Доступність посилання

ТОП новини

Українці зараз ставляться краще до переселенців з Криму, ніж з Донбасу – волонтер «Крим-СОС»


«Сепаратисти», «утриманці», «бандити» – чи варті переселенці таких ярликів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:22:16 0:00

«Сепаратисти», «утриманці», «бандити» – чи варті переселенці таких ярликів?

Погіршення економічної ситуації на всій території Донбасу змушує сьогодні людей залишати навіть звільнені території – Євгенія Андреюк

Попри перемир'я на Донбасі, потік переселенців не зменшується, розповіла в студії програми «Донбасс.Реалії» Євгенія Андрєюк, координатор програми регіональних радників у справах внутрішньо переміщених осіб при Міністерстві соціальної політики від ініціативи «Крим-СОС». За словами експерта, в органах соцзахисту щодня реєструється близько 100 переселенців. Люди продовжують виїжджати як з Донбасу, так і з анексованого Криму. При цьому, конфлікт затягується, і перед біженцями все гостріше стоять проблеми із забезпеченням житлом і роботою.

Одна з причин, які змушують людей залишати сьогодні навіть звільнені території України – це погіршення економічної ситуації на всій території Донбасу, говорить Євгенія Андрєюк. У колись розвинених промислових районах сьогодні не працюють на повну потужність великі підприємства, при цьому, немає умов для розвитку малого й середнього бізнесу. А значить, люди не можуть знайти роботу.

Євгенія Андреюк
Євгенія Андреюк

Програма регіональних радників при Мінсоцполітики створена для того, щоб оперативно вирішувати як старі проблеми, пов'язані з переселенцями, так і нові, переконана волонтер ініціативи «Крим-СОС». Основна проблема, яка заважає адаптації переселенців, – це відсутність єдиної національної програми з внутрішньо переміщених осіб і органу, який би впритул займався переселенцями. Мінсоцполітики реєструє їх і призначає виплати, але немає відомства, яке б вирішувало, приміром, питання житла, говорить Євгенія Андреюк. Сьогодні навіть працевлаштовані переселенці витрачають велику частину своїх доходів на оренду житла. І це є основною причиною, чому багато біженців із зони АТО змушені повертатися на окуповану територію – там є своє житло, за яке не потрібно сплачувати.

При цьому, ставлення в українському суспільстві до переселенців стало погіршуватися восени минулого року, каже волонтер. Якщо на початку конфлікту місцеве населення всіх регіонів України дуже добре брало переселенців, то у вересні 2014 року ситуація змінилася. Цьому сприяли два фактори – хвиля негативних публікацій в українських ЗМІ, багато з яких виявилися недостовірними, і надання переселенцям державою додаткових соціальних преференцій, таких як можливість влаштувати дітей без черги в дитячий садок.

У результаті ще до зими минулого року почали формуватися негативні стереотипи до переселенців зі східних регіонів – «сепаратисти», «утриманці». Причому, відзначає Євгенія Андрєюк, до переселенців з Криму зараз українці ставляться краще, ніж до переселенців з Донбасу.

Координатор програми регіональних радників у справах внутрішньо переміщених осіб при Міністерстві соціальної політики рекомендує всім, хто стикається з проблемами при виїзді з Донбасу та Криму, звертатися за допомогою до громадських ініціатив та міжнародних благодійних організацій. Також радники готові оперативно допомогти з наданням соціальної допомоги в кожному регіоні України.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG