Доступність посилання

ТОП новини

Кличко вибачився за неправильне паркування свого водія


Віталій Кличко
Віталій Кличко

Активісти розповідають про нові порушення правил дорожнього руху кортежем міського голови

Київська поліція виписала протокол за неправильне паркування водію київського міського голови Віталія Кличка. Як повідомив в соціальній мережі волонтер Олександр Фощан, інцидент відбувся ввечері 3 листопада на розі вулиць Саксаганського і Горького. За його словами, порушення правил паркування там відбувається постійно, машини стоять у два ряди.

«А тут у третій ряд, більш ніж на смугу громадського транспорту. Щоб автобусу чи тролейбусу проїхати, вони повинні були змінювати смугу руху, та ще в час пік, та навіть ще й проти руху, та ще й авто мера…», – написав волонтер Олександр Фощан у Facebook. Відео порушників активіст розмістив на Youtube.

За словами Фощана, Кличко збирався сісти саме в це авто, позашляховик Toyota Highlander, але коли побачив поліцію – розвернувся і пішов до іншої машини, у якій і поїхав з місця події. Toyota також намагалася залишити містце правопорушення, говорить активіст, але один з поліцейських перегородив їй дорогу. Після 15 хвилин суперечок і дискусій водій отримав протокол за неправильне паркування. Активіст розповів Радіо Свобода, що охоронці намагалися прикриватися якимись посвідченнями, але це не допомогло.

Як Фощан розповів Радіо Свобода, 4 листопада він знову бачив ту саму машину, яка порушувала правила дорожнього руху.

«Я не полюю за паном Кличком, але щойно побачив, як на вулиці Володимирській біля бізнес-центру «Леонардо» два автомобіля, один з яких я бачив вчора, виїжджають і їдуть проти руху в бік бульвару Шевченка, а потім їдуть вниз, на Хрещатик», – розповів Фощан.

Кличко вибачився за водія

Міський голова Віталій Кличко через свого прес-секретаря Оксану Зінов’єву передав Радіо Свобода свої вибачення.

«Я хочу вибачитися за водія машини, який неправильно припаркувався. І хочу зазначити, що правил мають дотримуватися всі без виключень. Тому патрульна поліція абсолютно правильно вчинила, склавши протокол за порушення», – заявив Кличко.

7 листопада набере чинності закон «Про поліцію», а на українські вулиці виїдуть евакуатори. Як повідомляють українські ЗМІ із посиланням на начальника управління патрульної поліції в Києві Олександра Фацевича, евакуатори вже три місяці працюють у Києві, але з 7 листопада зможуть забирати неправильно припарковані авто у всіх містах.

За словами Фацевича, це робиться, щоб полегшити пересування громадського транспорту. Поліція забиратиме машини п’яних водіїв, а також за стоянку і зупинку в заборонених місцях. У цих випадках евакуація машини буде відбуватися лише, якщо водія немає поруч. В іншому випадку, все закінчиться складанням протоколу.

Поліція не коментує незаконне паркування

Ще за часів існування Державтоінспекції громадська організація «Дорожній контроль» боролася із евакуацією автівок на штраф-майданчики. За словами головного редактора газети «Дорожній контроль» Олексія Кірієнка, раніше схема була незаконною і може такою ж залишитися.

Як показала практика, ніхто не відповідав за пошкодження евакуйованих машин, відсутність на них деяких запчастин чи взагалі зникнення авто. Головним питанням залишається, хто буде нести за це пряму відповідальність?
Олексій Кірієнко

«Евакуація – мається на увазі надання послуги, отже, має бути підписаний якийсь договір. Як показала практика, ніхто не відповідав за пошкодження евакуйованих машин, відсутність на них деяких запчастин чи взагалі зникнення авто. Головним питанням залишається, хто буде нести за це пряму відповідальність?», – заявив Кірієнко.

За його словами, є норма закону, згідно із якою незалежно від стану розгляду справи про незаконне паркування, машину треба безкоштовно повертати водію.

«Зараз ця норма порушується і, я так думаю, вона буде порушуватися і в майбутньому», – наголосив журналіст.

За його словами, поліція взагалі не має законних повноважень притягувати до відповідальності, тому що є не виконавчим, а контролюючим органом.

Отримати коментар від патрульної поліції Радіо Свобода не вдалося – редакція надіслала запит 4 листопада, але відповіді ще не отримала.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG