Доступність посилання

ТОП новини

Як громадяни ЄС сприймають конфлікт між Росією та Україною?


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Інститут світової політики та дослідницький центр Pact провели опитування у Великій Британії, Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Польщі, Швеції та Нідерландах

Київ – Збройний конфлікт на сході України спричинила Росія, а сучасна Україна – це «війна», «бідність», «Росія» і «Крим». Такі асоціації виникають у більш як половини європейців, як засвідчило опитування Інституту світової політики у восьми країнах-членах Євросоюзу. Результати опитування 4 листопада оприлюднили його ініціатори – український Інститут світової політики та американський дослідницький центр Pact.

Опитування було проведене влітку і на початку осені цього року у Великій Британії, Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Польщі, Швеції та Нідерландах.

Понад сім тисяч європейців відповіли на запитання щодо того, як вони сприймають конфлікт між Росією та Україною і з чим у них асоціюється Україна. Як повідомила на презентації дослідження експерт Інституту світової політики Катерина Зарембо, більшість громадян названих вище восьми держав ЄС (до 60 відсотків) вважають, що в Україні відбувається збройний конфлікт, інспірований Росією.

«Найбільше підтримують це твердження поляки – 75 відсотків опитаних, а найменше так вважають французи і британці. Разом з цим 53 відсотки респондентів вважають, що в Україні відбувається громадянська війна. Цю тезу найбільше підтримують у Німеччині та Італії (61 та 59 відсотків відповідно)», – повідомила Зарембо.

Вона також зазначила, що лише п‘ята частина жителів восьми країн-членів Євросоюзу не знають, що відбувається в Україні. А найбільші скептики у ставленні до України та її європейських перспектив, згідно з опитуванням, проживають у Нідерландах.

На запитання, з чим асоціюється Україна, більшість опитаних відповіли: «з війною», «з бідністю», «з Росією», «з Кримом».

Андреас фон Беккерат
Андреас фон Беккерат

Посол Швеції в Україні Андреас фон Беккерат подібні асоціації пов’язав із браком позитивної інформації з України, наприклад, щодо здійснення реформ та поліпшення життя пересічних українців.

«У Швеції, наприклад, люди дотримуються законів, не сприймають проявів корупції і боряться з ними. Тому і для наших політиків, і для пересічних шведів важливо побачити приклади того, як долають корупцію українці і як вони захищають право рівності кожного перед законом», – відзначив дипломат.

Мар’яна Беца
Мар’яна Беца

Речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца у своєму виступі на презентації визнала, що реформи в Україні просуваються повільніше, ніж на це сподівались і у Києві, і у західних столицях, але при цьому наголосила на незворотності курсу реформ в Україні. Скептицизм частини європейців вона пов’язала з російською пропагандою та відсутністю позитивного бренду України в ЄС.

Це передусім – результат пропагандистських підходів Російської Федерації та роботи російських медійних ресурсів
Мар’яна Беца

«Виходимо з того, що це передусім – результат пропагандистських підходів Російської Федерації та роботи російських медійних ресурсів. Важливим також є розпочати діалог, дискусію щодо брендингу України, щоб пересічний європеєць зрозумів, що таке Україна, хто такі українці та які у нас цінності», – зазначила Беца.

Тож МЗС планує створити департамент публічної політики, а Інститут світової політики планує проводити подібні дослідження, щоб зрозуміти рівень впливу російської пропаганди у конкретних країнах ЄС і показати владі, де Україні потрібно докласти максимум зусиль для оборони своїх інтересів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG