Доступність посилання

ТОП новини

Піонери-путінці: у Росії створюють дитячо-юнацьку організацію


«Російський рух школярів» створюють на виконання указу Путіна

У Росії розпочато виконання підписаного президентом Володимиром Путіним указу про створення дитячо-юнацької організації «Російський рух школярів». Ця організація, як мовиться у документі, займатиметься вдосконаленням державної політики у галузі виховання нового покоління. Основною її метою також стане сприяння формуванню особистості на основі «властивих російському суспільству цінностей».

Нова організація в Росії має створюватися з урахуванням досвіду піонерського і комсомольського руху в СРСР, вважає міністр освіти Росії Дмитро Ліванов. «Ми всі були жовтенятами, потім піонерами, комсомольцями. Ми розуміємо, що була певна система виховання і соціалізації молоді, і своє завдання, можливо з певними порушеннями, вона виконувала», – заявив російський міністр.

На початку жовтня лідери фракцій Державної думи Росії звернулися до президента Володимира Путіна з проханням створити всеросійську організацію для дітей та молоді. Її розбудовою доручили займатися Федеральному агентству у справах молоді Росії.

Радянський пропагандистський плакат
Радянський пропагандистський плакат

Ностальгія дорого коштуватиме

Але серед людей, пов’язаних з проблемами освіти у Росії, ідею формування всеросійського дитячого руху оцінили скептично. Науковий керівник Інституту проблем освітньої політики Росії «Еврика» Олександр Адамський, вважає, що піонерію відродити неможливо, а «Російський рух школярів» може і не з’явитися.

Ви можете мати ностальгію за такими речами, але неможливо відновити минуле
Олександр Адамський

«Ви можете мати ностальгію за такими речами, але неможливо відновити минуле. Вже не кажучи про ресурси, адже для створення такої організації потрібні величезні ресурси. Якщо говорити про реінкарнацію піонерської організації, то слід згадати, які там були надзвичайно великі ресурси, починаючи від будинків піонерів і закінчуючи піонерськими таборами, не лише «Артек» і «Орлятко», а у кожній області були табори», – наголошує Адамський.

Прете дехто у Росії вважає, що для формування нового дитячого руху є усі передумови: на руїнах радянської піонерії виникли численні організації. Роботою з молоддю на бюджетні чи приватні кошти у Росії займалися десятки, якщо не сотні різних структур, і, щоб посадити їх під загальний ковпак, здається, не вистачало лише державної волі. І тепер з’явився імпульс.

Зараз є усі передумови для того, щоб об’єднати дитячий громадський рух в одну громадську організацію
Михайло Баранников

«Зараз є усі передумови для того, щоб об’єднати дитячий громадський рух в одну громадську організацію. Але, звісно, це не буде та організація, яка існувала у Радянському Союзі», – говорить Радіо Свобода головний редактор газети «Піонерська правда» і сайту «Піонерка.ру» Михайло Баранников.

Білорусь була першою

У час свого розквіту Всесоюзна піонерська організація об’єднувала 25 мільйонів учасників у більш як 118 тисячах піонерських дружин. У СРСР діяли до 40 тисяч піонерських таборів. У вересні 1991 року на XXII надзвичайному з’їзді ВЛКСМ оголосили про те, що історична роль комсомолу вичерпана, разом з ВЛКСМ скасували і піонерську організацію. Єдина колишня республіка СРСР, у якій діяльність піонерської організації відновлена на державному рівні – це Білорусь.

Упродовж останнього часу Росія почала повертатися до радянського минулого, виправдовуючи зокрема злочини радянських лідерів.

Над матеріалом працювали Тетяна Ярмощук і Andrei Shary.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG