Доступність посилання

ТОП новини

Росія не може боротися з тероризмом, бо сама його фінансує – експерт США


Володимир Путін під час саміту G20 в турецькій Анталії, 16 листопада 2015 року
Володимир Путін під час саміту G20 в турецькій Анталії, 16 листопада 2015 року

Стівен Бланк переконаний, що Путін штовхає Захід на співпрацю проти терористів у Сирії, щоби відсунути питання української кризи на задній план

Після паризьких терористичних актів Захід ризикує зробити необдумані й навіть панічні кроки в бік співпраці з Російською Федерацією задля боротьби з екстремістським угрупованням «Ісламська держава». При цьому українське питання може відступити на задній план як менш важливе. Таку думку в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» висловив старший науковий співробітник Американської ради закордонної політики Стівен Бланк.

Теракти в Парижі налякали не лише пересічних мешканців французьких міст, але й політичні кола в усьому світі. Вже в понеділок директор ЦРУ Джон Бреннан заявив, що США й Росія мають започаткувати тіснішу співпрацю й у такий спосіб попереджати терористичні акти у майбутньому та боротися проти угруповання «Ісламська держава» у Сирії.

Критика від політичних еліт не забарилася. Такі заяви – необдумані й здійснені під впливом шоку від паризьких подій, вважає старший науковий співробітник Американської ради закордонної політики Стівен Бланк. На ділі, переконаний він, Путін не лише не бореться з тероризмом у Сирії, але й навіть його підтримує.

Росія бореться з тероризмом? Справді? Не смішіть
Стівен Бланк

«Якщо ви тверезим оком подивитесь на те, що Путін зробив у Сирії, то зрозумієте, що він не бореться з «Ісламською державою». Російський уряд дозволив терористам «Ісламської держави» залишити Північний Кавказ, щоб відправитися в Сирію й Ірак. Також росіяни є основним постачальником зброї для «Хамасу» й «Хезболли». І вони ж здійснюють терористичні акти в Україні. Росія бореться з тероризмом? Справді? Не смішіть», – іронізує Стівен Бланк.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Експерт наполягає: більшість авіарейдів, які росіяни здійснили у Сирії досі, були націлені не проти терористів «Ісламської держави», а радше на опозиційні групи, що є супротивниками чинного президента Сирії Башара аль-Асада.

Питання у тому, чи росіяни змістять свою ціль на «Ісламську державу». Допоки цього не буде, я не бачу основи для справжньої співпраці у Сирії між західною коаліцією та Росією
Стівен Пайфер

Екс-посол США в Україні Стівен Пайфер також визнає: погоджуватись на співпрацю з Росією можна лише, якщо та відмовиться від такої практики.

«Питання зараз у тому, чи росіяни, які досі провадили свою кампанію авіарейдів головно проти поміркованих опозиційних груп в Сирії, змістять свою ціль на «Ісламську державу», – каже Стівен Пайфер. – Допоки цього не буде, я не бачу основи для справжньої співпраці у Сирії між західною коаліцією та Росією».

Далі погляди Пайфера й Бланка розбігаються. Пайфер вірить, що Росія може змінити політику в Сирії, Бланк радить Заходу не сидіти в очікуванні дива й тісніше кооперуватися з Європою та країнами жертвами тероризму – Ізраїлем, Єгиптом, Йорданією й Туреччиною. Від часу терактів 11 вересня 2001 року США не бачили великої допомоги й підтримки з боку російської розвідки, каже Бланк, та сама історія повторилася, коли американські розвідники спробували кооперуватися з російськими колегами у справі терактів у Бостоні, скоєних братами Царнаєвими.

Успіх, який Путін отримує в цьому питанні, – це свого роду пам’ятник неефективній політиці, яку Захід провадить стосовно України
Стівен Бланк

«Ціль Путіна – змусити Захід співпрацювати з Росією. Це його головне завдання. Адже це доведе, що Росія – не ізольована, що Захід не зможе добитися прогресу без Росії, а відтак, що українське питання не таке вже й важливе. Знаєте, успіх, який Путін отримує в цьому питанні, – це свого роду пам’ятник. Так, це цілий пам’ятник, який треба поставити неефективній політиці, яку Захід провадить стосовно України», – додає Бланк.

Бої, що з новою силою спалахують в Східній Україні, на думку Стівена Бланка – ще один важіль впливу, який використовує Путін. «Вони навмисно посилили бої на сході України для того, щоб змусити Захід зрозуміти: якщо ви не домовитесь із нами щодо Сирії, ми влаштуємо більше проблем в Україні», – наголошує він.

Бланк переконаний – все, що досі Путін робив у Сирії, певним чином готувало й підштовхувало Захід до висновків про співпрацю. І, на жаль, якщо так буде тривати й надалі – рано чи пізно терези нерішучості Заходу схиляться на його бік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG