Доступність посилання

ТОП новини

Західні цінності «допомагають» пропаганді Кремля – експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Як протистояти російській пропаганді міркували журналісти та дослідники в американському Конгресі під час обговорення, організованого неурядовою організацією «Дім свободи»

Журналіст Wall street journal, а нині дослідник інституту Кеннана Алан Каллісон був у Слов’янську саме тоді, коли російські ЗМІ розповідали, що там нібито розпинали хлопчика.

«Я приїхав до Слов’янська коли місто тільки перейшло під контроль українських військ. З’явився репортаж про те, що хлопчик був розп’ятий на головній площі. Я там був і точно можу сказати, що такого не було. Я бачив черги за хлібом, в яких стояли літні люди, роздачу гуманітарної допомоги. Але розпинання хлопчика я там не бачив», – згадує Алан Каллісон.

Кремль не лише маніпулює свідомістю своїх громадян, російська пропаганда спрямована також проти зовнішніх цілей. Ці методи зовсім не нові, говорить аспірантка Колумбійського університету Марія Снігова.

Ви намагаєтеся представити себе як щось абсолютно божевільне і непередбачуване. Оскільки Росія непередбачувана, вона нераціональна – хто її знає, що вона ще викине
Марія Снігова

«Основна концепція, яка застосовується, називається «рефлексивний контроль». Вона існує як мінімум із 60-х років ХХ століття. Це маніпуляція свідомістю людей, – зазначає дослідниця. – Ідея полягає в тому, що подаючи помилку чи викривлену інформацію, ви маніпулюєте свідомістю вашого противника. Це змушує його приймати рішення, які йому невигідні, а вигідні вам. Та він цього не розуміє. До таких же технік відноситься спроба перебільшити свою загрозу, свій потенціал в очах противника. Тобто ви намагаєтеся представити себе як щось абсолютно божевільне і непередбачуване. Треба віддати належне, що така техніка в принципі мала успіх. Наприклад, президент Обама, Білий дім дуже негативно ставилися до можливих поставок зброї в Україну, тому що була впевненість, що це може підштовхнути ескалацію і Росія піде далі. Оскільки Росія непередбачувана, вона нераціональна – хто її знає, що вона ще викине, коли ми ще й зброю поставимо в Україну. Ось це явний ефект цієї техніки маніпуляції свідомістю».

Утім, ці старі методи використовуються в нових реаліях. Зі зростанням інтернету будь-яка інформація, у тому числі чиста брехня, поширюються блискавично. І рівень агресії набагато вищий.

«Складно було уявити, що в Радянському Союзі хтось міг сказати по телевізору те, що зараз говорить Дмитро Кисельов, один з російських державних пропагандистів. Наприклад, що Росія може перетворити США на ядерний попіл», – додає Марія Снігова.

Український журналіст Максим Еріставі теж вказує на радикалізацію суспільства як наслідок дії російської пропаганди.

«Однозначно, що метою російської пропаганди не є переконати людей. Вона радикалізує суспільство, штовхає його до крайніх позицій, знищує саму можливість вести дискусії. І це створює родючий ґрунт для політичних маніпуляцій у величезних масштабах», – говорить український журналіст.

Для досягнення свої цілей російська пропаганда вправно користується західними цінностями і установками.

Будь-яка освічена людина знає, що правда – десь посередині. Це в Кремлі добре розуміють, вони заплутують глядача і зміщують «середину» в свій бік
Максим Еріставі

«Будь-яка освічена людина на Заході знає, що правда – десь посередині. Ти отримуєш інформацію з російських ЗМІ, а потім із західних, і зупиняєшся на чомусь посередині. Це в Кремлі добре розуміють, вони користуються цим, позиціонуючи свої медіа як альтернативний голос. Вони створюють сміховинну паралельну реальність з брехні, наклепів, і навіть не очікують, що ти в це повіриш. Вони заплутують глядача і зміщують «середину» в свій бік», – пояснює Максим Еріставі.

«І поки не зовсім зрозуміло, як з цим боротися. Хоча варто зазначити, що Західні медіа просто почали ігнорувати інформацію з Росії, якщо її неможливо перевірити. Тут вони навчаються дуже швидко і успішно», – додає Марія Снігова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG