Доступність посилання

ТОП новини

Депутати Харкова «декомунізували» понад 170 вулиць


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Депутати Харківської міської ради під час першого засідання 83 голосами ухвалили рішення про перейменування вулиць, проспектів, площ і станції метро, що потрапляють під закон про декомунізацію.

Перший заступник міського голови Ігор Терехов, представляючи пропозиції робочої групи з питань топоніміки, що працювала впродовж шести місяців при міській раді, наголосив: «Ми максимально відходили від перейменувань на честь політичних діячів».

Депутати ухвалили перейменування 173 вулиць, чотирьох парків і однієї станції метрополітену.

«Зі 173 вулиць 50 повернули їхні історичні назви. Решта названі на честь видатних істориків, акторів, архітекторів, письменників, філософів, ректорів вишів й інших видатних людей як для Харкова, так і для всієї України», – повідомив Ігор Терехов.

Окрім топонімів, які без сумнівів підпадають під перейменування, у членів топонімічної комісії міськради є список вулиць, назви яких викликають спірне трактування. За словами Ігоря Терехова, топонімічна робоча група відправила на наукову експертизу Національному юридичному університетові імені Ярослава Мудрого список із 75 топонімів для точного трактування назв вулиць, що дозволить визначитися з остаточним рішенням, яке ухвалюватиме міський голова Генадій Кернес.

Нинішньому голосуванню в міській раді передували скандальні громадські слухання щодо декомунізації, які завершилися сутичкою між громадськими активістами із чоловіками в камуфляжі, що захищали президію, більшість якої складалася з чиновників мерії.

На цю ж тему:

20.11.2015
Закон передбачає невідворотність перейменувань комуністичних назв – В’ятрович

Після 21 листопада настає тримісячний термін затверджень нових назв населених пунктів у парламенті далі
20.11.2015
Причиною гальмування декомунізації експерти називають місцеві вибори

«Спроби погратися з досить важкою спадщиною тоталітарного минулого сприймаються як блюзнірство» – історик про декомунізацію далі
XS
SM
MD
LG