Доступність посилання

ТОП новини

Вибори показали, що вплив Москви на Україну зменшується – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

«Сам факт того, що вибори відбулися, є ознакою досягнень України в порівнянні з Росією» – Креймер

Директор відділу прав людини та демократії «Інституту Маккейна», колишній президент «Дому свободи» Девід Креймер поділився з «Голосом Америки» своєю оцінкою виборів в Україні.

Незважаючи на відносно низьку явку, вибори показали бажання українців отримати підзвітну владу – вважає Девід Креймер, директор відділу прав людини та демократії Інституту глобального лідерства Джона Маккейна.

«Низька активність виборців, можливо, свідчить про те, що люди трохи втомилися. У деяких містах їм доведеться голосувати ще і у другому турі. Але, якщо порівняти з деякими іншими країнами регіону, де результат голосування відомий заздалегідь, або вибори взагалі не проводяться, те, що відбулося в Україні, є позитивною ознакою», – додав Креймер.

Підтримка і вплив Кремля на певні політичні сили в Україні, включаючи на людей, які були причетні до влади Януковича, є частиною стратегії Москви спрямованої на дестабілізацію України – переконаний Девід Креймер.

Але чи вдалося Москві досягти успіхів у здійсненні цієї стратегії на місцевих виборах в Україні? Креймер переконаний, що ні.

«Я вважаю, що сам факт того, що вибори відбулися, є ознакою досягнень України в порівнянні з Росією. Російська агресія, вторгнення в Україну призвели до того, що вибори не відбулися в окремих регіонах країни. У цьому сенсі Росія, можливо, вважає, що досягла успіху, але я думаю, що це тільки збільшить невдоволення Росією», – сказав Креймер.

Як з проголошеним Україною курсом на західну демократію та верховенство правапоєднується той факт, що в Харкові в першому турі виграв мер, проти якого відкрито кримінальну справу, а за списками кількох партій шли колишні регіонали? – запитав «Голос Америки».

«Якщо проти людини відкрито кримінальну справу, але вона ще не визнана винною, то вонаможе балотуватися, – відповів Креймер. – Але це питання і до прокуратури, і до виборців. Виборці знають, що проти деяких кандидатів відкриті кримінальні справи, але вони все одно голосують».

«Я не бачив звинувачень у фальсифікаціях на виборах у Харкові, але Кернес, звичайно, має вражаючу політичну машину. Якби була проведена більш широка люстрація, то багато членів опозиційних партій не змогли б взяти участь у виборах. Люстрація, звичайно, річ дуже суперечлива, але люди,які були замішані в незаконній діяльності в минулому, повинні відповідати не лише за результатамивиборів, а й за законом», – заявив експерт.

Тим не менше, вважає Креймер, який у минулому займав високий пост в Державному департаменті, у Вашингтоні ці вибори оцінюють позитивно:
«БДІПЛ (Бюро демократичних інститутів та правлюдини ОБСЄ – ред.) там було присутнє. БДІПЛ рідко спостерігає за місцевими виборами, але ці вибори важливі для України. Я впевнений, що Держдепартамент і посольство США у своїх заявах будуть слідувати висновкам БДІПЛ. Базуючись на попередніх оцінках, які я бачив, БДІПЛ сказав, вибори були добре організовані. Були, звичайно, проблеми, наприклад, в Маріуполі, але не було великих причин для занепокоєння».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG