Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжжя – «друга батьківщина» для Ахметова?


Плакат під час акції активістів Автомайдану біля будинку Ріната Ахметова у Києві. Лютий 2015 року
Плакат під час акції активістів Автомайдану біля будинку Ріната Ахметова у Києві. Лютий 2015 року

Лідера електоральних симпатій у місті повʼязують із одним із найбагатших українців

Бізнесмен Рінат Ахметов може знайти «другу батьківщину» на Запоріжжі, кажуть деякі місцеві політичні експерти. Вони звертають увагу на те, що у цьому регіоні один із найбагатших українців має значні активи, а закріпити свій вплив тут може через нібито «свого» кандидата на посаду мера. Таким називають самовисуванця Володимира Буряка, головного інженера «Запоріжсталі». Сам кандидат, який наразі, за даними соцопитувань, є лідером електоральних симпатій, наголошує на своїй безпартійності й обіцяє працювати на користь містян.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Лідером симпатій виборців у Запоріжжі наразі є Володимир Буряк. Про це свідчать результати останнього соціологічного опитування. Буряк – головний інженер металургійного комбінату «Запоріжсталь» – підприємства, що входить до холдингу «Метінвест», складової групи СКМ Ріната Ахметова. У виборах він бере участь як самовисуванець і стверджує, що й після виборів лишатиметься позапартійним.

Мер Запоріжжя має бути безпартійним. Чому? Тому що він має бути мером для кожного громадянина нашого міста
Володимир Буряк

«Мер Запоріжжя має бути безпартійним. Чому? Тому що він має бути мером для кожного громадянина нашого міста, – зазначив Буряк в ефірі телеканалу «ТВ-5». – Якщо мер буде партійним, я так собі сприймаю це, він буде залежним від тієї чи іншої політичної партії, до якої він належатиме».

Один із конкурентів Буряка на цих виборах, чинний міський голова Запоріжжя Олександр Сін, однак, на своїй сторінці у «Фейсбуці» заявив, нібито ще на початку кампанії агітацію Володимира Буряка супроводжував логотип партії «Опозиційний блок», але пізніше кандидат усе-таки виявився самовисуванцем.


Сам Буряк, відповідаючи на запитання журналістів про ставлення до «Опозиційного блоку», зазначив, що воно «конструктивне» і що він має серед представників цієї політсили багато знайомих. «Я до всіх партій ставлюся однаково, окрім праворадикальних, – додав він. – На сьогодні, думаю, ані мені, ані містянам не по дорозі з цими партіями».

Кандидати на посаду мера Запоріжжя (з сайту ЦВК)
Кандидати на посаду мера Запоріжжя (з сайту ЦВК)

Область Ахметову дуже підходить – Скурський

Виборчу кампанію Буряка у місті активно висвітлюють згаданий телеканал «ТВ-5» та видання «Індустріалка», обидва медіа повʼязують із «Запоріжсталлю». Саме через це підприємство політтехнолог Павло Скурський називає очевидним звʼязок кандидата з одним із найвпливовіших бізнесменів України. Рінат Ахметов, на думку експерта, має у Запоріжжі значний інтерес.

Рінат Ахметов втратив базу, шукає другу батьківщину. Запоріжжя – прифронтова територія, поруч із Донецькою областю. Тут у нього основні активи
Павло Скурський

«Рінат Ахметов втратив базу, шукає другу батьківщину. Запоріжжя – прифронтова територія, поруч із Донецькою областю. Тут у нього основні активи, дуже багато активів. За всіма параметрами, область йому дуже підходить», – каже Скурський.

«Крім того, у Запорізькій області слабка місцева еліта – це традиційна проблема. Якщо розглядати це з точки зору законів фізики, то там, де нема спротиву, цей вакуум дуже швидко заповнюється. На мою думку, зараз якраз триває освоєння Ахметовим нової батьківщини», – додає Павло Скурський.

Зв'язок між Буряком та Ахметовим прямий, він професійний – політтехнолог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00


Окрім самої «Запоріжсталі», в області розташовані Запорізька теплоелектростанція (входить до складу ДТЕК) та одне з найбільших коксохімічних підприємств України «Запоріжкокс» (мажоритарним акціонером якого є «Метінвест», міноритарним – «Запоріжсталь»).

Сам Володимир Буряк в інтерв’ю уже згаданій «Індустріалці» раніше зазначив, що планує відстоювати, перш за все, інтереси містян. На запитання про партійні вподобання відповів: «Моя партія, передусім, – це «Запоріжсталь».

В оточенні Ріната Ахметова висування Буряка у Запоріжжі поки не коментували – так само, як і публікації про можливий вплив на нього у разі обрання на посаду міського голови. Радіо Свобода з цього приводу надіслало запит у прес-службу СКМ й наразі очікує на відповідь.

Кожен впливає, як може

Експерт Центру Разумкова Віктор Замятін зазначає у коментарі Радіо Свобода, що впливати на ситуацію в державі представники великого бізнесу за нинішніх умов намагаються по-різному: «Одні формують власні політичні сили й очевидно, що це робиться з прицілом на майбутнє, а не на місцеві вибори, що відбудуться у неділю, 25 жовтня. Інші представники великого бізнесу шукають інші методи впливу».

Віктор Замятін
Віктор Замятін

«Серед тих, хто активно працює у політичній сфері, станом на сьогодні можемо назвати двох найбільш відомих – це Рінат Ахметов та Ігор Коломойський», – додає Замятін.

Експерт нагадує, що якщо реформа щодо децентралізації таки втілиться, новий стан справ суттєво зменшить звʼязки регіонів із центральною владою у Києві: «Оскільки для дуже багатьох акторів ці вибори – останній шанс заявити про себе, на них викидаються шалені гроші. Ці витрати не співмірні ні з роллю цих виборів, ні з можливостями тих людей, які будуть обрані до різних рад».

Згідно зі змінами, пропонованими до Конституції щодо децентралізації влади (а саме – до її перехідних положень), чергові місцеві вибори можуть відбутися вже у 2017 році.

Запорізький експерт Павло Скурський, однак, вважає, що Рінат Ахметов зацікавлений у поширенні свого впливу на низку областей, найперше – тих, де залишається значна електоральна підтримка колишніх «регіоналів». «Прямий інтерес у нього тут, у Запоріжжі, на рештках Донецької області, (ми бачимо ситуацію по Маріуполю), на решті Луганської області. При множенні це на політичний окрас, він туди буде заходити, – підсумовує політтехнолог. – Далі, можливо, будуть певні інтереси у Миколаєві і Херсоні».

XS
SM
MD
LG