Доступність посилання

ТОП новини

Forbes, відзначаючи Путіна, дошкуляє Обамі – Бєлковський


«Путін, як і раніше, не знає собі рівних» – Forbes

«Володимир Путін, як і раніше, не знає собі рівних». Принаймні, так вважає американський часопис Forbes, який третій рік поспіль назвав господаря Кремля найвпливовішою людиною на планеті. За твердженням видання, «президент Росії продовжує доводити, що він один із небагатьох людей у світі, досить впливових, щоб робити те, що вони хочуть». Дехто з аналітиків називає такий вибір часопису «дуже неякісним прикладом політології та журналістики», інші вважають нинішню політичну вагу Путіна ознакою слабкості Заходу. А російський політолог Станіслав Бєлковський стверджує, що Forbes не стільки хотів возвеличити Путіна, скільки насолити американському лідерові. Журнал віддав Бараку Обамі лише третє місце, а на другу сходину поставив канцлера Німеччини Ангелу Меркель.

Forbes більше відомий своїми щорічними списками найбагатших людей планети. Але з 2009 року це видання започаткувало ще один рейтинг – найвпливовіших осіб у світі. До нього входять, до речі, й бізнесмени. Але крім них – політики, громадські діячі, митці. І тут вираховують не лише товщину гаманця, а саме вплив. І він необов’язково має бути позитивним. У Forbes визнають: «цей рейтинг – суб'єктивний вибір редакції. Політики, релігійні лідери, фінансисти, підприємці, філантропи і зірки шоу-бізнесу в рамках списку оцінюються за такими параметрами: число людей, на яких впливають їхні рішення; обсяг фінансових ресурсів, що належать їм або керованих ними; кількість різних сфер життєдіяльності, в яких відчувається вплив учасників рейтингу; активність, з якою учасники рейтингу користуються своїм впливом».

І от уже три роки поспіль на чолі такого рейтингу перебуває президент Росії Володимир Путін. Торік, уже після анексії Криму, Forbes таким чином обґрунтував свій вибір: «Ніхто не назве Володимира Путіна хорошим хлопцем... Але ніхто і ніколи не назве слабким беззаперечного, непередбачуваного лідера ядерної держави, багатої на енергетичні ресурси». А зараз американське видання охарактеризувало керівника Росії такими словами: «Володимир Путін за сукупністю аналізованих параметрів, як і раніше, не знає собі рівних. Президент Росії продовжує доводити, що він один із небагатьох людей у світі, досить впливових, щоб робити те, що вони хочуть. Міжнародні санкції, запроваджені після захоплення ним Криму і розв'язання проксі-війни в Україні, обвалили рубль і вкинули країну в глибоку рецесію, але не зашкодили самому Путіну: у червні його рейтинг зріс до рекордних 89%. У жовтні він почав бомбити позиції Ісламської держави в Сирії і зустрівся з президентом Башаром Асадом, послабивши позиції США і НАТО в регіоні та повернувши Росії міжнародний вплив», – стверджує видання.

Володимир Путін за сукупністю аналізованих параметрів, як і раніше, не знає собі рівних
Forbes

​Торік друге й третє місце рейтингу посіли президент США Барак Обама і лідер Китаю Сі Цзіньпін. А тепер Forbes залишив за Обамою третю сходинку, Сі Цзіньпіна посунув на п’яту позицію. Друге ж місце цього року надали канцлеру Німеччини Ангелі Меркель.

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Російський політолог Станіслав Бєлковський вважає невипадковим відносно низьке місце Барака Обами. Він запропонував у коментарі Радіо Свобода звернути увагу, хто є головним редактором Forbes, а також президентом і генеральним директором видавництва Forbes Inc? (Стів Форбс сповідує зокрема ідеологію Республіканської партії – тобто, опонентів Барака Обами. Стів Форбс навіть брав участь у праймеріз республіканців у 1996 і 2000 роках. Крім того, він консультував на президентських виборах у 2008 році Джона Маккейна, який тоді поступився саме Бараку Обамі).

Хто є головним редактором Forbes, а також президентом і генеральним директором видавництва Forbes Inc?
Станіслав Бєлковський

На думку Бєлковського, Forbes, виводячи на перше місце Путіна, дошкуляє нинішньому господарю Білого Дому. При тому, що одним із найбільш уважних читачів американського видання саме щодо цього рейтингу є президент Росії. Побачивши, як його визнають першим навіть у головного противника Росії – у США, Путін переконується у нібито правильності своїх ілюзій зробити країну (як раніше СРСР) ще одним політичним полюсом світу. І цим самим на Заході тільки підживлюють геополітичну неадекватність російського лідера, вважає Станіслав Бєлковський.

Якщо Forbes визначає найвпливовіших у світі з 2009 року, то інший впливовий американський часопис, Time, визначає «людину року» ще від 1927-го року. І такої честі удостоювалися в різні роки Єлизавета Друга, Аденауер, Мартін Лютер Кінг, Джон Кеннеді, де Голль, Ден Сяо Пін, Горбачов, Цукерберг… Але також Timе віддавав пальму першості за певний рік і Гітлеру, і двічі Сталіну. (До речі, Путін теж був першим номером у рейтингу Time – 2007 року).

Не можна жертвувати цінностями заради ствердження якихось сумнівних, але голосних фактів – Яременко

Український експерт із міжнародних питань Богдан Яременко у коментарі Радіо Свобода зауважив, що закривати очі на моральну сторону при таких рейтингуваннях неправильно.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

«Мені здається, що це є дуже неякісним прикладом політології та журналістики, коли жертвують принципами та цінностями заради ствердження якихось сумнівних, але голосних фактів. Так, очевидно, що Путін – такий же впливовий, яким був Гітлер, яким був Сталін, або інші тоталітарні лідери, які дуже сильно впливали на світ. Але при цьому, звичайно, треба говорити, що цей вплив є негативним. Forbes намагається закривати очі на моральну сторону питання, граючись в об’єктивність. Хоча насправді об’єктивність, позбавлена моралі, це просто нонсенс», – вважає Богдан Яременко.

Справа не в тому, що Путін – нахабний, чи, якщо хочете, сміливий. Справа в тому, що він – безвідповідальний
Богдан Яременко

Також експерт не погоджується з висновками Forbes, що Володимир Путін може робити те, що хоче на міжнародній арені (а значить, і стосовно України). Богдан Яременко закликає не перебільшувати силу господаря Кремля.

«Справа не в тому, що Путін нахабний, чи, якщо хочете, сміливий. Справа в тому, що він безвідповідальний. Просто інші уряди, які реагують на його поведінку, є відповідальними. Через те вони не можуть діяти з таким же нахрапом, як Путін. Але це не значить, що наслідки для нього будуть чимось кращими, ніж наслідки, які, наприклад, переживає зараз Україна та всі інші держави, які зазнали нападів внаслідок оцієї сміливості (чи як там характеризують Путіна). Тому що сил і правоти за ним ніякої немає», – зауважив Богдан Яременко.

Путін кинув цивілізованому світу рукавичку – Друзенко

А експерт-міжнародник Геннадій Друзенко вважає нинішню політичну вагу Путіна у світі не стільки його заслугою, скільки ознакою слабкості Заходу. Якщо ж Захід так і не зробить висновки, президент Росії і наступного року (учетверте поспіль) очолить рейтинг найвпливовіших у світі.

Геннадій Друзенко
Геннадій Друзенко

«Путін кинув світу (принаймні, цивілізованому світу) рукавичку. І це потребує переосмислення глобальної безпекової архітектури. Щоб подібні (скажімо так) монстри не могли більше ламати десятиліттями узгоджені правила гри», – наголосив Геннадій Друзенко в ефірі Радіо Свобода.

Загалом у рейтингу Forbes нинішнього року є 73 людини. Жодного українця, як і торік, до цього рейтингу не внесли. Чого не скажеш про іншу класифікацію від Forbes – оцінки статків мільярдерів. У цьогорічному дослідженні, оприлюдненому в березні, фігурують п’ятеро українських бізнесменів: Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Ігор Коломойський, його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов і власник «Миронівського хлібопродукту» Юрій Косюк. (Усі вони перебувають далеко від чільних позицій). А рік тому в списку мільярдерів від Forbes було семеро представників України, у тому числі майбутній президент Петро Порошенко. Хоча нинішнього року американський журнал виключив його зі списку доларових мільярдерів.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG