Доступність посилання

ТОП новини

Валентин Наливайченко: секрети шпигуна (розслідування)


Наливайченко почав активну кампанію проти корупції у владі, але його власна персона прекрасно ілюструє, як можновладці обростають активами і зв’язками

Офшори на Віргінських островах, кошти у латвійських та австрійських банках і корупційні зв’язки високих посадовців аж до президента країни стали предметом постійних полум’яних промов та телеефірів для колишнього голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка. Від 18 червня, коли Верховна Рада звільнила його зі служби, Наливайченко активно просуває себе як борця з корупцією. Утім, його власні статки та зв’язки малюють зовсім іншу картину того, хто він є, та змушують замислитися, наскільки щира його боротьба.

Наливайченко був головою СБУ двічі. Вдруге він був призначений 22 лютого 2014 року, у день втечі колишнього президента Віктора Януковича. Він мав реальні повноваження боротися з корупцією протягом 479 днів, проте жодного розслідування щодо колишніх високопосадовців з оточення Януковича не було завершено.

​«Підставою для звільнення керівника СБУ Валентина Наливайченка були незадовільні результати в питанні боротьби з корупцією і контрабандою», – сказав президент Петро Порошенко в день його звільнення.

До того ж, дослідження програми Радіо Свобода на UA:Першому телеканалі «Схеми» показує, що політик має безліч зв’язків серед олігархів – фаворитів колишньої влади. Так само воно демонструє, що персональні статки Наливайченка зовсім не постраждали за Януковича – радше навпаки.

Майнові гаразди родини Наливайченка

У своїй декларації за 2014 рік тодішній голова СБУ в розділі «нерухомість» задекларував лише 10 соток землі. Куди більше майна у дружини й доньки Наливайченка. За даними реєстру майнових прав, у 2010 році дружина отримала у подарунок квартиру площею майже 400 квадратних метрів та паркомісце в елітному житловому комплексі «Альпійський».

Наливайченко опублікував у ЗМІ документи, згідно з якими квартиру в елітному комплексі його дружині подарував батько.

Але це тільки маленька частина нерухомості родини. У 2015 році донька Валентина Олександровича в один день отримала в подарунок 4 земельних ділянки і ще одну – його дружина.

Загальна площа подарунків – більше двох гектарів. Усі ділянки родині Наливайченка подарувала родина Бабичів. Виявляється, саме таке дівоче прізвище має дружина Наливайченка – Олена. Родичам дружини Наливайченка ці ділянки також дісталися безкоштовно від держави через приватизацію якраз поки Валентин Олександрович вперше керував СБУ ще за часів президентства Віктора Ющенка.

Більше того, тестю Наливайченка навіть вдалося отримати дві ділянки майже по два гектари з одним цільовим призначенням – для особистого селянського господарства. Керуючий партнер юридичної фірми Іван Трофименко зазначає, що це незаконно. «Фактично це порушення чинного законодавства, оскільки законодавством у нас передбачено межі безоплатної приватизації. Ці межі реалізуються один раз для кожного виду цільового призначення».

Бізнес родини Наливайченка

Родина Наливайченка також мала власний бізнес. У 2008 році, поки Наливайченко вперше очолював СБУ, його 18-річна донька разом із товаришем Наливайченка Сергієм Носенком заснувала компанію «Смайл Холдінг Україна».

Сам Наливайченко 2 вересня заперечив цю інформацію в інтерв'ю «Схемам». «Що стосується засновників – неправда. Скажімо, що стосується моєї дочки». І лише згодом на «Фейсбуці» заперечив сам собі, визнавши, що донька є співзасновником.

У 2010-му, після приходу до влади Януковича, Наливайченко особисто приходить працювати у компанію «Смайл Холдінг Україна». У 2011-му компанію «Смайл Холдінг» перереєстровують на британську «Смайлхолд Лімітед», засновником якої спочатку виступає компанія з Сейшельських островів, а згодом офшор з острова Беліз.

Але Наливайченко продовжує працювати вже на офшор. Товариш Наливайченка Носенко переконує, що не перереєстровував, а саме продав компанію, але не може сказати, кому, а сам Наливайченко каже, що не знав, кому належала компанія-роботодавець.

Більше того, йому начебто це навіть було не цікаво. «До речі, це взагалі мене і не цікавить, як і будь-кого, хто працює і кого наймають за контрактом. Легально в Україні трудова книжка. Легально зарплата, а все інше – це вже питання до власників. До яких ні я не належу, ні члени моєї сім’ї», – сказав Наливайченко.

Саме в той час, коли екс-голова СБУ працює у «Смайл Холдінгу», попри владу Януковича, дочірні компанії цієї фірми виграють в Україні мільйонні тендери.

Кінцевий власник ТОВ «Смайл Холдінг Україна», компанія Gevers invest ltd (Беліз) є серед учасників фірми Contemporary Construction Systems LLP, яка має 74% ЗАТ «Страхова компанія «Укрпромстрах». «Укрпромстрах» володіє 23% ПАТ «Київметробуд». Саме «Київметробуд» на початку 2015-го вперше за три роки починає отримувати від держави надкоштовні контракти. На цей час Наливайченко вже вдруге працює на посаді голови СБУ.

«Український Гулівер»

Є ще низка компаній та бізнесменів, до яких родина Наливайченків була небайдужа. Наприклад, компанії Віктора Поліщука.

Він – не дуже відома особа, хоча, мабуть, заслуговує на більше визнання. Цей український бізнесмен – родич російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва по лінії свої дружини.

Власник мережі побутової техніки «Технополіс» за президентства Януковича, він викупив мережу техніки «Ельдорадо», банк «Михайлівський» і легалізувався як власник торговельного центру «Гулівер». Вперше у список найбагатших українців Forbes потрапив у 2013 році – так само за Януковича. Тоді він посів 71-ше місце.

Є ціла низка фактів, які вказують на те, що Поліщук був далеко не чужою людиною для так званої «Сім’ї» Віктора Януковича, тобто його найближчого оточення. Видання «Хабс» писало, що за Януковича Поліщук був наглядачем, або «смотрящим» по Київській області.

Після втечі він намагався повернути активи «Сім’ї» та запобігти їхній конфіскації. Наприклад, Поліщук намагався купити банк Януковича ВБР – але до цього досі так і не дійшло через арешт активів банку в рамках кримінальної справи.

Прес-секретарем Віктора Поліщука тривалий час працювала журналістка Олена Березовська. Вона в Україні приятелювала з Віктором Януковичем та входила до пулу журналістів за його президентства, а згодом слідом за ним виїхала до Росії й влаштувалася працювати до пропагандиста Дмитра Кісельова, очоливши антиукраїнський портал «Украина.Ру». Після Майдану Поліщук продовжив розбудовувати бізнес.

В одній з найвищих будівель Києва – торговельно-офісному комплексі «Гулівер» – розміщений хаб бізнес-імперії Віктора Поліщука. Тут від осені 2014 року працює донька Наливайченка, Ольга. Призначили її, поки тато був головою СБУ.

На сторінці Ольги Наливайченко у соцмережі Linkedin вказано, що вона отримала посаду заступника голови юридичного департаменту компанії Поліщука ТОВ «Техенерготрейд» з установчим капіталом в 715 мільйонів гривень.

Після Майдану ТОВ «Техенерготрейд» перебувало під пильною увагою правоохоронців – через гучні земельні оборудки. Але поки Наливайченко був на чолі СБУ – у фірми справи йшли тільки вгору. Чи існує тут причинно-наслідковий зв’язок?

Масштабна оборудка в Броварах

У Броварах, що під Києвом, донедавна був розташований найпотужніший український радіопередавач, який мав змогу покривати 95% території України. Під ним – майже 100 гектарів землі з потенційною ринковою вартістю у десятки мільйонів доларів.

У 2013 році арбітражний керуючий, Держземагентство і броварські депутати фактично подарували Віктору Поліщуку річний бюджет міста у вигляді цієї землі. Про це йшлося у розслідуванні телепрограми «Наші гроші».

94,67 га були спершу поділені між 48 особами, з-поміж яких працівники фірм Поліщука. А згодом вони в один день через одного нотаріуса всю землю переоформили на його ж приватну фірму.

«Для того, щоб ця схема завершилась, міська рада мала ухвалити рішення про зміну цільового призначення із сільськогосподарських земель на промислову забудову, це відбулось на сесії. Перед депутатами виступила Жанна Денисова, вона представилась як представник «Техенерготрейду». Всі кінці зводяться до Віктора Поліщука», – розповів журналістам «Схем» громадський активіст Андрій Качор. Схема завершилася 6 грудня 2013 року.

Зупинити знищення стратегічного радіопередавача, що дуже знадобився б Україні під час нинішніх воєнних дій, не вдалось. Утім, після Майдану місцеві активісти та депутати вже 2 роки домагаються принаймні повернення землі на баланс міста. Розслідуванням справи займалась Служба безпеки України на чолі з Наливайченком.

«Перші два місяці активно велася робота, чому? Тому що телефонував слідчий, зустрічався з свідками. А потім почали звучати фрази – а що, ви воюєте з цим Поліщуком?», – згадує нардеп Павло Різаненко.

Ось так виглядає хід цієї справи у розрізі часу, коли СБУ очолював Валентин Наливайченко.

У січні 2015 року справу взагалі закривають. І за місяць перший заступник голови СБУ Юрій Артюхов просить у броварської влади виділити ще землі під забудову для СБУ. Забудовником має стати Поліщук, а це звернення демонструє гарні стосунки між СБУ за Наливайченка та Поліщуком.

«В Україні насправді дуже поширена практика, коли комунальні установи, державні підприємства дійсно просять і отримують на себе величезні земельні масиви, в подальшому в хід пускається, як правило, приватний забудовник, який на державній землі будує приватні будинки», – пояснює юрист Андрій Мартин.

Реальний перебіг справа щодо виділення землі, де колись був радіопередавач, отримала вже після звільнення Валентина Наливайченка та Юрія Артюхова з СБУ. На початку цього місяця прокуратура нарешті наклала арешт на 94,67 гектари землі у Броварах, що перейшли безоплатно структурам бізнесмена Поліщука.

Для цього органам знадобилось півтора року та відставка голови СБУ. Решта ж часу справа просто пролежала в СБУ на полиці, в той час як донька голови Служби продовжувала працювати на фірму, об’єктивне та незалежне розслідування щодо якої мав забезпечити її батько.

Прощення на 40 мільйонів

Ще одна фірма Поліщука вже за нової влади отримала прощення на 40 мільйонів гривень податків, які, за даними Фіскальної служби, не сплатила в український бюджет, бо гроші, ймовірно, відмила через конвертаційний центр. Саме такі звинувачення висували податківці в суді.

У 2013 році, під час будівництва складів, фірма «Техенерготрейд» начебто вдалася до масштабної схеми відмивання грошей. Близько 200 мільйонів гривень фірма перерахувала донецькому підряднику ТОВ «Систем енерджінью» – нібито за проведення робіт. Утім, Фіскальна служба навела всі докази фіктивності донецької фірми, вона, мовляв, лише виконувала функції мінімізації податків, так званої «обнальної» податкової ями.

«Досудовим слідством встановлено, що ТОВ «Сістем Енерджи Нью» створено з метою прикриття незаконної діяльності та надання податкової вигоди реально діючому сектору економіки, зокрема, відсутні основні фонди, технічний персонал, складські приміщення та інші умови для ведення господарської діяльності», – йдеться у кримінальному проважденні.

Але несподівано український суд виносить рішення: контракти Поліщука з донецькою фірмою – не фіктивні і мали на меті реальну господарську діяльність. Тож сплачувати 40 мільйонів гривень у бюджет його фірмі «Техенерготрейд» (де нещодавно якраз працевлаштувалась донька Наливайченка) вже не потрібно. Це рішення ухвалили судді київського апеляційного адмінсуду 17 лютого 2015 року. У розпал потепління стосунків спецслужби зі структурами Поліщука. Таким чином, бюджет України пробачив олігарху з оточення Януковича ще 40 мільйонів гривень.

Ні Віктор Поліщук, ні Валентин Наливайченко так і не змогли пояснити відносини, що між ними склалися. Перед візитом до Головного слідчого управління ГПУ 29 жовтня Валентин Наливайченко лише заявив журналістам програми «Схеми», що він не знає, хто такий Віктор Поліщук. Водночас, останній не став заперечувати знайомство з екс-головою СБУ. Але він заперечує той факт, що донька Валентина Наливайченка наразі працює в його фірмі. А на запитання «Коли ж звільнили Ольгу Наливайченко?», Віктор Поліщук так і не відповів.

Наливаченко та група Фірташа

Є ще один олігарх з «колишніх», який має багато перетинів з Наливайченком. Йдеться про групу газового магната, який зараз проживає в Австрії, – Дмитра Фірташа. В орбіті Валентина Наливайченка та Дмитра Фірташа крутяться одні й ті самі люди. Наприклад, речник та права рука Наливайченка Маркіян Лубківський займав керівні посади у фірмі «Укрреставрація», підконтрольній колишньому голові адміністрації Януковича Сергію Льовочкіну. Куму Юлії Льовочкіної – Сергію Бондарчуку, якого зараз розшукує Інтерпол, – Наливайченко після Майдану присвоїв звання майора резерву СБУ.

За часів президенства Віктора Ющенка, коли Наливайченко був головою СБУ вперше (з 2006 до 2010 року), він зробив своїм заступником в СБУ бізнес-партнера Фірташа Валерія Хорошковського.

Більше того, нардеп Сергій Лещенко стверджує, що свою посаду голови СБУ Наливайченко міг використовувати для зведення рахунків з комерційними конкурентами і самого Дмитра Фірташа. За даними «Схем», цими конкурентами могли бути брати Вадим та Ілля Сігаль, американські громадяни, яким СБУ заборонило в’їзд в Україну 28 липня 2014 року.

«Фірташ і цей американський громадянин мали корпоративний конфлікт, і для того, щоб Фірташ міг придбати контрольний пакет підприємства цього американського громадянина, СБУ зробило його нев’їзним на територію України», – розповів Сергій Лещенко.

Корпоративний конфлікт у Фірташа з Сігалями був навколо підприємства «Каховка Пром Агро» – заводу з переробки сої. Брати Сігаль подали позов у Нью-Йоркський окружний суд, вони звинувачують Дмитра Фірташа у рейдерстві підприємства вартістю у 50 мільйонів доларів.

«Схемам» не вдалося отримати коментар Дмитра Фірташа до виходу цього матеріалу. В 2009 році «Надра Банк», яким на той час володів Фірташ, звинувачував «Каховку Пром Агро» в умисному ухилянні від сплат за кредитними зобов’язаннями і через це судився за майно фірми, яке було надане банку у заставу.

Наливайченко зумів двічі в історії України стати головою СБУ. Зі статків його оточення так виглядає, що бути головою СБУ – не тільки важливо та цікаво, а ще й дуже вигідно. Це може сприяти приватизації земельних ділянок та набуттю квартир у родині, а також дуже позитивно відображатися на бізнесі родини і друзів.


Попередні розслідування:

11.09.2015
Земля для «Рошену» (розслідування)

«Рошен» підтвердив намір отримати 20 гектарів під новий завод в обхід земельного аукціону далі

16.10.2015
Секретний автопарк СБУ (розслідування)

Автомобілі для Служби безпеки України дорожчі за безпеку власних співробітників? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG