MD
LG