Доступність посилання

ТОП новини

Другий тур: низька явка, стрілянина і топлес-протест


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Суттєвих порушень на місцевих виборах спостерігачі не зауважили

Київ – Другий тур місцевих виборів в Україні відбувся: ані чиновники, ані громадські активісти не зауважили суттєвих порушень. За даними екзит-полів, у Києві лідирує чинний міський голова Віталій Кличко. Водночас із Дніпропетровська повідомляють про розбіжності у результатах кількох опитувань. По всій Україні і кандидати, і представники виборчих комісій говорять про низьку явку виборців, а голова ЦВК Михайло Охендовський навіть припускає, що це спричинить зміни у виборчому законодавстві.

На виборах у столиці перемагає Віталій Кличко з величезним відривом: 71,8% голосів проти 28,2% Борислава Берези. Це – дані екзит-полу, зробленого центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Комітету виборців України, які після закриття дільниць повідомив голова цієї організації Олексій Кошель.

За його словами, фактично опитали кожного п’ятого виборця, що виходив із виборчих дільниць.

День виборів минув відносно спокійно
Олексій Кошель, голова правління КВУ

«День виборів минув відносно спокійно. Якщо підбивати підсумки трьох тижнів перед другим туром виборів і перед першим, то можемо говорити, що в ході агітаційної кампанії було на порядок менше порушень і зловживань», – зазначив Кошель.

Окрім того, він позитивно оцінив роботу МВС по всій Україні: зокрема, у Дніпропетровську правоохоронці виявили схему підкупу електорату, до якої було залучено близько десяти тисяч виборців. Загалом, за інформацією активіста, більшість порушень стосувалися агітації та процедурних моментів.

У Києві відкрили одне кримінальне провадження, що стосувалося голови однієї з комісій, яка прийшла на роботу напідпитку, і один адміністративний протокол, решта порушень не підтвердилася, заявив керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко. Явка на дільницях столиці, за його даними, за день склала 28,47%.

Кличко запросив Березу «очолити один із напрямків» під своїм керівництвом

Чинний мер Києва Віталій Кличко на брифінгу після закінчення голосування подякував киянам за довіру і закликав об’єднуватися. На запитання журналістів, чи планує він співпрацювати зі своїм суперником на виборах – народному депутату Бориславу Березі, Кличко зазначив: «Я зроблю йому пропозицію очолити той чи інший напрямок, побачимо, чи зробить він крок вперед».

Кличко запропонував Березі роботу в мерії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Водночас, він зауважив, що для цього Береза мусить скласти депутатський мандат.

«Явно видно ігнорування киянами виборів мера»

Президент Петро Порошенко голосував у Будинку офіцерів. Він закликав виборців «не віддавати право вибору іншим», оскільки після децентралізації громади матимуть значно більше повноважень, аніж тепер.

Виборчу дільницю, куди прийшов голосувати чинний міський голова Києва Віталій Кличко, пікетувала активістка руху «Femen».

Пізніше адвокат дівчини Ярослав Яценко написав у своєму Facebook, що її звинувачують у дрібному хуліганстві і призначили на понеділок, 16 листопада, судове засідання.

Явно видно ігнорування киянами виборів мера
Борислав Береза

Ще один кандидат у мери столиці Борислав Береза висловив занепокоєння байдужістю киян до волевиявлення.

«Явно видно ігнорування киянами виборів мера, – зауважив він. Причин багато: це і розчарування, і події, які трапилися у Парижі – усе це навалилось і може понизити явку цілковито. Хотілось би, щоб кияни прокинулись і усвідомили, що якщо вибори не роблять вони, його зроблять за них».

Кандидат у мери Києва Береза проголосував у нічному клубі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Через наднизьку явку вибори міських голів у два тури можуть скасувати, припустив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський. Сьогодні ця норма стосується міст із населенням понад 90 тисяч осіб, однак, за умови низької явки, фактично мера обиратиме 15-17% усіх виборців.

Водночас голова «Комітету виборців України» Олексій Кошель наголосив, що низька явка була прогнозованим явищем у другому турі місцевих виборів, і говорити про те, що вона була рекордною, не варто.

Дніпропетровськ – «гаряча точка» другого туру виборів мерів

Після першого туру «Комітет виборців України» говорив про високу ймовірність фальсифікацій в Ужгороді та Дніпропетровську.

За даними КМІС, у Дніпропетровську 62% виборців проголосували за Бориса Філатова. Однак вже після закриття дільниць депутат Верховної Ради Сергій Льовочкін заявив, що, згідно з проведеними «Опозиційним блоком» екзит-полами, перемогу здобув Олександр Вілкул, набравши 53% голосів.

Сам Філатов, тим часом, не виключає анулювання результатів волевиявлення у місті.

Окрім того, кандидат від партії «Укроп» заявляє про зловживання у Кривому Розі на Дніпропетровщині.

Про напружену ситуацію повідомляють і з Миколаєва. Там із травматичної зброї неподалік від виборчої дільниці вистрелили у лідера громадського формування «Кордон», що бере участь в охороні порядку під час волевиявлення.

В Ужгороді повідомляли про мінування виборчих дільниць, але ця інформація не підтвердилася. Голова Закарпатського обласного відділення КВУ Дмитро Тужанський, однак, не виключає провокації під час підрахунку голосів.

З інших міст повідомляють про незначні порушення під час голосування. Загалом, як напередодні повідомляла громадянська «Опора», другий тур місцевих виборів сьогодні відбувався у 29 містах, учасники голосування обирали між 58 претендентами на посади мерів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG