Доступність посилання

ТОП новини

Експерт: люди чекають скасування віз, а політики – кращих рейтингів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Чи скористається Верховна Рада нагодою відкрити українцям шенгенські кордони?

Брюссель – 5 листопада Верховна Рада розгляне пакет законопроектів, потрібних для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. У Брюсселі переконують, що активно працюють над прогресом у цій сфері. Тим часом деякі європейські експерти застерігають: голосування Ради позначиться не лише на відкритості кордонів ЄС, але й насамперед на рейтингах української влади, що останнім часом істотно знизилися. Натомість президент України закликав депутатів Верховної Ради відповідально поставитися до розгляду законопроектів щодо безвізового режиму. За словами Петра Порошенка, глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер підтвердив йому перспективу такого режиму в телефонній розмові у вівторок.

Експерт: люди чекають скасування віз, а політики – кращих рейтингів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Ми усвідомлюємо, що скасування візового режиму – це пріоритет для українців, бачимо, що для цього в Києві докладають зусиль і ціла низка реформ вже здійснюється», – каже Радіо Свобода Майя Коціанчич, речниця голови європейської дипломатичної служби Федеріки Моґеріні. Однак, скасування віз Україна може досягти тільки виконавши всі умови. І цю роботу Єврокомісія оцінить наприкінці року.

План візової лібералізації містить дуже чіткі умови. Якщо оцінки Єврокомісії будуть позитивними, то можливості скасування віз для України все ще залишаються чинними
Майя Коціанчич

«План візової лібералізації містить дуже чіткі умови. І в разі, якщо оцінки Єврокомісії будуть позитивними, то можливості скасування віз для України все ще залишаються чинними. У будь-якому разі ми підтримуємо зусилля української влади та серйозно працюємо, щоб був прогрес у цій важливій сфері нашого співробітництва», – каже Коціанчич, нагадавши, що цього тижня відбулася телефонна розмова голови Єврокомісії Юнкера та президента Порошенка на цю тему. Сам український президент зі свого боку вже закликав народних обранців без зволікань ухвалити закони для безвізового режиму та нагадав, що з 13 законів донині ухвалено лише 4.

Останній шанс?

Тим часом, комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції заявляє, що саме у четвер у парламентарів є останній шанс виконати зобов’язання щодо плану дій візової лібералізації, адже на голосування буде виставлено 13 законів. «Не проголосуємо – не отримаємо, і ніяких виправдань, що це провина уряду чи президента, європейців чи війни – бути не може», – пише в своєму мікроблозі Twitter голова парламентського комітету із євроінтеграції Ірина Геращенко. Вона каже, що найбільше зауважень з боку ЄС надходить щодо антикорупційних законопроектів. Йдеться зокрема про спеціальні конфіскації та арешти майна корупційного походження. Очікується також розгляд ініціативи щодо незастосування застави для злочинів, пов’язаних з корупційними діями.

Не проголосуємо – не отримаємо, і ніяких виправдань, що це провина уряду чи президента, європейців чи війни – бути не може
Ірина Геращенко

Водночас в самому уряді налаштовані позитивно. Директор департаменту ЄС у Міністерстві закордонних справ Всеволод Ченцов переконаний, що наразі Україна має всі необхідні механізми для того, щоб звіт місії Європейського Союзу із впровадження безвізового режиму був позитивним.

Експерт Європейського політичного центру Аманда Поль вважає, що нинішні голосування в Раді є важливими саме для українських політичних еліт. «Пакети законів, що пов’язані із візовою лібералізацією, Рада повинна якнайшвидше ухвалити і головна причина в тому, що це потужний сигнал населенню», – вважає Аманда Поль.

Скасування віз збільшило б симпатії до політиків України – Аманда Поль

«Насамперед, люди чекають на скасування віз. Але з іншого боку, і це ще важливіше: політики та депутати мають продемонструвати щось переконливе. Ми бачимо, що рівень популярність уряду і президента Порошенка серед людей істотно знизився», – каже аналітик брюссельського політичного центру, додаючи, що нинішній спад симпатії щодо політиків серед населення України – це наслідок невдоволення українців роботою свого уряду і парламенту.

Тим часом, як каже речниця голови дипломатичного корпусу ЄС Майя Коціанчич, Брюссель все ще чекає подальшого просування реформ, особливо, у сфері боротьби з корупцією та системі судочинства України.

Нарешті, згідно із деякими дипломатичними джерелами, навіть у разі виконання Києвом всього «домашнього завдання», сама процедура скасування віз у ЄС може виявитися доволі непростою. З одного боку, через нинішню мігрантську кризу. З іншого, такі держави, як Німеччина, Бельгія, Іспанія чи Австрія ніколи не проявляли особливого ентузіазму щодо ідеї скасування візових перешкод для українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG