Доступність посилання

ТОП новини

Росія зможе утримувати Крим ще рік – екс-депутат Севастопольської міськради


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

«2017 року почнуться великі проблеми економіки – це скорочення робочих місць, скорочення заробітних плат, інфляція, подорожчання товарів...»

Півострів завжди був дотаційним регіоном. І це найяскравіша відповідь на питання, а чи могли б фантазії письменника Аксьонова, викладені в романі «Острів Крим», стати реальністю? Однак, якщо 2013 року Крим заробляв половину потрібних грошей, а другу половину отримував із українського бюджету, то після російської анексії Крим став ще більш залежним від дотацій. Але чому грошей все одно не вистачає? Звідки вони беруться і на що витрачаються? Про це ми говорили з колишнім депутатом Севастопольської міської ради Василем Зеленчуком. Зараз він депутат Херсонської обласної ради.​

Василь Зеленчук
Василь Зеленчук

– Скажіть, чи може Крим не бути дотаційним регіоном?

– Мабуть, може. Але якщо зараз не запустити процес ефективного використання ресурсів (людських, природніх) в економіку Криму, тоді найближчі 10-15 років півострів не буде не дотаційним. Цей регіон все одно буде потребувати додаткових витрат із державного бюджету. Незалежно від того, буде він у складі Росії чи України. Все одно він буде потребувати, бо на сьогоднішній день економіка Криму не здатна прогодувати 2 мільйони жителів, які перебувають на цій території.

– Справедливо буде поставити запитання, а що відбувалось із економікою, коли Крим був українським? І кому вигідно, щоб Крим залишався дотаційним регіоном? Виходить, що ми втратили кілька десятиліть для розвитку Криму?

– Ми не лише втратили час для розвитку Криму, ми фактично втратили 23 роки незалежності в Україні. Наш бюджет України – 60-70 мільярдів доларів (при курсі 8 гривень), а зараз значно менше, якщо перерахувати курсову різницю. Я вважаю, що на сьогоднішні бюджет України має бути приблизно півтрильйона доларів. Тобто об'єм ВВП має складати 2 трильйона доларів і бюджет має складати 500 мільярдів доларів.​

Ми втратили не лише Крим, ми втратили й Україну, бо 23 роки жоден президент майже нічого не робив для України
Василь Зеленчук

Ми втратили не лише Крим, ми втратили й Україну, бо 23 роки жоден президент майже нічого не робив для України. Лише розграбовували все, що було створене мільйонами робітників протягом останнього сторіччя. Вкрали всю металургійну, вугільну промисловість, вкрали всю енергетику, і зараз сидять олігархи, які мало того що вкрали все безкоштовно, так ще й продовжують красти величезні гроші з бюджету України для підтримки своїх компаній.

Усіх резервів, які зараз має Росія, не вистачить навіть на 2016 рік. У 2017 році люди навіть не зможуть забезпечити себе харчовими продуктами
Василь Зеленчук

А з Кримом така ситуація. Протягом довгого часу Крим був мелітариським півостровом. Тобто Евпаторія, Севастополь, Новоозерне, частина західного Криму – це військові бази. Взагалі – це був надводний авіаносець, який протистояв членам НАТО середзерноморського регіону. Тому економіка Криму ніколи не розвивалась для того, щоб забезпечувати себе самостійно. Я вважаю, що після Революції гідності, яка відбулась 2014 року, Україна стала лише на старт епохи розвитку економіки, розвитку держави, і за 15 років Крим зміг би досягнути результатів, коли б він був не дотаційним, а зміг би сам забезпечувати власну економіку. Розвивати інфраструктуру, будувати нові дороги, забезпечувати бюджетні організації і так далі... Але зараз цього не буде. Бо він у обіймах Росії, а це пострадянська економіка, яка живе лише за рахунок продажу нафти й газу. І в Росії ніхто й нічого купувати не буде. Бо ціни на газ будуть падати. Мабуть, до кінця року ціна за барель газу буде до 40 доларів. А бюджет Росії розрахований на 50 доларів. Вже зараз Міністерство фінансів Росії заявило, що вони запускають додаткову емісію – 1 трильйон рублів. Як наслідок, буде інфляція, все буде дорожчати. І на мою думку, усіх резервів, які зараз має Росія, у тому числі Центрального банку Росії, не вистачить навіть на 2016 рік. У 2017 році люди навіть не зможуть забезпечити себе харчовими продуктами.

–​ Пане Зеленчук, логічно, що для кожного регіону України вигідно бути самодостатнім, менш дотаційним, саморозвиватися. А ви кажете, що для Росії в нинішніх умовах не вигідно, щоб Крим був більш самостійним?

– Росії, мабуть, було б це вигідно, якщо б він був більш економічно-самостійним, незалежним від бюджету Російської Федерації, але реалії такі, що Росія не може прогодувати сама себе. Вона сама вже буде дотаційною наприкінці 2016 року. Зараз вона буде використовувати всі ресурси, накопичені за багато років від продажу нафти та газу. Бюджет Росії буде дефіцитним. Відповідно, вони будуть брати гроші з резерву й витрачати їх.

– На Вашу думку, як довго Росія зможе утримувати Крим?

2017 року почнуться великі проблеми економіки – це скорочення робочих місць, скорочення заробітних плат, інфляція, подорожчання товарів
Василь Зеленчук

– Один рік. 2017 року почнуться великі проблеми економіки – це скорочення робочих місць, скорочення заробітних плат, інфляція, подорожчання всіх видів товарів і так далі...

– Це відбувається й зараз...

– Зараз – лише початок. Якщо говорити відкрито, то вже зараз споживання газу «Газпрому» на європейському ринку лише 20%, порівняно з об'ємами, які були 5 років тому. Це величезна кількість валютних ресурсів, які отримувала Російська Федерація.

Оригінал матеріалу –​ на сайті «Крим.Реалії»

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG