Доступність посилання

ТОП новини

Експерти радять Яценюку визначитись: Росія – агресор чи бізнес-партнер


Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України
Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України

Україна може недоотримати 2 мільярди доларів через «Північний потік-2» – Яценюк у Ризі

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк з візитом у Ризі: нагадав про санкції, відкрив пам’ятник Тарасу Шевченку та обговорив газові питання. За його словами, «Північний потік-2» вдарить по енергетичній незалежності Євросоюзу, а Україна втратить прибуток у два мільярди доларів. Слід з’ясувати, чи не суперечить таке будівництво правилам ЄС – погодились прем’єри Литви, Латвії та Естонії. На тлі цього українські експерти з енергетики радять Яценюку визначитись: Росія – або агресор, або ж бізнес-партнер.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прем’єри України, Литви, Латвії та Естонії стурбовані проектом будівництва другої гілки газопроводу «Північний потік». Арсеній Яценюк закцентував увагу на тому, що Європа має єднатись, адже цей російський проект енергетичного гіганта «Газпрому» є «більш політичним, ніж економічним».

Втрати у прибутках будуть суттєвими, додає Яценюк: Україна може недоотримати 2 мільярди доларів, Польща – 300 мільйонів доларів, Словаччина – 800 мільйонів доларів щорічно. Мова йде про прибуток від транзитних зборів, які країни-транзитери втратять, якщо Кремль розширить газопровід із Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.

«Північний потік-2» – похорони транзитних сил

«Ми просимо Європейську комісію, партнерів та друзів, серйозно вивчити це питання і не дозволити Росії контролювати енергетичний ринок ЄС», – сказав він.

Валентин Землянський
Валентин Землянський

На думку експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, керівництво держави у цьому питанні намагається «втриматись на двох стільцях». Слід визначитись із позицією щодо співпраці з Росією, каже він.

«А то в нас виходить така ситуація, що коли мова йде про ситуацію на сході України – ми говоримо про агресію, а коли вона стосується постачання газу чи транзиту через українську території – пан Яценюк говорить про партнерські відносини», – коментує експерт.

«Північний потік-2» зменшує енергетичну диверсифікацію Європи. Але «Газпром» має власні інтереси

Окрім суто українського аспекту, «Північний потік-2» ослабить і енергетичну незалежність всього Євросоюзу, говорить Яценюк. Прем’єр України закликав Європу зберігати єдину позицію до подібних намірів Кремля та дотримуватись політики каральних санкцій.

Яценюк наголосив, що цей проект повинен відповідати всім критеріям Третього енергетичного пакету. Прем'єр Естонії Тааві Рийвас та прем'єр Латвії Лаймдота Страуюма згодні: ще слід розібратись, чи розширення газогону не суперечить енергополітиці ЄС.

Третій енергетичний пакет Євросоюзу, зокрема, забороняє одній і тій же компанії постачати газ і водночас володіти газотранспортними потужностями.

Проти цього енергетичного проекту виступає не лише Європа, а й Сполучені Штати. Адже «Північний потік-2» душитиме Україну», – говорить заступник помічника держсекретаря з енергетичної дипломатії США Робін Данніґан. Тож Білий Дім закликає ЄС бути послідовним та допомогти Києву.

Росія заявляє, що має намір відмовитися від українського маршруту після закінчення чинного контракту – на початку 2020 року. За оцінками «Газпрому», «Північний потік-2» обійдеться в 9,9 мільярдів євро та може бути готовим уже в 2019 році. Для цього російський енергетичний магнат, що має контрольний пакет акцій, вступив у консорціум з п’ятьма західними компаніями.

Радянська окупація – спільна «темна сторінка» для України і Латвії – Яценюк

В рамках візиту до Латвії Яценюк також обговорив на щорічній Riga Conference безпеку в Європі після російсько-української війни. Схоже, покращити кооперацію з цією країною Балтії Україні вдається: домовились, що українські держслужбовці, які відповідають за євроінтеграцію, приїдуть до Латвії на навчання.

Путін знає, як міграційна криза «б’є» по ЄС – Яценюк

Україна та Латвія мають спільні проблеми в минулому та надалі залишаться надійними партнерами. Про це Яценюк заявив на відкритті пам’ятника поетові Тарасу Шевченкові у Ризі, поблизу Посольства України.

«У нашій спільній історії з Латвією були спільні темні сторінки – і це сторінки радянської окупації. І Тарас Шевченко був тією людиною, яка боролась із імперіалізмом», – сказав він.

Відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку, Рига, 6 листопада 2015 року
Відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку, Рига, 6 листопада 2015 року

Він також додав, що Шевченко боровся також за те, щоб Україна була на рівні з іншими європейськими державами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG