Доступність посилання

ТОП новини

Росія залишила «Новоросію» без бензину


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Паливна криза може говорити про переділ ринку і зміну політичного розкладу в окупованому Донбасі

Олексій Добров

На заправках окупованих територій Луганської та Донецької областей немає бензину. «Влада» причин не пояснює.

Минулого тижня ціна бензину в Луганську злетіла із 46 до 53 російський рублів за літр (в перерахунку на гривні – з 16,1 до 18,55), а потім він зник з продажу зовсім. На АЗС по всій окупованій сепаратистами території пальне якщо й було, то відпускали його за талонами – лише військовим та окупаційній адміністрації.

Купити паливо можна було лише у спекулянтів приблизно за 60 рублів і вище. Але і їх знайти непросто – уздовж доріг з контрабандним бензином в каністрах, що часто можна побачити в прикордонних регіонах України, торговці в «ЛНР» не стоять. Там це ризикований бізнес – ринок був узятий під контроль збройними представниками «ЛНР» ще минулої осені.

Людей, які везли бензин з Росії та з підконтрольною уряду території України, кидали «у підвал» за спекуляцію, часто конфіскуючи транспорт. Таким чином цей ринок було зачищено від «самодіяльності», і паливом торгували лише ті, у кого були зв’язки в «будинку уряду».

За відомостями з джерела, близького до ринку нафтопродуктів «Луганської республіки», гроші готівкою заносили «міністру палива та енергетики» Дмитру Ляміну. Наприкінці жовтня його за корупцію затримало «Міністерство державної безпеки ЛНР».

Вважається, що той передавав гроші «голові ЛНР» Ігорю Плотницькому. Підтверджень цієї версії нема. Але спроби Плотницького звільнити Ляміна з-під арешту та відсторонити голову «Міністерства державної безпеки» Леоніда Пасічника можуть бути непрямими доказами таких зв’язків.

«Стара схема зруйнована, а нова не з’явилася. Люди, які займалися торгівлею бензином, бояться йти домовлятись, наприклад в «Міністерство державної безпеки», тому що їх легко можуть звинуватити в корупції і відправити слідом за Ляміним на підвал», – пояснює ситуацію співрозмовник.

Бензопровід Російської Федерації – «Новоросія»

На сайті «Держкомстату ЛНР» зазначено, що на цій території діє 105 автозаправних станцій. За словами нашого експерта, реальна кількість АЗС мінімум удвічі більша. Тобто паливо там продавали, приховуючи доходи від «Державного комітету податків і зборів ЛНР». Як повідомлялося, крім інших податків, за ввезення на територію «республіки» сепаратисти встановили акциз – 150 доларів США з тонни.

Крім «тіньових продажів», наше джерело зазначає, більша частина бензину в «республіку» ввозилася з Російської Федерації контрабандою.

Контрабанда палива з Росії – традиційний для Луганської та Донецької області бізнес. Її возили бензовозами через поля, гнали по трубопроводах між сусідніми прикордонними селами.

Про контрабанду останнім часом не багато повідомлень від російської поліції і прикордонників. Останній такий випадок, про який повідомляло прикордонне управління Федеральної служби безпеки Росії у Ростовській Області, був у липні.

Загалом за перші 7 місяців цього року російськими прикордонниками припинено контрабанду 100 тонн палива. Це дуже небагато: в «ЛНР» за місяць тільки декларують продаж 416 тонн. Насправді ж продають, як мінімум, удвічі більше.

Глухі згадки про паливну контрабанду можна знайти у ЗМІ і зараз. Наприклад, в недавньому репортажі «Нової газети»:

«За бензином приїжджають. У нас літр 92-го коштує 33-34 рубля, а там більше 50 рублів», – каже Анатолій.

На деяких АЗС помічаємо великі бензовози. Всього в той день ми зустріли сім таких машин, але на самому контрольно-пропускному пункті жодної цистерни не було.

«Мабуть, десь на околицях є контрабандний канал постачання російських паливно-мастильних матеріалів у сусідню державу», – припускає Анатолій, показуючи на бензовоз, який завернув в районі села Надєжда в напрямку польової дороги і далі в степ уздовж посадки».

Чи треба говорити, що оптова ціна палива в Росії ще нижче роздрібної? Тобто подібний бізнес, особливо звільнений від акцизів, – надприбутковий.

Синхронна криза говорить про політику

Після довгого мовчання про проблему «глава ЛНР» Ігор Плотницкий врешті-решт заявив10 листопада, що в Луганськ завезли партію бензину, вартість якого не перевищуватиме 50 рублів за літр.

«Зараз вже отримали паливо за 46-47 рублів, і прохання всім, хто контролює території, ціна не повинна перевищувати 50 рублів за 1 літр палива», – прокоментував Ігор Плотницький.

Легко спрогнозувати, що завезене дешеве паливо миттєво розкуплять. «Республіку» чекають величезні черги на АЗС, де, швидше за все, введуть обмеження на продаж – літрів по 10-15, як це бувало в радянські часи.

Треба зауважити, що перебої з пальним почалися і в іншій самопроголошеній «республіці» – «ДНР». Хоча в «ДНР» не спостерігалося «запеклої боротьби з корупцією», як у Луганську. І на цей ринок ніяк не міг вплинути арешт луганського «міністра палива та енергетики» Дмитра Ляміна.

У тому, що в Донецьку є свої «схеми» з контрабандою – жодних сумнівів. Згадане село Надєжда, що в Ростовській області, з репортажу «Новой газети», куди звертали бензовози, розташоване якраз на кордоні з «ДНР». Але донецькі торговці паливом заносили гроші точно не Ляміну в Луганськ.

Така синхронна паливна криза змушує припустити, що її причиною стали якісь більш глобальні процеси. І що вентиль прикрутили по інший бік кордону – в Російській Федерації.

Можливо, це означає, що ті, хто контролюють постачання пального з боку Російської Федерації, вирішили поміняти «дистриб’юторів» в сепаратистському середовищі. А заміна кураторів на такому прибутковому і стратегічно важливому напрямі однозначно спричинить і зміну розстановки політичних сил в «республіках». Навіть якщо номінально «перших осіб» і не поміняють, це обов’язково позначиться на їхній майбутньому.

На цю ж тему:

У Донецьку закінчився бензин, заправки позакривали
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG